Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Pērn reģistrēti 560 jauni saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi, arī bērniem

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lai gan saslimstība ar tuberkulozi samazinās, Eiropas reģionā Latvija ir trešajā vietā šīs slimības izplatībā. Pērn reģistrēti 560 jauni saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi, to vidū tuberkuloze atklāta arī 22 bērniem.

Šodien aprit 135 gadi, kopš vācu zinātnieks Roberts Kohs atklāja tuberkulozes izraisītāju - tuberkulozes nūjiņu. «Daudz gadu ir pagājis, taču joprojām tuberkuloze ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē,» saka Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Slimību profilakses un kontroles centra infekcijas slimību monitoringa dati liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi Latvijā turpina samazināties, jo pērn reģistrēts par 61 gadījumu mazāk nekā 2015. gadā. Tomēr uz Eiropas Savienības fona Latvijā tuberkulozes izplatība ir augsta. Arī bērniem tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits samazinās. 2016. gadā tuberkuloze reģistrēta 22 bērniem vecumā no dzimšanas līdz 14 gadiem (2015. gadā - 24). 2016. gadā tuberkuloze diagnosticēta astoņiem pusaudžiem, kas ir uz pusi vairāk nekā 2015. gadā, taču eksperti norāda, ka kopumā arī pusaudžu vidū saslimstība samazinās. 2016. gadā lielākais tuberkulozes saslimušo skaits reģistrēts vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem, un pieaugušajiem tuberkulozi biežāk reģistrē tieši vīriešiem. «Ja mēs vēlamies parādīt tādu vidējo pacientu - tas ir vīrietis ap 40 gadiem, bezdarbnieks,» saka J. Perevoščikovs, uzsverot, ka ar tuberkulozi saslimst un slimo dažādi cilvēki, ne tikai bezdarbnieki vai tikai bezpajumtnieki.

Tomēr statistikas datos iezīmējas noteiktas sociālās grupas, kurām ir diagnosticēta tuberkuloze: 40 procenti pacientu patiešām ir bezdarbnieki, 30 procentiem ir bijis kontakts ar tuberkulozes slimnieku, katram ceturtajam ir alkohola atkarības problēma. Nemainīga ir tuberkulozes pacientu grupa - cilvēki, kuri atrodas ieslodzījuma vietās. 2016. gadā tuberkulozi atklāja 50 personām, kuras atrodas cietumā. «Šie cilvēki ir inficējušies, visticamāk, brīvībā, un ieslodzījumā viņiem tuberkulozi atklāj, taču vairākas reizes gadā mums ir jāizmeklē tuberkulozes izplatīšanas situācijas arī ieslodzījumā,» atklāj J. Perevoščikovs.

Situāciju Latvijā var uzlūkot arī no pozitīvās puses, proti, tuberkulozi var diagnosticēt ļoti ātri (kādreiz tas prasīja mēnesi un ilgāk), un tas savukārt nozīmē, ka ātri var sākt ārstēšanu. Un šajā ziņā Latvija atrodas labās pozīcijās arī Eiropas Savienībā. Vidēji Eiropā tiek izārstēti 72 procenti tuberkulozes pacientu, bet Latvijā šis rādītājs sasniedz 78 procentus. Arī to pacientu ārstēšana, kuriem atklāta pirmās rindas tuberkulozes medikamentu nejutīga jeb multirezistenta tuberkuloze, ir visnotaļ sekmīga - izārstēti 68 procenti (Eiropā - ap 40 procenti). Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Anda Cīrule uzsver, ka tuberkulozes ārstēšana ir bez maksas un Latvijā ir pieejami tie paši medikamenti, kas citās attīstītajās valstīs, turklāt kopš 2015. gada - arī visjaunākās zāles.

Aktuāla tēma pasaulē un arī Latvijā ir pacienti, kuriem ir gan HIV infekcija, gan tuberkuloze. Šo pacientu apzināšanai un ārstēšanai mediķi un citi veselības aprūpes speciālisti vēlētos pievērsties īpaši, lai laikus atklātu abas saslimšanas un cilvēkus glābtu no smagām komplikācijām. No tuberkulozes slimniekiem 17 procentiem ir HIV infekcija, un tas atkal ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā.