Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Tuberkuloze: saslimušo mazāk, bet vēlu vēršas pie ārsta

© F64

Tuvojoties Pasaules tuberkulozes dienai 24. martā, Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Latvijas Tuberkulozes fondu Rīgā organizē informatīvu akciju, kurā no 20. līdz 28. martam ikviens iedzīvotājs var saņemt bezmaksas speciālista konsultācijas par tuberkulozi, plaušu slimību veselību un profilaksi, kā arī pēc nepieciešamības veikt krēpu testu.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka katru dienu pasaulē tiek reģistrēti 28 000 jaunu tuberkulozes gadījumu. Šī ārstējamā infekcijas slimība ik gadu izdzēš 1,8 miljonu cilvēku dzīvību visā pasaulē. Latvijā saslimstība ar tuberkulozi būtiski samazinās ar katru gadu. Kopš slimības uzliesmojuma 1998. gadā saslimstība ar tuberkulozi ir samazinājusies vairāk nekā trīs reizes, pateicoties inovatīvām pieejām slimības diagnostikā un ārstēšanā, kā arī dažādu jomu speciālistu sadarbībai pacientu aprūpē. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2016. gadā reģistrēti 560 saslimšanas gadījumu ar tuberkulozi, kas ir mazāk nekā 2015. gadā (621 pacients). Arī dati par saslimstības izplatību uz 100 000 iedzīvotājiem rāda, ka slimība diagnosticēta mazāk - 2015. gadā šis rādītājs bija 31,3, bet pērn - 28,4.

Neskatoties uz tuberkulozes samazinājumu, mediķi vērš uzmanību uz būtiskām problēmām, kuras novēro savā darba ikdienā, - nereti pacienti vēršas pie ārsta novēloti, ar smagu, ielaistu slimību, patvaļīgi pārtrauc ārstēšanos, apdraudot apkārtējos, un pēc laika atgriežas ārstniecības iestādē smagā stāvoklī.

Mediķi norāda, ka biežāk sastopamie tuberkulozes simptomi ir klepus, kas nepāriet divas trīs nedēļas, svīšana naktīs, nepamatots svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums, sāpes krūtīs, apetītes zudums, pastāvīgs nogurums un nespēks. Cilvēki ar sūdzībām par tuberkulozei raksturīgiem simptomiem var vērsties pie ģimenes ārsta vai pie pneimonologa (plaušu ārsta) bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Tuberkulozes diagnostikai izmanto trīs metodes - vērtē pacienta sūdzības, veic plaušu rentgenoloģiskos izmeklējumus un krēpu analīzes. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana ir valsts apmaksāti pakalpojumi, kurus bez maksas var saņemt ikviens iedzīvotājs. Taču ne vienmēr iedzīvotāji zina par šīm iespējām un vispār par tuberkulozes izplatību un tās pazīmēm, tāpēc šonedēļ Rīgā notiks informatīva akcija. Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice uzsver, ka šīs konsultācijas ir bez maksas un iepriekš tām nav jāpierakstās.

***

UZZIŅAI

Tuberkuloze. Veselības pārbaudes

• No 20. līdz 28. martam rīdzinieki var saņemt speciālista konsultācijas par tuberkulozes slimību, tās diagnostikas un ārstēšanas iespējām, kā arī plaušu veselības stiprināšanu.

• Akcijas laikā darbosies informatīvais tālrunis 26626161, uz kuru zvanot, darba dienās līdz 31. martam no pulksten 9 līdz 17 būs iespēja saņemt informāciju par precīzu konsultāciju norises laiku un vietu.

• Konsultācijām nav nepieciešams iepriekš pierakstīties, un tās tiek piedāvātas bez maksas

Latvijas

Sarkanā Krusta Veselības istabās

20. martā 11-16 Slokas ielā 161

21. martā 11-19 Šarlotes ielā 1B

22. martā 10-16 Aglonas ielā 35/3

23. martā 10-16 Aptiekas ielā 8

24. martā 10-15

(10-13 arī plaušu rentgenoloģiskie izmeklējumi) Gaiziņa ielā 7

Biedrība Dia+logs

27. martā 12-18 Dzirnavu ielā 135

28. martā 12-18 Mobilās vienības autobuss (Rumbulas trase-Prūšu iela-Artilērijas iela-Lienes iela)

*

Avots: Rīgas domes Labklājības departaments