Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Čakša: ugunsgrēks ir nodzēsts

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Veselības ministre Anda Čakša pēc tikšanās ar premjerministru Māri Kučinski paziņoja, ka atalgojums varētu pieaugt ne tikai dzemdību speciālistiem un vecmātēm, bet arī tiem, kas slimnīcās nodrošina neatliekamo palīdzību 24 stundu režīmā.

Pēc ministres domām, ir nodzēsts ugunsgrēks, ko sakūra Rīgas Dzemdību nama un citu slimnīcu ārsti un vecmātes. Diemžēl absolūti nav skaidrs, kā šo atalgojuma pieaugumu būs iespējams apmaksāt, jo veselības ministre apņēmusies to izdarīt no veselības nozares iekšējām rezervēm, savukārt premjers domāšot, kā šo iztrūkumu kompensēt.

Vienošanās panākta par to, ka finansējums tiks palielināts tām slimnīcām, kuras sniedz palīdzību 24 stundu režīmā, tai skaitā dzemdību palīdzību, vakar sacīja premjerministrs. Taču šim risinājumam finansējums būs jāmeklē veselības nozares makā. Pēc tam viņš kā premjers ar valdību meklēs risinājumu, lai šo iztrūkumu gada griezumā veselības aprūpes budžetam kompensētu. Finansējuma palielināšanai neatliekamās palīdzības slimnīcām būtu nepieciešami 10 miljoni eiro gadā, bet deviņiem mēnešiem - aptuveni septiņi miljoni.

Jau pēc tikšanās ar Rīgas Dzemdību nama speciālistiem trešdien veselības ministre Anda Čakša atzina, ka dzemdību speciālistu un vecmāšu atalgojuma palielināšanai nauda būs jāmeklē veselības aprūpes sistēmā. Viena no iespējām ir mainīt «operēt» ar dzemdībpalīdzības tarifu, gan mainot tā pozīcijas, gan nosakot, ko tieši no šīs naudas var apmaksāt. Piemēram, jāatrisina jautājums, no kāda finanšu avota tiek segtas piemaksas par nakts stundu darbu. Finansējuma pieaugums neatliekamajai palīdzībai attieksies arī uz citiem speciālistiem, piemēram, bērnu ķirurgiem, kuri arī strādā naktīs. Precīzus aprēķinus par atalgojuma pieaugumu ministre sola nākamajā nedēļā.

Tikmēr P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem, kuri iesaistīti dzemdību palīdzības nodrošināšanā, atalgojuma fiksētās daļas stundas likme pieaugs par 10 procentiem, pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Slimnīca visu finansējumu (77 353 eiro), kas piešķirts papildu tarifam, novirzīs tikai atalgojumam. Stradiņa slimnīcas ginekologi dzemdību speciālisti, vecmātes un neonatologi bija nākamie uzreiz pēc Rīgas Dzemdību nama mediķiem, kuri aicināja palielināt atalgojumu dzemdību nodaļā strādājošajiem. L. Sīle skaidro, ka darba algas palielinājuma pieaugums ir aprēķināts, ņemot vērā valsts noteikto jauno tarifu par dzemdībām, attiecīgo pacientu skaitu iepriekšējā gadā un iesaistīto speciālistu loku, kas sniedz dzemdību palīdzību. Dzemdību procesā iesaistītajām ārstniecības personām - dzemdību speciālistiem ginekologiem, vecmātēm, bērnu aprūpes māsām, nodaļu virsārstiem un virsmāsām - stundas likmes pieaugums ir noteikts 10 procentu apmērā, savukārt jaundzimušo intensīvās terapijas ārstiem, kuri iesaistīti daļēji, stundas likme palielināta par pieciem procentiem. Atalgojuma palielinājums šiem speciālistiem ir mazāks, jo jaundzimušo intensīvās terapijas tarifs diemžēl valstī nav palielināts. Tā rezultātā vidējā atalgojuma pieauguma summa mēnesī dzemdību speciālistiem ginekologiem un vecmātēm, strādājot normālu darba laiku, veido aptuveni 80 līdz 112 eiro, bet jaundzimušo aprūpē un intensīvajā terapijā iesaistītajiem speciālistiem - 79 līdz 144 eiro pirms nodokļu nomaksas mēnesī.