Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

ATCERIES: Par locītavām jārūpējas kopš jaunības

© depositphotos.com

Pēdējā laikā mediķi arvien biežāk konstatē osteoartrītu gados jauniem cilvēkiem. Divdesmitgadnieku un trīsdesmitgadnieku paaudze bieži vien pat īsti nezina, kas slēpjas aiz šī nosaukuma. Tomēr derētu gan painteresēties, jo sevišķi tiem, kuru vecākiem un vecvecākiem ir locītavu problēmas un varbūt jau veikta ceļu vai gūžu locītavu endoprotezēšana.

Viens no osteoartrīta riska faktoriem patiešām ir vecums pēc 50 gadiem, taču tas nav vienīgais. Vērā ņemams riska faktors ir piederība sieviešu dzimumam, jo sievietēm osteoartrīts sastopams 2 - 3 reizes biežāk nekā vīriešiem. Ievērojama loma osteoartrīta attīstībā ir palielinātam svaram - katri lieki pieci kilogrami palielina osteoartrīta risku par 30%. Citi riska faktori ir pārciestas traumas, jo sevišķi - atkārtotas; intensīva fiziska slodze un arī slimības, kas veicina skrimšļa vielmaiņas traucējumus.

Viena no «dārgākajām» slimībām

Osteoartrīts ir pakāpeniski progresējošs locītavu skrimšļa un apkārtējo audu bojājums, kas rodas tāpēc, ka locītavās pasliktinās vielmaiņa, tiek bojāts skrimslis un attīstās iekaisums. Osteoartrīts visbiežāk skar gūžas, ceļa, pleca, mugurkaula kakla un jostas daļas, kā arī pirkstu sīkās locītavas. Locītavas zaudē gludo slīdvirsmu, deformējas, tur veidojas kaulaudu izaugumi; muskuļi ap skrimšļaudiem atslābst, kļūst sāpīgi. Izmaiņas locītavās un iekaisums turpina progresēt, parādās kustību ierobežojums, sāpes kļūst arvien izteiktākas, tās pastiprinās dienas otrajā pusē. Smagākajos gadījumos sāpes ir tik stipras, ka traucē pārvietoties un cilvēks spiests lietot spieķi vai kruķus, kas, protams, stipri pasliktina dzīves kvalitāti un noved pie darbaspēju zuduma. Ne velti osteoartrītu dēvē par vienu no «dārgākajām» slimībām - tas saistīts ar darbnespējas, medikamentu un operāciju izmaksām.

Īpatnības jauniem cilvēkiem

Tiem, kuri nav sasnieguši tipisko osteoartrīta attīstības vecumu, šī problēma visbiežāk skar ceļu, gūžu un potīšu locītavas, jo tās visvairāk cieš no pārslodzes liekā svara gadījumā. Ceļi un potītes biežāk tiek savainoti sportojot. Pirmie simptomi, kas var liecināt par osteoartrīta sākumu, ir sajūta, ka locītavas «ķeras», tās kļuvušas stīvākas, it kā berzējas, jūtams diskomforts, kāpjot pa kāpnēm vai pieceļoties pēc ilgākas sēdēšanas. Noteikti jādodas pie ārsta, ja locītavas sāp regulāri un sāpes nepāriet arī pēc atpūtas. ASV veikti pētījumi liecina, ka osteoartrīta risks ir samērā augsts arī sportistiem, jo viņi daudz biežāk nekā citi cilvēki traumē locītavas. Agrīna gūžu locītavu osteoartrīta risks ir paaugstināts arī tiem, kuri piedzimuši ar gūžu displāziju.

Pareiza sporta veida izvēle

Ja cilvēkam varētu būt iedzimta nosliece uz locītavu problēmām, tad, sākot nodarboties ar kādu sporta veidu jau bērnībā un jaunībā, vispirms vajadzētu pārrunāt savu izvēli ar ģimenes ārstu vai sporta ārstu, lai nenotiktu tā, ka jaunietis, kurš cītīgi trenējies un jau guvis pirmos panākumus, ir spiests šo nodarbošanos pamest locītavu problēmu dēļ. Šiem cilvēkiem nav ieteicamas tādas fiziskās aktivitātes, kas saistītas ar izklupieniem, pietupieniem, lēcieniem, sprintu. To vietā labāk izvēlēties peldēšanu, riteņbraukšanu, funkcionālos treniņus, apļa treniņus, jogu. Cilvēkam ar osteoartrīta risku un arī tam, kuram parādījušās pirmās osteoartrīta pazīmes, vingrošana ir ļoti vajadzīga, lai locītavas saglabātu kustību apjomu, lai vārētu uzturēt labu vispārējo fizisko formu, trenēt muskuļus un sirdi. Ikreiz, uzsākot fiziskās aktivitātes, ir īpaši rūpīgi un pakāpeniski jāiesildās.

