Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Latviju apdraud daudz nopietnāka slimība nekā Ebolas vai Zikas vīruss

© Mārtiņs Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Latvijas iedzīvotāji mēdz uztraukties par eksotiskām infekcijām kā Zikas vai Ebolas vīruss, aizmirstot, ka arī mūsu valstī ir veselībai un pat dzīvībai ļoti nopietnas infekcijas slimības. Viena no tām ir ērču encefalīts – slimība, pret kuras ierosinātāju zāļu nav, tāpēc profilakses nolūkos pret to būtu jāvakcinējas gan bērniem, gan pieaugušajiem.

„Tad, kad medijos parādās ziņa par Zikas vai Ebolas vīrusu, Infektoloģijas centru gāž riņķī. Zvana un jautā - kāpēc nav vakcīnas pret šīm slimībām? Bet kāpēc gan Latvijā pret šīm infekcijām būtu jāvakcinējas? Zikas vīruss ir zemeslodes otrā pusē, arī Ebolas vīruss ir tālās ciltīs ar īpašām savstarpējo kontaktu tradīcijām. Taču cilvēks nepamana, ka viņam līdzās dzīvo kaimiņš, kurš pēc izslimotā ērču encefalīta kļuvis klibs. Nezina, ka no ērču encefalīta var nomirt, var kļūt par invalīdu, kas pat uz kruķiem nevar staigāt,” stāsta profesore Ludmila Vīksna, RSU Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras vadītāja.

Kaut gan mirstība no ērču encefalīta ir salīdzinoši neliela, šī slimība diezgan bieži izraisa invaliditāti - kustību, nervu darbības traucējumus, paralīzi u.c., kas var būtiski pasliktināt dzīves kvalitāti.

Kā uzsver L.Vīksna, lēmums par vakcināciju pret ērču encefalītu lielā mērā ir jautājums par cilvēka gatavību uzņemties atbildību par savu, savu bērnu veselību.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

„Iedzīvotājiem ir jāmācās saprast, ka rūpes par savu veselību lielā mērā ir viņu pašu rokās un profilakse ir lētāka nekā ārstēšana,” atgādina L.Vīksna. „Risks saslimt ar ērču encefalītu Latvijā ir ļoti augsts ikvienam - ne tikai laukos, bet arī pilsētās, parkos, pludmalēs. Zāļu pret šo slimību nav, var tikai atvieglot simptomus, bet to, cik smagi noritēs slimība, kādas būs tās sekas, paredzēt nav iespējams,” uzsver L.Vīksna.

Pēc L.Vīksnas novērojumiem, pēdējā laikā pret ērču encefalītu aktīvāk vakcinējas vidējās paaudzes cilvēki, kurus biedē, ka var izveidoties invaliditāte, tiks apdraudēta karjera, zaudēts darbs.

Pozitīvi, ka iedzīvotāji Latvijā ļoti aktīvi izmanto valsts nodrošināto iespēju endēmiskajās jeb augsta riska ērču encefalīta teritorijās bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt par valsts līdzekļiem. Šajās teritorijās vakcinācijas rezultātā bērnu saslimstība ar ērču encefalītu ir ievērojami samazinājusies, kas apliecina profilakses efektivitāti.

„Dažādi pētījumi apstiprina, ka bērniem ērču encefalīts var radīt nopietnus attīstības traucējumus - var būt grūtības iemācīties lasīt un rakstīt, ir uztveres grūtības u.c. Ikvienam vecākam tas ir pietiekami nopietns arguments, lai parūpētos par bērnu aizsardzību,” skaidro L.Vīksna.

Šogad par augsta riska teritorijām, kur bērni var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, atzīti 27 Latvijas novadi.

2016. gadā Latvijā reģistrēti 230 saslimšanas gadījumi, kas ir par 61 gadījumu vairāk nekā 2015.gadā, kad saslima 169 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Laikā no 2011. līdz 2015.gadam Latvijā vidēji gadā ar ērču encefalītu saslima 276 cilvēki.