Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Brīdina par masalu uzliesmojumiem Eiropā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/ f64 photo agency

ANO Pasaules veselības organizācija (PVO) otrdien brīdināja par masalu uzliesmojumiem Eiropā, kur janvārī reģistrēti vairāk nekā 500 inficēšanās ar šo ļoti lipīgo slimību gadījumi.

"Ar stabilu progresu ceļā uz [šīs slimības] izskaušanu pēdējo divu gadu laikā, sevišķas bažas rada tas, ka Eiropā pieaug masalu gadījumu skaits," paziņoja PVO Eiropas reģiona direktore Žužanna Jakaba.

"Mūsdienu ceļošanas paradumi nepasargā nevienu cilvēku vai valsti no masalu vīrusa," viņa sacīja.

Masalas, kam ir raksturīgs drudzis un nelieli sarkani plankumi, parasti izraisa tikai vieglus simptomus, tomēr šī slimība ir viens no galvenajiem jaunu bērnu mirstības cēloņiem pasaulē.

Masalu vīruss izplatās pa gaisu, inficētajiem klepojot vai šķaudot, vai tiešos kontaktos ar inficētajiem cilvēkiem.

No janvārī Eiropā reģistrētajiem 559 masalu gadījumiem 474 bija vissmagāk skartajās valstīs - Francijā, Vācijā, Itālijā, Rumānijā, Polijā, ŠveicēS un Ukrainā.

Šajās valstīs iedzīvotāju vakcinācija pret masalām ir zem 95% līmeņa, ka tiek uzskatīts par nepieciešamo līmeni visu iedzīvotāju aizsardzībai.

Provizoriski dati par februāri liecina, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits ir krasi pieaudzis, brīdināja PVO.

Šie dati attiecas uz PVO Eiropas reģionu, kas ietver 53 valstis, tai skaitā Izraēlu, Kazahstānu un Krieviju.

"Es aicinu visas endēmiskās valstis veikt steidzamus pasākumus, lai apturētu masalu izplatīšanos to robežās, un visas valstis, kas jau to panākušas, saglabāt piesardzību un uzturēt augstu imunizācijas līmeni," sacīja Jakaba.

Pēdējā laikā lielākie masalu uzliesmojumi Eiropā ir bijuši Itālijā un Rumānijā.

Itālijā masalu gadījumu skaits šogad ir trīskāršojies. Rumānijā masalu uzliesmojumā kopš septembra ir miruši 17 bērni un inficējušies vairāki tūkstoši.