Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Valdība samazina medicīnas iekārtu amortizācijas izmaksas

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Par spīti Latvijas Radiologu asociācijas, Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas, Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas un citu iebildumiem valdība šodien pieņēma Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas samazinās iekārtu amortizācijas izmaksas.

Ar noteikumiem ministrija plāno mainīt radioloģisko izmeklējumu un citu pakalpojumu tarifus. Noteikumos iekļauti precizēti manipulāciju kodi un tarifi, kā arī jaunas manipulācijas. Grozījumu izstrādes darba grupā tika pārskatīti radioloģijas tarifi, pārskatot manipulāciju tarifu aprēķinos iekļautās iekārtu vērtības, kā rezultātā, samazinot iekārtu amortizācijas izmaksas, samazināti arī radioloģijas tarifi.

Noteikumos rentgenogrāfijas izmeklējuma vienā projekcijā tarifs ar amortizācijas izmaksām ir 6,39 eiro, rentgenogrāfijas izmeklējumi divās projekcijās 8,95 eiro, trīs līdz četrās projekcijās 13,15 eiro, bet piecām un vairāk projekcijās 17,32 eiro, tāpat mainīti arī citu manipulāciju tarifi.

Kā uzsver VM, noteikumos rasta iespēja papildu finansējumu novirzīt radioloģisko izmeklējumu veikšanai tieši stacionāro ārstniecības iestāžu uzņemšanas un neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļām, tādejādi tiekot stiprināta neatliekamā palīdzība, nodrošinot, ka radioloģiskos izmeklējumus varēs veikt diennakts režīmā.

Pēc VM paustā, lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ārstniecības iestāžu uzņemšanas un neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās, kā arī risinātu tur strādājošo ārstniecības personu atalgojuma jautājumu, no 1.aprīļa tiks palielinātas fiksētās piemaksas ārstniecības iestāžu neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļām, kurās nodrošina diennakts dežūras, un izlīdzināts ārstniecības personu posteņu skaits, kas slimnīcās nepieciešams neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai.

Tāpat, turpinot īstenot uzlabojumus onkoloģijas pacientu ārstniecībā, paredzēts uzlabot ķirurģiskās ārstēšanas pieejamību, nodrošinot piemaksu - 410 eiro - par sarežģītu primāro onkoloģisko operāciju veikšanu pēc ārstu konsīlija lēmuma pacientiem ar pirmreizēji diagnosticētu onkoloģisku slimību.

Lai veicinātu efektīvāku un uz rezultātiem orientētu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, kā arī, lai nodrošinātu minimālo specialitāšu un veselības aprūpes pakalpojumu veidus veselības aprūpes pakalpojumu plānošanas vienībās, noteikumos veiktas izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju atlases kārtībā. Stratēģisko iepirkumu sākotnēji plānots īstenot trīs jomās - onkoloģijas pakalpojumu sniedzējiem stacionārajās ārstniecības iestādēs, ambulatoro pakalpojumu sniedzējiem mamogrāfijas nodrošināšanai un medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma sniedzējiem.

Grozījumi noteikumos paredz arī atvieglot iedzīvotājiem iespējas reģistrēties pie ģimenes ārsta, izmantojot e-veselības sistēmu vai Latvijas valsts portālu www.latvija.lv. Turklāt tajos noteikts, ka tiem operatīvā dienesta darbiniekiem, kuri ir iesaistīti un cietuši glābšanas darbos katastrofās, tiks prioritāri nodrošināti medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi.

Noteikumus plānots arī papildināt ar jauniem nosacījumiem, paredzot apmaksāt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas nepieciešamos izdevumus, kas rodas donoru orgānu transplantācijas gadījumos, lai nodrošinātu donoru orgānu uzturēšanu maksimāli saglabājot to funkcijas.

VM grozījumus noteikumos sagatavoja, lai pilnveidotu noteikumos iekļautās normas atbilstoši ekonomiskai un finanšu situācijai, kā arī ņemot vērā iestāžu izteiktos priekšlikumus veselības aprūpes nozarē.

Grozījumi stāsies spēkā 1.aprīlī.

Jau ziņots, ka bažas par VM grozījumiem pauda gan Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācija, gan Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācija, gan arī Latvijas Radiologu asociācija.

Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas prezidente Dace Matule norādīja, ka VM grozījumi noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību kavēs novecojušo iekārtu nomaiņu pret jaunām un modernām.

Savukārt Latvijas Radiologu asociācijas un Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas prezidente Maija Radziņa norādīja, ka grozījumi apdraud labu diagnostikas kvalitāti.

Pēc Radziņas paustā, grozījumi radīs zaudējumus visām ārstniecības iestādēm Latvijā, turklāt kopējais zaudējumu apmērs sasniegs 3,5 miljonus eiro.

Viņa teica, ka VM nozarei atņemto finansējumu pārceļ uz neatliekamās medicīniskās palīdzības punktiem, un tā ir "ugunsgrēka dzēšana", kas liecina par izmisumu nozares politikas veidošanā. Nedrīkst turpināt "dzēst" tikai sekas, jāstrādā uz diagnostiku slimības sākumā un preventīvo medicīnu. Pacienta nonākšana līdz mediķim kritiskā stāvoklī valstij izmaksā krietni dārgāk, norādīja Radziņa.