Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Varētu apstrīdēt lēmumu par e-veselībai nelietderīgi izlietotajiem līdzekļiem

© Ilustratīva bilde

Veselības ministrija (VM) apsver iespēju apstrīdēt Centrālā finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) lēmumu, kurā par neatbilstoši veiktiem atzīti maksājumi 586 000 eiro jeb 5,78% no e-veselības projektā ieguldītā finansējuma, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Vakar CFLA paziņoja, ka ir pieņēmusi lēmumu par e-veselības projektos veikto izdevumu attiecināšanu, un, ņemot vērā trūkstošos pakalpojumus, par neatbilstoši veiktiem atzinusi izdevumus vairāk kā 586 000 eiro no izmantotā Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma.

Atsaucoties uz CFLA izplatīto paziņojumu par neatbilstoši veiktiem maksājumiem e-veselības projektos, ministrija un Nacionālais veselības dienests norāda, ka e-veselības sistēmas funkcionalitātes jeb pakalpojumi ir izstrādāti atbilstoši projekta tehniskās specifikācijas prasībām un ir pieejami lietotājiem.

"E-veselības sistēma ir funkcionējoša un nodrošina iecerēto funkcionālo darbību. Jau šobrīd sistēmā tiek izrakstītas e-receptes, e-darbnespējas lapas, iespējams ievadīt pacientu medicīnisko informāciju, izrakstīt e-nosūtījumus un sagatavot rezultātus, ievadīt vakcinācijas informāciju u.c. Kopš februāra iedzīvotājiem ir pieejami 13 veselības nozares e-pakalpojumi, kurus var izmantot gan pieslēdzoties E-veselības portālam, gan valsts pārvaldes pakalpojumu portālam "latvija.lv", norāda VM.

CFLA par neatbilstoši veiktiem atzinusi izdevumus divos no četriem e-veselības projektiem - par tām funkcionalitātēm, kas nav pieejamas lietotājiem produkcijas vidē ("vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas datņu izveides modulis", "iespēja reģistrēties pie ģimenes ārsta"), kā arī par trim e-pakalpojumiem ("Saņemt e-konsultāciju no ģimenes ārsta", "Reģistrēties pie ģimenes ārsta", "Pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK)"). VM gan norāda, ka šie produkti lietotājiem ir pieejami kopš vakardienas, 28.februāra.

Kā skaidro VM, pieņemot lēmumu par e-veselības projektos veikto izdevumu attiecināšanu, CFLA nav ņēmusi vērā iepriekš minēto pakalpojumu pieejamības termiņu, kuru Nacionālais veselības dienests saskaņoja ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Līdz ar to par neatbilstoši veiktiem izdevumiem atzīti ne tikai izdevumi, kas attiecas uz vēl nepubliskotajiem e-veselības pakalpojumiem, bet arī visu saistīto projektu līgumu izdevumi, tajā skaitā attiecībā uz pakalpojumiem, kas jau bija pabeigti un pieejami e-veselības sistēmas reālajā vidē.