Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Reforma paredz attīstīt "ideālās" ģimenes ārsta prakses modeli

© F64

Veselības aprūpes sistēmas reforma paredzēs attīstīt "ideālās" ģimenes ārsta prakses modeli.

Pēc reformas ziņojumā paustā, "ideālās" ģimenes ārsta praksei optimālai reģistrēto pacientu skaits ir 1500, sasaistot pacientu skaitu ar prakses finansējumu. Patlaban finansējums tiek saistīts ar 1800 pacientiem uz praksi.

Primāro veselības aprūpi paredzēts stiprināt, paplašinot ģimenes ārsta un tā komandas lomu pacientu aprūpē. VM iecerējusi veidot primārās veselības aprūpes komandu, kuras sastāvā ietilpst ģimenes ārsts, divas māsas vai ārsta palīgi. Savukārt uz vairākām ģimenes ārsta praksēm iecerēts piesaistīt citus speciālistus, piemēram, vecmāti, pediatru vai fizioterapeitu.

Reforma paredz iespēju veidot ģimenes ārstu kopprakses, lai nodrošinātu pakalpojumu pieejamību darbdienu vakaros un brīvdienās, efektīvu ģimenes ārsta aizvietošanu, telefonkonsultācijas, kā arī daļēji pārņemot dežūrārstu funkcijas. Būtisks faktors būtu arī sadarbība ar citiem speciālistiem un dienestiem, piemēram, sociālo dienestu.

"Ideālajai" ģimenes ārsta praksei jābūt telpām, kas atbilst primārās veselības aprūpes līmenī sniedzamajiem pakalpojumiem un labas prakses vadlīnijām, piemēram, iekārtota pacientu uzgaidāmā telpa, pacientu reģistrācijas telpa vai vieta. Tāpat, ievērojot privātumu, jābūt iekārtotai pacientu pieņemšanas telpai, atsevišķa telpai māsai vai ārsta palīgam un procedūru telpai, kā arī jābūt ievērotiem vides pieejamības principiem ērtai piekļūšanai praksei un atbilstoša gaisa temperatūra, lai pacienti telpās justos ērti.

Pēc VM paustā, lai attīstītu vēlamo ģimenes ārsta prakses modeli, primārās veselības aprūpes organizēšanā vairāk jāiesaista pašvaldības. Iecerēts, ka jaunu prakšu un kopprakšu veidošanas gadījumā savstarpēji vienojoties, pašvaldība sniegs atbalstu ģimenes ārstu praksēm dažādu administratīvo funkciju nodrošināšanai, piemēram, informāciju tehnoloģiju lietošanā, prakses atvēršanas un pielāgošanas jautājumos, finanšu pārvaldības jautājumos, tam novirzot nepieciešamo veselības aprūpes finansējumu.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša šodien norādīja, ka veselības aprūpes reforma paredz arī veidot ģimenes ārstu kopprakses, kuru veidošanā jau tagad iniciatīvu izrādījušas tādas pilsētas kā Sigulda, Daugavpils, Jēkabpils, Madona un Kuldīga.