Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Būtiski sarucis saslimušo skaits ar rotavīrusu

© F64

Bērnu slimnīcā pagājušā gada laikā reģistrēts zemākais skaits mazo pacientu, kuri saslimuši ar rotavīrusu. Bērnu slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska to skaidro ar rotavīrusa vakcīnas iekļaušanu Valsts imunizācijas kalendārā, kas kopš 2015. gada pieejama visiem jaundzimušajiem par valsts līdzekļiem.

Infektoloģe D. Zavadska stāsta: vēl 2014. gadā ar rotavīrusu smagākā formā slimoja vairāk nekā 3500 bērni, bet pagājušajā gadā slimnīcā nonākuši 1500 bērni. Vakcinācijas dati liecina, ka 2013. gadā, kad rotavīrusa vakcīna bija daļēji apmaksāta, to veica tikai 16 procentiem dzimušo, bet 2015. gadā vakcīnu saņēma jau 80 procenti un 2016. gadā - 87 procenti no visiem dzimušajiem bērniem Latvijā. «Rotavīrusa vakcīna nav injekcija, bet gan pilieni, ko iepilina mazulim mutē. Pēc tās nemēdz būt augstas temperatūras pacēlumi, kā arī citas nevēlamas, taču normāli sagaidāmas reakcijas, ko var novērot pēc injekcijas vakcīnām,» stāsta

D. Zavadska. Vakcināciju veic ar divām vai trīs vakcīnas devām, ko mazulis saņem divu, četru un sešu mēnešu vecumā. Infektoloģe norāda, ka, saņemot pilnu vakcīnas kursu, bērns tiek aizsargāts līdz apmēram piecu gadu vecumam, bet lielākā vecumā aizsardzību jau nodrošina sadzīvē sastaptais kontakts ar rotavīrusu.

«Mūsu mērķis būtu sasniegt tādus pašus rezultātus kā, piemēram, Somijā - jau vairākus gadus Somijas slimnīcās nenonāk tikpat kā neviens bērns, kurš būtu saslimis ar rotavīrusu. Somijā vakcīnu saņem visi mazuļi jau kopš

2009. gada. Igaunijā novēro līdzīgu saslimušo skaita samazinājumu kā Latvijā, jo arī igauņi 2014. gadā nacionālajā kalendārā iekļāva vakcināciju pret rotavīrusu,» saka infektoloģe. Bērnu slimnīcas ārsti konstatējuši, ka rotavīrusa izplatība vērojama visa gada garumā, tomēr lielāks saslimušo skaits slimnīcās nonāk laika periodā starp janvāri un maiju. Vissmagāk ar rotavīrusu slimo bērni vecumā līdz diviem gadiem, mazuļi nevar uzņemt pietiekami daudz šķidruma un nonāk slimnīcā atūdeņošanās dēļ, kas zīdaiņa vecumā ir ļoti bīstami. Taču mediķi piebilst, ka vakcīna nav simtprocentīgi droša aizsardzība pret slimību, bet tā ir efektīva, jo slimību ļauj pārslimot ļoti vieglā veidā - vecāki var pat nepamanīt, ka bērnam bijis rotavīruss.

***

Cik bērnu vakcinēts pret rotavīrusu?

(% dzimušo)

2013. gadā 16

2015. gadā 80

2016. gadā 87

Avots: Bērnu klīniskā universitātes slimnīca