Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 mīti par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā

© Saulius Žiūra, F64 Photo Agency

Sabiedrībā valda daudz mītu un stereotipu par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā – tiek apšaubītas gan šo produktu īpašības, gan veselīgums. To apstiprināja arī nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “ELVI” veiktās aptaujas rezultāti, kur 70,4% respondentu norādīja - augļi un dārzeņi ziemā nav tik vērtīgi, kā citos gadalaikos.

Aptauja par Latvijas iedzīvotāju uztura paradumiem ziemā, kas tika veikta interneta vidē. Tajā piedalījās 480 cilvēki no visas Latvijas - 431 sieviete un 49 vīrieši, respondentu vidējais vecums - 39,6 gadi.

Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone atspēko piecus galvenos mītus par augļu un dārzeņu vērtību ziemas sezonā.

1. mīts. Augļi un dārzeņi ziemā satur “vienīgi ķīmiju”!

Augļi un dārzeņi ir pārtikas produkti, kuru audzēšanai piemīt sezonāls raksturs - vissvaigākie tie, protams, ir ražas laikā, taču šie produkti labos apstākļos ir glabājami pietiekami ilgu laiku - vairākus mēnešus vai pat pusgadu. Arī piemājas dārziņā izaudzētās saknes - kartupeļi, burkāni, bietes pagrabā var sagaidīt pat nākamo vasaru - tam nav nepieciešams augus papildu mēslot vai apstrādāt, atliek vien izvēlēties izturīgāko un piemērotāko šķirni, un nodrošināt labus glabāšanas apstākļus. Lielo saimniecību īpašnieki realizācijai ziemā izvēlas tādu šķirņu dārzeņus, kas ir piemēroti ilgstošai glabāšanai.

Augļu uzglabāšanas laiks ir īsāks, tomēr arī tas ir pietiekoši ilgs, lai veikalu plauktos nonāktu kvalitatīvi produkti. Ziemas periodā, iegādājoties augļus veikalā, der atcerēties - kad Latvijā snieg un putina, valstīs, no kurām tiek ievesti šie produkti, ir silts un saulains. Tādēļ arī svešzemju augļu sortiments Latvijā sezonāli mainās - ziemā esam raduši vairāk mieloties ar citrusaugļiem un hurmu, vasarā, savukārt, veikalu plauktos vairāk gozējas persiki, nektarīni un citi augļi. Augļu ražotāji, kas gatavo produkciju eksportam, izvēlas audzēt tādas šķirnes, kas ir piemērotas transportēšanai un glabājas ilgāk - ne jau velti kaislīgiem ceļotājiem pūrā ir stāsti par to, ar kādiem augļiem viņi mielojušies citās zemēs - kādas bijušas to garšas īpatnības un aromāts, kritizējot Latvijā nopērkamos šo augļu “radiniekus,” tomēr aizmirstot piebilst, ka šo šķirņu augļi ir uzglabājami vien dažas dienas. Bieži transportēšanai piemērotās šķirnes neizceļas ar pašiem aromātiskākajiem vai sulīgākajiem augļiem - to priekšrocība ir ilgāks uzglabāšanas laiks un izturība, tomēr tās tāpat spēj nodrošināt mūsu ēdienkarti ar patīkamām garšu niansēm un nepieciešamajām uzturvielām. Turklāt ziemas periodā veikalos vēl arvien ir pieejami arī Latvijā audzēti augļi - dažādu šķirņu āboli un bumbieri, kam ir lieliska garša un ilgs uzglabāšanas laiks, turklāt tie pie patērētāja nav mērojuši tūkstošiem kilometru garu ceļu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā