Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Stereotipu dēļ ārstus grūti pārliecināt par e-veselības efektivitāti

© F64

E-veselības sistēma neesot novecojusi, tā strādā un tiek regulāri pilnveidota, tomēr vēl daudz jāstrādā ar projekta interešu grupām, jo radušos stereotipu dēļ ārstus par to ir grūti pārliecināt.

Šādu viedokli Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Informācijas tehnoloģiju un inovatīvās uzņēmējdarbības apakškomisijas sēdē pauda veselības ministres padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa.

Viņa norādīja, ka interešu grupu atsaucība nav liela, turklāt radušos stereotipus par sistēmas šķietamo lēno darbību un citiem trūkumiem ārkārtīgi grūti kliedēt.

Vienlaikus Āboliņa norādīja, ka darbs pie e-veselības sistēmas pilnveidošanas notiek nepārtraukti, taču būtiski strādāt ar komandas stiprināšanu, kā arī sadarbību ar ārējiem izstrādātājiem, kur esot vērojams liels progress.

Arī viena no uzņēmumiem, kas saņēmis atļauju strādāt ar e-veselības sistēmas funkcionalitātēm, veselības aprūpes nozares informācijas tehnoloģiju izstrādātāja "Meditec" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Sils Saeimas komisijas sēdē norādīja, ka pēdējā pusgada laikā komunikācija un sadarbība ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu ir būtiski uzlabojusies.

Āboliņa skaidroja, ka joprojām veselības aprūpes iestādēs situācija ir atšķirīga, jo vienai slimnīcai strādāšana ar sistēmu nesagādā nekādas problēmas, savukārt ir arī ārsti reģionos, kuriem nav pat datora, tomēr ar šīm problēmām nepārtraukti tiekot strādāts, kā arī regulāri tiek apzinātas problēmas, kas kavē mediķu darba sākšanu e-veselības sistēmā.

Vienlaikus Āboliņa norādīja, ka notiek darbs, kā iemācīt ārstus strādāt ar e-veselību. Plānots ieviest interaktīvās apmācības, ka atvieglos ārstu darbu, jo informācija par nepieciešamo vienmēr būs pieejama.

Jau ziņots, ka marta vidū līgumi par Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas jeb e-veselības lietošanu noslēgti tikai ar 14,1% ģimenes ārstu prakšu. Latvijā patlaban darbojas 1359 ģimenes ārstu prakses, taču par e-veselības lietošanu līgumi noslēgti ar 186.

Tāpat ziņots, ka NVD speciālisti turpina aktīvi tikties ar ārstiem reģionos, lai pārrunātu e-veselības ieviešanas gaitu un kliedētu stereotipus, kuru dēļ liela daļa ģimenes ārstu nesteidz slēgt līgumus un uzsākt sistēmas lietošanu vēl pirms obligāti noteiktā termiņa.