Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

HIV ārstēšana Latvijā tiek sākta tuvu AIDS stadijai

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) ņēmusi vērā lielāko daļu nevalstisko organizāciju (NVO), kas darbojas HIV izplatības ierobežošanas jomā Latvijā, ieteikumus HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plānam, pastāsta Baltijas HIV asociācijas pārstāve Anda Ķīvīte.

Savukārt ierosinājumi, kas netika ņemti vērā, prasa sistēmiskas izmaiņas, piemēram, viena no centrālajām problēmām saistīta infektologa padarīšanu par tiešās pieejamības ārstu, tomēr tas Latvijā patlaban nav iespējams.

Ķīvīte norādīja, ka tagad ārstēšana Latvijā tiek sākta vēlu, tuvu AIDS stadijai, taču visā pasaulē sirgstošos ārstē tiklīdz HIV ir diagnosticēts, un, kaut arī Latvijai līdz šādam līmenim ir tālu, VM izstrādātais plāns nodrošināšot, ka ārstēšana tiek sākta pie laba imunitātes stāvokļa.

Asociācijas pārstāve norādīja, ka viena no plānā iecerētajām aktivitātēm ir apmācīt ģimenes ārstus atpazīt agrīnus HIV simptomus vai blakus slimības, kas varētu būt saistītas ar šo saslimšanu.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Vienlaikus Ķīvīte skaidroja, ka būtiski plānā saistīt slimības atklāšanu ar ārstēšanu, taču Latvijā to pagaidām ir grūti realizēt, tomēr agrīna atklāšana varētu dot cilvēkam iespēju mēģināt ārstēties ārzemēs.

Pēc VM paustā, ministrija ir saņēmusi 13 nevalstisko organizāciju, dažādu iestāžu un privātpersonu vēstules ar daudziem priekšlikumiem HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāna 2018.-2020.gadam projektam.

Sabiedriskā apspriedē nedēļas sākumā sabiedriskajā apspriedē par rīcības plāna projektu tika saņemti papildu priekšlikumi.

Priekšlikumi rīcības plāna projektam, kā arī pamatojumi priekšlikumu iekļaušanai vai neiekļaušanai rīcības plāna projektā būs pieejami publiski VM mājaslapā tuvāko trīs nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka vairākas nevalstiskās organizācijas (NVO), kas darbojas HIV izplatības ierobežošanas jomā Latvijā, norāda uz trūkumiem Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā īstermiņa politikas plānošanas dokumentā "HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāns 2018.-2020.gadam".

Plāna papildinājumus un labojumus ministrijā kopīgi iesniegušas tādas NVO kā biedrība "Apvienība HIV.LV", "Agihas", "Latvijas sarkanais krusts", Baltijas HIV asociācija, biedrība "Papardes zieds" un "Dia+logs".