Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

NODERĪGI: Kas jāzina par nūjošanu?

© F64

Nūjošana jeb kā to mēdz dēvēt angļu mēlē „Nordic Walking” pēdējos gados kļūst arvien populārāka Latvijā un pasaulē. Kāpēc šis sporta veids ir tik izplatīts un kāpēc arī tev būtu vērts to uzsākt, stāsta Jūrmalas pavasara sporta svētku organizatoru pārstāve Krista Rumbena.

Nūjošana ir piemērota cilvēkiem, kas vēlās pamēģināt jaunas, bet ne pārāk nogurdinošas aktivitātes. Tagad ir īstais brīdis nelielam eksperimentam - jo lietderīgo nūjošanas izmēģināšanu var apvienot ar patīkamo laika pavadīšanu

Ja sākotnēji nūjošana tika izgudrota kā aktivitāte slēpotājiem ārpus sniegotās sezonas, lai nezaudētu tonusu, tad tagad tā kļuvusi par teju par masu hītu. Kāpēc der pavisam nopietni apsvērt šo sporta veidu?

F64

Nūjošana nodarbina 90% mūsu muskuļu. Vēl vairāk, salīdzinājumā ar parastu staigāšanu, nūjojot kājām ir uz pusi mazāks spiediens, mazinās spriegums gurnos, ceļos un pēdās. Turklāt, pareizi sportojot, iztaisnojas stāja un gaita - tas ir svarīgi cilvēkiem jebkurā vecumā.

„Nūjošana ir gana vienkārša, bet ieguvumi ir būtiski un interese ir liela, tāpēc rīkojam Latvijas Nūjošanas čempionātu arī šogad. Domāju, ka pats pozitīvākais ir tas, ka tā gan palīdz uzturēt fizisko formu, gan palīdz bērniem un pieaugušajiem, kas slimo ar dažādām locītavu problēmām,” tā Rumbena.

F64

Kanādas fizioterapijas asociācijas pārstāve Marja-Līna Kasta stāsta, ka nūjošana uzlabo veselību cilvēkiem ar artrītu un perifēro neiropātiju. Viņa min, ka nūjošanai pat ir potenciāls ārstējot Parkinsonu, otrās pakāpes diabētu, hroniskas plaušu slimības un sāpes muskuļos un kaulos. Daudzviet šis sports ir daļa no rehabilitācijas programmas.

Šī aktivitāte spēj nodarbināt abas smadzeņu puslodes, kas, piemēram, bērniem palīdz mazināt mācīšanās traucējumus. Savukārt citi pētījumi liecina, ka, salīdzinot ar iešanu pa mehānisko skrejceļu sporta zālē, nūjošana vidēji par 20% palielina skābekļa uzņemšanu, uzlabo sirds ritmu un enerģijas patēriņu. Arī kalorijas tā sadeg par 20% vairāk.

Domājot par aprīkojums, ir nepieciešami ērti apavi un divas nūjas. Sertificētā fizioterapeite un nūjošanas instruktore no Ontārio Ketija Maknorgana iesaka izvēlēties šai nodarbei un sportista auguma garumam piemērotas nūjas, nevis vienkārši slēpošanas, kalnos kāpšanas vai treka nūjas. Nūjošanas nūjām ir smails gals, kas piemērots ejot pa zāli un takām. Komplektā nāk gumijots uzgalis, kas paredzēts pārvietojoties pa ietvi vai iekštelpām.