Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, kā atveseļoties, liekot lietā organisma neizmantotās rezerves

ACU GAIŠUMAM. Mirzakarīma Norbekova sistēma daudziem palīdzējusi uzlabot redzi un risināt dažādas acu problēmas. To veicina kompleksa pieeja, tostarp darbs ar speciālu tabulu © Publicitātes foto

20.–21. maijā Jelgavā, Pasta salā, interesentus pulcēs HELSUS festivāls. Tā norise iecerēta septiņos dārzos, no kuriem katrs simbolizē kādu cilvēka attīstības virzienu: Dvēseles, Fiziskās kultūras, Vides, Veselības, Uztura, Sevis izziņas, kā arī Bērnu/Izglītības dārzs. Būs iespēja uzklausīt pašmāju un ārvalstu lektorus, izmēģināt dažādas fiziskas prakses un jaunus pašizziņas ceļus, gūt vērtīgas atziņas veselīgākai ikdienai.

Veselības dārzā cita starpā šogad būs bezmaksas meistarklases, kuras vadīs psiholoģe Svetlana Sapožņikova, veselības atjaunošanas kursu pasniedzēja no Norbekova centra Maskavā. Maija beigās kursi notiks arī Rīgā un Jelgavā.

Kas ir Norbekova metode

Programmas izveidotājs ir Mirzakarīms Norbekovs - uzbeku tautības veselības atjaunošanas skolotājs, kurš šo sistēmu sāka veidot aptuveni pirms 30 gadiem, kad pats bija nāvei nolemts invalīds, kurš tomēr atveseļojās saviem spēkiem, ar sūfiju skolas zināšanu un Skolotāja palīdzību. Latvijā Norbekova vārds vairāk pazīstams pēc viņa grāmatas «Muļķa pieredze jeb Kā atgūt redzi un tik vaļā no acenēm», taču metode sniedzas krietni tālāk. Sistēmā ir gan fiziskie vingrojumi, gan gribasspēka treniņš, sajūtu virzīšanas vingrinājumi un meditācijas, bioloģiski aktīvo punktu pašmasāža, redzes un dzirdes treniņi, dažādas metodikas asinsvadiem, imunitātei, dzimumsistēmai, emocionālā stāvokļa stabilizēšanai.

«Viss ķermenī ir saistīts. Piemēram, locītavu vingrojumi palīdz atjaunot mugurkaula lokanību, uzlabo asinsriti, atbrīvo nervu galus un asinsvadus, tādēļ normalizējas dažādu orgānu darbība, tajā skaitā uzlabojas redze un dzirde,» skaidro Svetlana Sapožņikova. Pasniedzējas personiskā pieredze - viņa tikusi vaļā no brillēm (iepriekš bija mīnus sešas dioptrijas), pēcoperācijas sekām un atraisījusi milzu dzīvesprieku. Bieži jau 5-10 dienās kursu laikā novērots, ka mazinās vai pilnīgi pāriet sāpes, tostarp tādas, kas mocījušas gadiem, paplašinās kustību amplitūda, vērojami būtiski uzlabojumi, ja bijušas mugurkaula, gremošanas sistēmas, dzirdes vai acu problēmas, mokoši emocionālie stāvokļi u.c.

Viens no būtiskiem aspektiem, sākot atveseļoties, ir iziet no upura lomas - mana slimība ir visīpašākā, neviens nevar palīdzēt - jau tik daudz kas izmēģināts. Var mērķtiecīgi iemācīties to pārtraukt. Kad emocijas tiek līdzsvarotas un cietējs atgriežas vesela cilvēka tēlā (pat tad, ja veselība vēl tālu no cerētā), organisma fiziskais stāvoklis pakāpeniski pieskaņojas emocionālajam. Piemēram, iedomājieties sevi vismaz uz vienu dienu laimīga, līdzsvarota cilvēka tēlā - ieņemiet staltu stāju, sajūtiet iekšēju mieru, nosvērtību vai pat zināmu pacēlumu - un pasmaidiet. Tās ir it kā zināmas lietas, bet ne visi ir pamēģinājuši šādu stāvokli noturēt ilgstoši.

