Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Latvijā nepietiekams nakts miegs ir 68% sieviešu un 52% vīriešu

© Shutterstok

Nepietiekams nakts miegs ir 68% sieviešu un 52% vīriešu, liecina "Benu aptieku" veiktā aptauja.

Vairāk nekā puse jeb 54% sieviešu atzina, ka naktsmierā pavada picas līdz septiņas stundas, kamēr 14% naktī neguļ vairāk par piecām stundām.

Nepietiekamu stundu skaitu miegam velta arī lielākā daļa vīriešu. Gandrīz katrs trešais jeb 30% naktī guļ piecas līdz septiņas stundas, bet aptuveni katrs piektais jeb 22% guļ līdz piecām stundām. Tajā pašā laikā veselīgs miegs jeb septiņas līdz deviņas stundas miega ir 32% sieviešu, kā arī 38% vīriešu. Turklāt katrs desmitais vīrietis miegam atvelta arī vairāk nekā deviņas stundas.

Atšķirības iezīmējās arī jautājumā par miega kvalitāti. Katrs piektais vīrietis atzina, ka vienmēr iemieg un guļ ļoti labi, kamēr sievietes šādu atbildi sniedza vien 8% gadījumu. Tajā pašā laikā 20% sieviešu atzina, ka guļ ļoti labi, bet reizēm tomēr iemigšana sagādā grūtības. Biežs bezmiegs un trausls, saraustīts miegs nomoka 22% vīriešu un 18% sieviešu.

Lūgti atklāt, kādās situācijās biežāk jūt grūtības iemigt, respondenti norādīja gan emocionālus, gan arī praktiskus iemeslus. Visbiežākais iemesls apgrūtinātai iemigšanai 48% sieviešu un 40% vīriešu ir pārdomas un emocijas, ko radījuši aizvadītās dienas notikumi. Īpaši, ja atgadījies kas nepatīkams. Otrais populārākais iemesls grūtai iemigšanai sievietēm ir satraukums par nākamajā dienā gaidāmo. Savukārt katrai trešajai sievietei iemigšanu apgrūtina dažādi trokšņi.

Tikmēr vīriešiem miegā neļauj laisties domas par nepadarītiem darbiem - 30%. 48% vīriešu grūtības iemigt rada atrašanās svešā vietā vai arī pirms miega dzerta melnā kafija.

Sastopoties ar bezmiegu, kā vīrieši, tā arī sievietes visbiežāk izvēlas palikt gultā, līdz miegs atgriezīsies. Populāras iemigšanas vai laika aizpildīšanas metodes vīriešiem ir arī seriālu vai filmu skatīšanās, kā arī siltas tējas vai piena dzeršana. Arī sievietes mēdz skatīties filmas vai seriālus, kā arī sērfot internetā. Savukārt 18% atzinās, ka bezmiega gadījumā dzer miega preparātus.

Aptauja veikta "Benu aptieku" tīkla aptiekās laikā no 2016.gada 1.novembra līdz 16.decembri, kad notika akcija "Par labu miegu". Aptaujā piedalījās 3750 Latvijas iedzīvotāju.