Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Basketbolistes atklās kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!"

© Publicitātes foto

Krūts veselības informatīvās kampaņas “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” atklāšana notiks šo piektdien, 2017. gada 28. aprīlī, viesnīcā “Roma” (Kaļķu iela 28). Šogad kampaņas ietvaros īpaša uzmanība tiks pievērsta ne tikai nepieciešamībai regulāri veikt krūšu pārbaudes, bet arī tam, cik pieejama ir katram pacientam piemērotākā efektīvā ārstēšana.

Kampaņu “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” jau septīto gadu organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība “VITA”. Tradicionāli aprīlī un maijā sievietes tiek mudinātas rūpēties par savu veselību, veicot krūšu pārbaudes.

28. aprīlī notiks kampaņas atklāšanas pasākums ar preses konferenci, kurā par kampaņā iecerēto un aktuālāko onkoloģijas jomā stāstīs asoc. prof. Jānis Eglītis, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Onkoloģisko pacientu deputātu atbalsta grupas vadītājs Romualds Ražuks, Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane un citi. Preses konferencē piedalīsies pacientu biedrību pārstāvji: Irina Januma no krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības “VITA” un Zinta Uskale no labdarības fonds “Rozā vilciens”.

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps: “Ar Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības aktīvu līdzdalību panākts progress sabiedrības izpratnē par krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, tomēr darāmā vēl daudz. Tāpēc mūsu basketbolistes jau septīto gadu iesaistās informatīvajā kampaņā, pievēršot sieviešu un viņu ģimenes locekļu uzmanību šai svarīgajai tēmai. Paldies spēlētājām, kuras, gatavojoties atbildīgajam startam Eiropas čempionāta finālturnīrā, ir sabiedriski aktīvas un atbildīgas. Visi laipni aicināti atbalstīt mūsu komandu Rozā lentītes spēlē 3. jūnijā “Arēnā Rīga” ar Baltkrievijas izlasi un Eiropas čempionātā Prāgā.”

Arī šogad kampaņu “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” iecerēts noslēgt ar Krūšu veselības dienu, kas notiks 3.jūnijā, kad ikviens tiek aicināts pulcēties pie Brīvības pieminekļa, lai kopā dotos draudzības gājienā līdz “Arēnai Rīga”, kur visi interesenti varēs vērot rozā lentītes labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Baltkrievijas sieviešu izlasēm. Ieeja spēlē, kā ierasts, par ziedojumiem.

Krūts vēzis joprojām ir biežākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm un diemžēl arī biežākais mirstības cēlonis sievietēm reproduktīvā vecumā. Iespējami agrīni atklāta slimība nozīmē arī lielāku iespējamību pilnībā izārstēties, taču veiksmīga iznākuma pamatā ir divi būtiski nosacījumi - regulāru pārbaužu veikšana krūtīm (pašpārbaudes, mamogrāfija, ultrasonogrāfija) un saslimšanas gadījumā efektīvas, piemērotas terapijas pieejamība. Diemžēl Latvijā jaunās paaudzes efektīvie medikamenti nav iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā, bet atļauties nopirkt tās var tikai reta krūts vēža paciente.

Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs asoc. prof. Jānis Eglītis norāda, ka krūts vēzis ir viens no tipiskiem rietumu civilizācijas audzēju veidiem, tāpēc sievietēm tā ir biežākā onkoloģiskā saslimšana, kā arī biežākais nāves iemesls reproduktīvā vecumā. “Tomēr nedrīkst aizmirst, ka, pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku saslimšanu, ar kuru var ilgstoši sadzīvot, nezaudējot darba spējas un aktīvu atrašanos sabiedrībā. Diemžēl Latvijā sistēmiskajā (medikamentozajā) ārstēšanā esam spiesti izmantot novecojušus medikamentus pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvāku un pacientu veselību saudzējošāku personalizētu medicīnisko aprūpi. Drīz Latvija var kļūt par vienu no nedaudzajām valstīm Eiropā, kas turpina paļauties uz zālēm un ārstēšanas shēmām, kas radītas pirms 10-15 gadiem. Tāpēc ir svarīgi ieviest praksē programmu, kurā noteikts, kādā laika periodā sasniedzam vajadzīgo līmeni un ieviešam jaunas ārstēšanas tehnoloģijas un medikamentus,” uzsver Jānis Eglītis, aicinot atbildēt uz jautājumu: ko darīt tiem pacientiem, kuriem atklāta onkoloģiska saslimšana tagad? Kā viņi var saņemt iespējami optimālu jeb labāko ārstēšanu dotajā brīdī?

Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības “VITA” vadītāja Irina Januma: “Ja kādreiz šķita, ka krūts vēzis lielākoties skar sievietes pēc 50 gadu vecuma, tad tagad ir skaidrs, ka ar šo diagnozi sastopas arvien jaunākas sievietes. Vēl pirms dažiem gadiem akcijas ietvaros aicinājām veikt krūšu pārbaudes mammas un vecmāmiņas, bet tagad mudinām to darīt sievietes jau no 20 gadu vecuma. Sievietes atbildība ir veikt pārbaudes, valsts atbildība - darīt visu, lai sievietes varētu dzīvot, strādāt, būt kopā ar savām ģimenēm.”