Vingrojumi kakla daļai

Viens no aspektiem, ko apgūst Norbekova sistēmā, ir locītavu vingrojumu komplekss. Tajā katra locītava tiek izkustināta piecos veidos, nereti atliek vien pabrīnīties - izrādās, ķermeni iespējams izkustināt un pastiept arī šādi! Lūk, daži vingrojumi no sistēmas, kas labi noder sēdoša darba darītājiem:

«Spalviņu tīrīšana». Nolieciet zodu uz leju un slidiniet galvu virzienā uz nabu. Nedaudz atslābiniet galvu (neatgriežoties pilnībā sākotnējā stāvoklī) un virziet galvu vēl uz leju, it kā jūs būtu putns, kurš tīra spalviņas. Spranda rajonā vajadzētu rasties patīkami velkošai sajūtai, bet ne sāpēm. Lēnām atgriezieties sākotnējā stāvoklī.

«Bruņrupucis». Paceliet nedaudz uz augšu zodu, kā bruņrupucis ievelciet galvu plecos un tad «izbāziet ārā» - paceliet augšup. Un tā vairākas reizes. Izbaudiet katru kustību ar prieku. Pasmaidiet - tad no vingrinājumiem ir daudz lielāks ieguvums.

Pastiepšanās uz sāniem. Galvu nepagriežot, nolieciet to pret labo plecu, it kā mēģinot ausi nolikt uz pleca. Dariet tikai tik, lai rastos patīkama pavilkšanas sajūta. To pašu izdariet uz otru pusi.

«Pūce». Maigi pagrieziet galvu uz labo pusi un ar acīm mēģiniet saskatīt, kas ir aiz muguras. Nedaudz atslābinieties un tad pavirziet galvu vēl vairāk, taču bez sāpēm. Lēnām atgriezieties sākumstāvoklī un pildiet vingrinājumu uz otru pusi. Beigās lēnām paelpojiet, vēlams arī pastiept rokas uz augšu līdz ar lēnu ieelpu un mierīgi nolaist lejā līdz ar izelpu.

Ideomotorā masāžā

Citiem vārdiem sakot, tie ir tēlainie sajūtu virzīšanas vingrinājumi. Metode māca iedomāties un, ja izdodas, arī sajust siltumu un vēsumu, kas jāvirza pa noteiktām ķermeņa trajektorijām. Vai arī - jāiztēlojas iedomātas rokas, kas masē noteiktas ķermeņa daļas - šādi var aktivizēt kapilārus, siltums asinsvadus paplašina, vēsums - sašaurina.

Bioloģiski aktīvo punktu masāža

Pamatā pašmasāžai izmanto punktus galvas rajonā, kas ietekmē visa organisma darbību, īpaši labvēlīgi iedarbojas uz dzirdi, ožu, redzi, galvas apasiņošanu. Vienkāršākie punkti, kurus var atrast bez gara apraksta - no rītiem vairākkārt izmasēt auss gliemežnīcas ārējo daļu no augšas uz leju un atpakaļ. Ausīs ir daudz bioloģiski aktīvo punktu, kuru izmasēšana harmonizē visu ķermeni.

Elpošana

Norbekova sistēmā ir dažas vienkāršas elpošanas prakses. Piemēram, līdzās citiem vingrojumiem, lai pazeminātu asinsspiedienu, var veikt šādu: ieelpo, uz pāris sekundēm elpu aiztur elpu un tad izelpo. Elpas aizturēšanai jānotiek pēc ieelpas. Ja to darīs pēc izelpas, notiks pretējais - asinsspiediens paaugstināsies. Veic pāris reizes, sekojot pašsajūtai.

*

Vairāk informācijas, arī Latvijas kursu apmeklētāju video atsauksmes: www. norbekov.lv

Vairāk informācijas par HELSUS festivālu: www.helsus.org