Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Iedzīvotāji aktīvāk veikuši HIV testus

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Intensīvi informējot iedzīvotājus par saslimšanu ar HIV/AIDS un nepieciešamību veikt HIV testu, diagnostikas rādītāji Latvijā paaugstinājušies vidēji par 15%.

Tā liecina dati, kas apkopoti no trim lielākajām laboratorijām - E.Gulbja laboratorijas, Centrālās laboratorijas un NMS laboratorijas par laika periodu, kad norisinājās informatīvā kampaņa #ReiziGadā. Savukārt pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā noskaidrojies, ka divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju norāda uz nepieciešamību HIV pārbaudes veikt regulāri.

2016.gada pēdējos trīs mēnešos Latvijā norisinājās biedrības “Baltijas HIV asociācija” rīkotā informatīvā kampaņa #ReiziGadā, kuras mērķis bija mazināt sabiedrības aizspriedumus par infekciju un iedrošināt cilvēkus meklēt iespēju veikt HIV testu gan pēc paša iniciatīvas, gan atsaukties ģimenes ārsta aicinājumam, ja ārsts redz indikācijas testa veikšanai. Laboratoriju dati liecina, ka šajos trīs mēnešos HIV testus nodevuši 13 917 cilvēku. Tas ir par 2070 cilvēkiem jeb 15% vairāk nekā tādā pašā laika periodā gadu iepriekš.

“Fakts, ka ar kampaņas palīdzību ir izdevies aizvest līdz laboratorijām par 15 % vairāk iedzīvotāju ir apsveicams, taču jāatceras, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm, puse no inficētajiem Latvijā pat nenojauš par to, ka viņiem ir HIV. Tāpēc informēšana ir jāturpina un jāaicina veikt HIV testu reizi gadā. Jārēķinās - ja vairāk cilvēku veic testus, lēcienveidīgi var pieaugt HIV jaunatklāto gadījumu skaits, kā tas jau notika kaimiņvalstī Igaunijā,” skaidro biedrības “Baltijas HIV asociācija” valdes priekšsēdētāja Inga Upmace. Par savu veselību īpaši vajadzētu rūpēties sievietēm reproduktīvā vecumā, laikus veicot HIV testu, jo reiz viņas būs pēcnācēju radītājas, uzsver Upmace. Latvijā joprojām ir nepiedodami augsts arī HIV inficēto bērnu skaits - 71 (dati uz 01.12.2016).

Sabiedrības interesi par iespēju uzzināt vairāk par HIV infekciju un testa veikšanu apliecina arī SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja*, kurā noskaidrots - gandrīz divas trešdaļas iedzīvotāju (61% respondentu) uzskata, ka Latvijā ir nepieciešams ieviest regulāras HIV pārbaudes. Savukārt aptuveni viena piektā daļa iedzīvotāju (21% respondentu) domā, ka mums ir citas problēmas un aktuālākas infekcijas. Tāpat aptaujāto vairākums (54%) uzskata, ka HIV/AIDS ir ilgstoša problēma, vēl 29% aptaujāto pauž atbalstu viedoklim, ka tā ir kļuvusi par problēmu pēdējos gados. Savukārt 4% respondentu vērtē, ka mūsdienās tā vairs nav problēma.

Kopējais Latvijā reģistrēto HIV pozitīvo cilvēku skaits sasniedzis atzīmi 6876, un līdz 2016. gada 1. novembrim reģistrēti 269 jauni HIV gadījumi, liecina SPKC dati.

Atgādinām - HIV šobrīd Latvijā izplatās heteroseksuālā ceļā, kas nozīmē - apdraudēts ir ikviens seksuāli aktīvs cilvēks, arī tad, ja atrodas pastāvīgās attiecībās. Kā norāda dr. Inga Ažiņa, RAKUS Latvijas Infektoloģijas centra 2.HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, sertificēta infektoloģijas un dermatoveneroloģijas ārste, pacienta profils pēdējos gados ir ievērojami mainījies. Dr.Ažiņa: „Diemžēl sabiedrībā un pat mediķu, vidū joprojām sastopamies ar stereotipiem, ka HIV attiecas tikai uz kādām konkrētām riska grupām - narkomāniem, cietumniekiem vai seksuālo pakalpojumu sniedzējiem, bet mēs, infektologi, ikdienā redzam pavisam citu ainu - tie ir pavisam parasti cilvēki. Jo ātrāk atzīsim faktu, ka HIV var skart jebkuru, jo labāk spēsim ierobežot tā izplatību.”

HIV ir hroniska, lēni progresējoša infekcijas slimība, kuru izraisa cilvēka imūndeficīta vīruss, kas lēnām sagrauj cilvēka imūno sistēmu. Latvija joprojām oficiāli ieņem 2. vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī 1. vietu ES pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita**, kad slimība tiek atklāta tās pēdējā stadijā. HIV tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu. Ārstēts HIV pacients infekciju tālāk neizplata, bet tas, kurš zina, ka ir inficēts, savus partnerus inficēs daudz retāk nekā tāds, kurš nezina.

Informatīvo kampaņu #ReiziGadā Latvijā rīko biedrība „Baltijas HIV asociācija”, atbalsta „GlaxoSmithKline Latvia”, īsteno aģentūra „LEAD. Korporatīvā komunikācija”.

* SKDS veiktajā interneta aptaujā 2016.gada decembrī piedalījās 1005 respondenti - Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18-74 gadiem

** Dati - ECDC, WHO HIV/AIDS Report Europe 2014