Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Skolēnu paradumi: Rīts bez brokastīm un neveselīgas uzkodas

© depositphotos.com

Vairākums Latvijas skolu jauniešu vecuma grupā no 5. līdz 9. klasei ietur trīs maltītes dienā, bet silta maltīte visbiežāk ir divās ēdienreizēs, secināts jauniešu ēšanas paradumu aptaujā*.

Iecienītākie ēdieni jauniešu vidū ir kartupeļi, gaļas ēdieni, makaroni, salāti, kā arī zupas, kas visbiežāk tiek baudītas vakariņās vai pusdienās un, pēc jauniešu domām, ir galvenās ēdienreizes dienā. Tikai piektā daļa jauniešu uzskata, ka būtiskākā maltīte dienā ir brokastis, un to ietur regulāri - katru rītu pirms došanās uz skolu.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka trīs ceturtdaļas jauniešu savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas un teicamas. Tiesa, jauniešu ēšanas paradumi šīs zināšanas neatspoguļo - vairums aptaujāto vismaz pāris reizes nedēļā starp ēdienreizēm mēdz našķoties ar neveselīgiem kārumiem, piemēram, saldumiem un dažādām sāļajām uzkodām. Kā norādījuši paši jaunieši, par veselīgu uzturu ģimenēs tiek runāts reti, bet 13% gadījumu netiek runāts nemaz.

«Viena no lielākajām problēmām jauniešu vidū ir neiedziļināšanās uztura jautājumos, jo veselības problēmas, ko izraisījušas neveselīgās maltītes, par sevi liek manīt krietnu laiku pēc našķu un ātro uzkodu notiesāšanas,» norāda uztura speciāliste Olga Ļubina. Viņa uzsver, ka jaunieši bieži neatpazīst un ignorē pazīmes, kas liecina par neveselīgā uztura nodarīto kaitējumu ķermenim, piemēram, neveselīga ādas krāsa, aptaukošanās vai nepietiekams svars, nogurums vai tieši pretēji - hiperaktivitāte, kā arī svarīgāko uzturvielu deficītu. Turklāt nereti arī vecāki nepievērš uzmanību tam, kāds ikdienā ir jaunieša uzturs, un bieži paši rāda atvasei ne to labāko piemēru.

75% jauniešu atklāj, ka paši mēdz sev gatavot maltītes, bet vairāk nekā puse aptaujāto vismaz dažas reizes nedēļā tās gatavo arī ģimenei. Interesanti, ka, lai gan lielākā daļa jauniešu savas ēst gatavošanas prasmes vērtē kā labas un teicamas, lielākoties šīs prasmes dzīvē aprobežojas ar salātu sagriešanu, cīsiņu, pelmeņu un rīsu uzvārīšanu, kā arī omletes un pankūku cepšanu. Aptaujā jaunieši atklāj, ka šīs prasmes viņi guvuši galvenokārt no vecākiem un pašmācības ceļā un labprāt tās papildinātu pavārmākslas nodarbībās.

* Pētījumu veica Rimi Latvia un pētījumu centrs SKDS