Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu

© F64

Vairāk nekā puse pacientu ar augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju nelieto medikamentus atbilstoši ārstu norādījumiem – 18 procenti hipertensijas slimnieku atzīst, ka ik pa laikam pārtrauc lietot medikamentus, ja jūtas labāk, liecina pacientu biedrības ParSirdi.lv un Euroaptiekas veiktā aptauja.

Trešdaļa aptaujāto atzinuši, ka mēdz aizmirst vai kādu citu iemeslu dēļ izlaiž zāļu lietošanu, bet pieci procenti no tiem, kas sirgst ar hipertensiju, apgalvo, ka principā nelieto medikamentus. «Mūsdienās augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju var sekmīgi ārstēt un novērst tā sekas, taču liela nozīme ir pacientu līdzestībai - regulāri jāmēra asinsspiediens un jāapmeklē ārsts, rūpīgi jāievēro visi ārsta norādījumi medikamentu lietošanā, jāievēro veselīgs dzīvesveids. Diemžēl aptauja rāda, ka desmitā daļa hipertensijas slimnieku pie ārsta vēršas vēl retāk nekā reizi gadā,» saka biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa. Tajā pašā laikā kā pozitīvu tendenci viņa atzīst aptaujā izzināto faktu, ka 58 procenti aptaujāto, kam ir paaugstināts asinsspiediens, to regulāri - vismaz reizi nedēļā - pārbauda mājas apstākļos, un 63 procentiem ir pašiem savs asinsspiediena mērītājs.

Par optimālu jebkurā vecumā tiek uzskatīts asinsspiediens 120/80 mmHg, savukārt paaugstināts asinsspiediens ir virs 140/90 mmHg. Arteriālā hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, kas, laikus neatklāts un neārstēts, var izraisīt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu. Latvijā veikta epidemioloģiska pētījuma dati liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8 procentiem vīriešu un 41,8 procentam sieviešu. Latvijā katru gadu notiek gandrīz 10 000 insultu, bet katru dienu no insulta mirst vidēji septiņi cilvēki. Pētījumi apliecina, ka 80 procentos gadījumu insultu būtu iespējams novērst, gan ievērojot veselīgu dzīvesveidu (veselīgs uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes, atsacīšanās no kaitīgiem ieradumiem), gan veicot regulāras apskates pie ārsta. «Katram cilvēkam ir svarīgi zināt savu asinsspiedienu un reaģēt, ja tas ir paaugstināts, jo hipertensija ir kontrolējama. Asinsspiedienu var viegli un ātri izmērīt aptiekā, kā arī saņemt primāro konsultāciju pie farmaceita. Savukārt medikamentu lietošana saskaņā ar ārsta norādījumiem apvienojumā ar veselīgu dzīvesveidu hipertensijas gadījumā uzlabo dzīves kvalitāti un pagarina mūžu,» stāsta Euroaptiekas farmaceite Ieva Zvagule.

Lai īpaši pievērstu Latvijas iedzīvotāju uzmanību paaugstināta asinsspiediena izraisītiem riskiem, jau trešo gadu Euroaptieka rīko Sirds veselības skolu. Šogad ikviens aicināts doties pie sava farmaceita 13 Euroaptiekās Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā un Jūrmalā, kur, iepriekš piesakoties, ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt farmaceita konsultāciju. Sirds veselības diena savukārt notiks 17. maijā Rīgā, tirdzniecības centrā Domina.