Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Biežākie miega traucējumu cēloņi bērniem

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kādā dzīves posmā ar miega traucējumiem ir saskārušies daudzi no mums. Kā tipiskus miega traucējumu upurus mēdzam iztēloties seniorus vai stresa pārņemtus darbspējas vecuma cilvēkus, taču no miega traucējumiem cieš arī paši mazākie – mūsu bērni. Kā rīkoties?

Par šo un citiem jautājumiem saistībā ar bērnu gulēšanas paradumiem atbildes sniedz bērnu psihiatre, miega ārste Ija Cimdiņa.

Miega traucējumu pazīmes

Visbiežāk novērotās miega traucējumu pazīmes bērniem ir miegainība, nogurdināmība, kašķīgums, grūtības apgūt kaut ko jaunu, kā arī ēšanas paradumu izmaiņas. Mēdz gadīties, ka miega traucējumi bērniem ir kādas citas slimības simptoms.

Kā bērna miegu uzlabot

Lai uzlabotu bērna miegu, pirmkārt, uzmanība jāpievērš tam, kāda ir atmosfēra mājās, tostarp attiecībām vecāku starpā, attiecībām vecāku un bērnu starpā, kā arī veidam, kā ģimenē tiek risinātas problēmas. Otrkārt - uzmanība jāveltī arī fiziskajai videi - piemēram, tam, vai bērna istabā, dodoties gulēt, ir klusums un tumsa, vai ir izslēgts televizors. Vismaz stundu pirms gulētiešanas vajadzētu atturēties no multeņu un filmu skatīšanās. Tāpat jāpārbauda, vai ir novērsti citi faktori, kas varētu kaitēt miega kvalitātei.

Kad jāmeklē palīdzība

Ja bērnam miega traucējumi ir ilgāk nekā trīs nedēļas (gluži tāpat kā pieaugušajiem), tad noteikti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Sākumā palīdzību būtu ieteicams meklēt pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot situāciju, nepieciešamības gadījumā bērnu nosūtīs tālāk pie kāda cita speciālista, piemēram, neirologa vai bērnu psihiatra.

Diendusas nozīme bērna ikdienā

Svarīgu lomu bērna miega kvalitātē nenoliedzami spēlē arī diendusa - īpaši nepieciešama tā ir pirmsskolas vecuma bērniem, jo palīdz nomierināties nervu sistēmai, atjaunot spēkus un sagatavoties otrajam dienas cēlienam. Pēc diendusas bērns ir atpūties, spēj labāk koncentrēties un apgūt jaunas prasmes. Ieteicamais diendusas ilgums pirmsskolas vecuma bērniem ir aptuveni stunda, taču tas, protams, atkarīgs no katra bērna individuālajām īpatnībām. Tāpat diendusa aptuveni 30 minūšu garumā noteikti vēlama arī pirmo klašu skolēniem - pēc atpūtas bērnam būs vieglāk pildīt mājasdarbus un nodoties dažādām citām aktivitātēm, jo viņš vairs nejutīsies pārguris pēc skolā aizvadītā laika. Tāpat šādā veidā tiks izslēgtas situācijas, ka bērns nevar iemigt pārguruma dēļ. Neatkarīgi no vecuma svarīgi atcerēties, ka diendusā būtu vēlams doties dienas pirmajā pusē, lai iemigšana vakarā nesagādātu grūtības.

Optimālais miega ilgums bērnam

Mainoties cilvēka vecumam, mainās arī viņam nepieciešamais miega ilgums. Jaundzimušam bērnam diennaktī ieteicams gulēt aptuveni 16 stundas, no sešu mēnešu vecuma - 14 līdz 15 stundas, viena līdz trīs gadu vecumā aptuveni 13 stundas, četru gadu vecumā - 12 stundas, piecu gadu vecumā - 11 stundas. Savukārt sešu līdz 12 gadu vecumā bērnam būtu vēlams miegā pavadīt aptuveni 10 stundas, bet pusaudža vecumā - aptuveni deviņas stundas.

Materiāls sagatavots Latvijas Psihiatru asociācijas organizētās kampaņas «Labs miegs - labai veselībai» ietvaros. Kampaņas mērķis ir izglītot sabiedrību par biežākajiem miega traucējumu simptomiem un to cēloņiem, kā arī veidiem, kā saņemt palīdzību. Plašāku informāciju par kampaņu meklē Facebook.com/Labsmiegslabaiveselibai

***

Biežākie miega traucējumu cēloņi bērniem:

• stress (piemēram, bērnudārzā, skolā vai ģimenē)

• kofeīna lietošana (kofeīnu satur daudzi bērnu iemīļotie gāzētie dzērieni)

• nepiemērota vide, dodoties pie miera (trokšņi, spilgta gaisma, slikts matracis utt.)

• nepareizi miega paradumi (piemēram, došanās gulēt katru vakaru citā laikā)

• dažādu medikamentu izraisītas blakusparādības

• dažādas slimības