Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Trešdaļai tuberkulozi atklāj profilaktiskajās pārbaudēs

© Infografika

Lielākā daļa pacientu, kuriem pagājušajā gadā atklāta tuberkuloze, ar sūdzībām par veselības traucējumiem paši bija vērsušies pie ārsta. Taču gandrīz trešajai daļai tuberkulozes pacientu slimība atklāta profilaktiskajā apskatē. Tāpēc eksperti uzskata, ka par tuberkulozi jārunā pēc iespējas biežāk un jāinformē sabiedrība par iespējām pārbaudīt veselību.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, 70,7% tuberkuloze pagājušajā gadā atklāta pēc tam, kad cilvēki bija ar sūdzībām vērsušies pie ārsta, savukārt nepilniem 30% - profilaktiskajās pārbaudēs. «Noteiktu profesiju pārstāvjiem regulāri veic pārbaudes un atklāj tuberkulozi, taču tuberkulozi atklājam arī gadījumos, kad ir saņemts ziņojums par pacientu, kuram diagnosticēta atklātas formas tuberkuloze, un viņš bijis kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, darba vietā. Šādos gadījumos mums ir jāpārbauda un jānovēro visi cilvēki, kuri bijuši kontaktā ar šo pacientu, turklāt divu gadu garumā,» stāsta SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Tuberkuloze joprojām ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē, un joprojām tā ir plaši izplatīta arī attīstītajā Eiropā. Visvairāk tuberkulozes saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju Eiropas Savienības (ES) valstu grupā 2015. gadā reģistrēts Rumānijā (76,5), Lietuvā (51,6) un Latvijā (36,3), kas ir trīs reizes biežāk nekā vidēji ES (11,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju). Tiesa, kopš 1999. gada saslimšana ar tuberkulozi Latvijā samazinās vidēji par 4% gadā. Arī mirstība ar tuberkulozi un tās sekām ir samazinājusies, taču nav sasniegts zemākais mirstības līmenis, kas bija 2012. gadā - kopš tā laika mirstības līnija iet gan augšup, gan lejup.

Epidemiologi izdala noteiktas sociālās jeb riska grupas, kuras biežāk saslimst ar tuberkulozi, taču tuberkulozes baktērija izplatās pa gaisu, klepojot, šķaudot un runājot, tāpēc ar to var inficēties ikviens, taču tikai neliela daļa 10-15% no inficētajiem savas dzīves laikā saslimst. Liela nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai un veselīgam dzīvesveidam, jo cilvēka imūnsistēma var tikt galā ar ieelpotiem tuberkulozes baciļiem. Ja ir aizdomas par saslimšanu ar tuberkulozi, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta vai plaušu slimību speciālista - pneimologa. Tas ir tiešās pieejamības ārsts, pie kura var vērsties bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Ārsts ieteiks izmeklējumus, tai skaitā plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu un krēpu analīzes. «Tuberkulozi šodien mēs varam diagnosticēt ļoti ātri un laikus sākt ārstēšanu,» atgādina Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Anda Cīrule. Tuberkulozes ārstēšana ir bez maksas. Pērn izārstēti 87% tuberkulozes pacientu, kas ir augstāks rādītājs pat nekā vidēji ES.

Par saslimšanu ar tuberkulozi var liecināt klepus (ar vai bez krēpām), kas ilgst vairākas nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, neizskaidrojams svara zudums, pastiprināta svīšana naktīs. Būtiski ir uzsākt ārstēšanu agrīnā saslimšanas stadijā un stingri ievērot ārstēšanās režīmu. Jo savlaicīgāk tiks uzsākta ārstēšana, jo mazāka iespēja, ka slimība kļūs nopietnāka. Ja tuberkuloze netiek ārstēta, tā var būt nāvējoša slimība, tomēr, regulāri lietojot zāles, slimība ir ārstējama. Parasti tuberkulozes ārstēšana ilgst vidēji sešus mēnešus, taču multirezistentas tuberkulozes formu (2016. gadā - 46 pacienti) izārstēt ir sarežģītāk, tās ārstēšana notiek ievērojami ilgāk - vidēji līdz diviem gadiem. Latvijā pērn 19 pacientiem reģistrēta arī īpaši multirezistenta tuberkuloze.

***

viedoklis

Jurijs PEREVOŠČIKOVS, epidemiologs:

«Tuberkuloze atklāta iedzīvotājiem visās vecuma grupās, taču visaugstākie tuberkulozes saslimšanas rādītāji ir vīriešiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Tāpat tuberkuloze izplatīta visos Latvijas reģionos, taču visvairāk saslimšanas gadījumu atklāts Latgalē, vismazāk Pierīgā. Rīga ir pa vidu. Ja runājam par noteiktām sociālām grupām, jāsaka, ka ar tuberkulozi var saslimt ikviens cilvēks, taču epidemioloģiskajos datos redzam, 40% pacientu ir bezdarbnieki, savukārt ceturtā daļa saslimušo pirms tam ir bijuši kontaktā ar tuberkulozes pacientu. Diezgan lielu darbu ieguldām, lai tuberkulozi atklātu, mērķtiecīgi meklējot cilvēkus, kuri bijuši kontaktā ar atklātas formas tuberkulozes pacientiem. Kopš 2016. gada jūnija 41 tuberkulozes pacientam atklātas 749 kontaktpersonas.