Locītavām draudzīgs uzturs

Lai saņemtu visu locītavu veselībai vajadzīgo, ēdienkartē jāiekļauj kvalitatīvas olbaltumvielas, nepiesātinātās taukskābes, kā arī visas organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīni. Kaulu veselībai ir būtiska kalcija un D vitamīna uzņemšana, muskuļu spēkam - kvalitatīvas olbaltumvielas; ieteicams arī selēns, A, C, E vitamīni u.c. Ir pētījumi, kuros secināts, ka locītavu stiprināšanai vajadzīgas arī Omega3 taukskābes (500 - 1000 mg dienā). Arvien vairāk, rūpējoties par locītavu veselību, tiek lietoti dažādi uztura bagātinātāji - tas ir dabisks papildu atbalsts locītavām, kas ļauj attālināt brīdi, kad varbūt nāksies ķerties pie medikamentiem.

Zinātniski pamatota izvēle - Litozin®

Litozin® ir populārs produkts locītavu veselībai. Tas iegūts no mežrozīšu augļiem. Pirmā Litozin® versija bija pulveris, kurā mežrožu augļus izmantoja ar visām sēkliņām un labvēlīgā efekta sasniegšanai dienā nācās lietot sešas kapsulas. Turpmākajos pētījumos tika secināts, ka sēkliņas produkta sastāvā nav vajadzīgas, tāpēc tika radīta jauna tehnoloģija, kura sāka izmantot augļus bez sēklām, un tā radās Litozin®Strong - augstas kvalitātes dabas produkts ar klīniski pierādītu iedarbību. Tas satur patentētu mežrozīšu pulvera apstrādes formu (patents apstiprināts 2016. gada oktobrī) ar unikālu aktīvo vielu kompleksu ROSENOID®, kurā ir galaktolipīdi, triterpēni, flavonoīdi, karotinoīdi un citas bioloģiski aktīvās vielas. Sastāvā esošais C vitamīns veicina saistaudu galvenās sastāvdaļas - kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu, skrimšļu un asinsvadu darbībai. Zinātniskos izdevumos 2014. un 2015. gadā tika publicēti pētījumi, kuros ir pamatotas produkta pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības. Tā dienas devas ir trīs kapsulas. Litozin® ražošanai nepieciešamās mežrozītes ievāc Čīlē, ekoloģiski tīros kalnu apvidos, izmantojot roku darbu. Produkta efektivitāte pierādīta deviņos klīniskajos pētījumos. Litozin® ieteicamais lietošanas kurss ir trīs mēneši, un tā labvēlīgo iedarbību lietotājs sāk just jau trīs nedēļu laikā. Cilvēki, kuri uzņem šo produktu pastāvīgi, ir pārliecinājušies, ka tas ir drošs un neizraisa nevēlamas blaknes. Tagad Latvijā pieejams arī Litozin® + Kolagēns II, kurš satur koncentrētu Litozin® ekstraktu, otrā tipa kolagēnu, kas vajadzīgs tieši skrimšļiem, hialuronskābi, varu un C vitamīnu. Šim produktam ir krietni augstāka mežrozīšu pulvera koncentrācija, tāpēc dienā jāuzņem tikai viena tablete, kas rada lietotājiem papildu ērtības. Gan mežrozīšu aktīvo vielu kompleksa, gan kolagēna īpašības ir pētītas atsevišķi, un tas produkta izgudrotājiem dod pamatu uzskatīt, ka ilgtermiņā šāda kombinācija nodrošinās labāku efektu locītavām, saistaudiem, skrimšļiem un kauliem, jo visi komponenti darbosies sinerģiski - savstarpēji veicinās cits cita iedarbību. Produkts ieteicams osteoartrīta profilaksei, kā arī cilvēkiem ar palielinātu slodzi locītavām - tiem, kuri mīl sportot, strādā smagu fizisku darbu, arī personām ar palielinātu ķermeņa svaru.

Litozin® efekts ir zinātniski pierādīts, tas ir pastāvīgi pārbaudīts un dokumentēts zīmols locītavu veselībai un lokanībai, kustīguma un izturības saglabāšanai un līdz ar to - labākai dzīves kvalitātei kopumā. Litozin® iesaka Latvijas Pieaugušo reimatoloģijas biedrība.