Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Iedzīvotāji visbiežāk cieš no stresa izraisītām galvassāpēm

© F64

70% Baltijas valstu iedzīvotāju atzīst, ka vieglas sāpes izjūt vismaz reizi mēnesī. Latvieši visbiežāk cieš no galvassāpēm un kā biežāko sāpes veicinošo faktoru min stresu, tā liecina Pasaules veselības dienā prezentētais pētījums par sāpēm Baltijas valstīs.

Kopumā Baltijas valstīs visbiežāk iedzīvotāji sūdzas par sāpēm mugurā (41%), galvā (36%) un kājās (30%), bet visretāk izjūt zobu sāpes (5%) vai sāpes ausīs (3%). Igauņi (37%), tāpat kā latvieši (46%), visbiežāk cieš no galvas sāpēm, bet lietuvieši norāda, ka biežāk jūt sāpes mugurā (41%).

Pētījums rāda, ka dažādas intensitātes sāpes visbiežāk izjūt Latvijas iedzīvotāji, otrajā vietā ierindojas Igaunijas, bet trešajā Lietuvas iedzīvotāji. Baltijas valstu kontekstā redzams, ka Lietuvā par sāpēm sūdzas galvenokārt jaunieši, vecuma grupā no 18 - 29 gadiem, bet Latvijā sāpes atsevišķās ķermeņa zonās visbiežāk jūt gados vecāki cilvēki grupā 50 - 59 gadi.

F64

Pētījumā redzams, ka neveselīgi ieradumi, traumas, slimības un ķirurģiska iejaukšanās ir vieni no retāk minētajiem sāpes ierosinošiem faktoriem. Kā secinājuši respondenti, biežākie sāpju ierosinātāji ir stress (88%), atpūtas trūkums (86%), miega trūkums (83), garas darba stundas un pārstrādāšanās (80%). Šos sāpju veicinošos faktorus visbiežāk min tieši sievietes.

Veiktais pētījums par sāpēm noritēja interneta vidē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, aptaujājot 1510 respondentus vecuma grupā no 18 - 60 gadiem.