Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Gripas spars samazinās, bet miruši vairāki desmiti pacienti

© Foto: Andrius UFARTAS, FB/F64 Photo Agency

Gripas sezonas laikā Latvijā pavisam saņemti 30 paziņojumi par letālo iznākumu saistībā ar gripu. Pagājušajā nedēļā ar gripu vai tās radītām komplikācijām miruši deviņi pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Diemžēl trīs no pacientiem miruši, lai arī bijuši vakcinēti pret gripu, vienā gadījumā noskaidrots, ka pacients bija inficējies ar gripas vīrusa paveidu, pret kuru vakcīna nepasargā.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka kopumā pagājušajā nedēļā gripas intensitāte Latvijā samazinājusies par 31,8 procentiem, un kopumā epidemiologi secina, ka pēdējo četru nedēļu laikā saslimstība pakāpeniski samazinās. Taču salīdzinājumā ar iepriekšējās 2015.-2016. gada sezonas un pēdējo piecu sezonu vidējiem rādītājiem šajā laika periodā pacientu vēršanās ambulatorajās veselības aprūpes iestādēs gripas gadījumos pagājušajā nedēļā ir bijusi ievērojami augstāka. Tajā pašā laikā no desmit teritorijām trijās - Daugavpilī, Rēzeknē un Valmierā - novērots gripas intensitātes pieaugums. Visaugstākā gripas intensitāte bijusi Daugavpilī (567,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju). Tikai divās pilsētās (Jēkabpilī un Ventspilī) intensitāte bijusi zemāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju (zem epidēmijas sliekšņa).

Visaugstākā saslimstība novērota bērniem līdz četru gadu vecumam un piecu līdz 14 gadu vecumā. Pagājušajā nedēļā samazinājies arī slimnīcās ievietoto pacientu skaits ar gripu - par 23 procentiem, bet ar gripas radītu pneimoniju pacientu skaits samazinājies par 46 procentiem. Epidemiologi pagājušajā nedēļā saņēmuši ziņojumus par 219 hospitalizētiem pacientiem saistībā ar gripas infekciju un 28 pacienti hospitalizēti gripas izraisītās pneimonijas gadījumos (Rīgā - 22, Daugavpilī - četri un Gulbenē - divi). Kopš sezonas sākuma saistībā ar gripas infekciju kopumā stacionēti 1917 pacienti.

Diemžēl pagājušā nedēļa prasījusi arī vairāku gripas pacientu nāvi - nomiruši septiņi pacienti. Diviem noteikta A tipa gripa, bet pieciem B tipa gripa. Pacientu vecums ir no 49 līdz 92 gadiem. Trīs no mirušajiem bija vakcinēti pret gripu šajā sezonā, no tiem vienā gadījumā gripas vīruss raksturots - B/Yamagata līnija, kas nav iekļauta vakcīnas sastāvā. Kopumā no 30 šajā gripas sezonā mirušajiem pacientiem 22 konstatēta A tipa gripa, septiņiem - B tipa gripa, bet viens pacients miris mājās, un viņam gripa konstatēta klīniski.

***

Nāves gadījumi ar gripu

2016./2017. gada sezonā

40-49 gadi 1 vīrietis

60-69 gadi 1 vīrietis, 1 sieviete

70-79 gadi 6 vīrieši, 6 sievietes

Virs 80 gadiem 9 vīrieši, 6 sievietes

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs