Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

PADOMS: Kā cīnīties ar negantajām aukstumpumpām jeb herpēm

© F64

Mūsu platuma grādos mainīgajiem laika apstākļiem seko līdzi dažādas sezonālas kaites. Kā viena no ziemas mēnešu populārākajām infekcijām noteikti ir negantās herpes jeb, tautas valodā runājot, aukstumpumpas.

Diemžēl pilnībā izārstēt tās nevar, taču, apzinoties to rašanos cēloņus ir iespējams samazināt to atkārtošanos biežumu un veicināt ātrāku atveseļošanos. Plašāk par šo tematu stāsta dermatoloģen Tatjana Sidorčika un "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Herpes infekcija cilvēka organismā iedalās vairākos apakštipos. Aukstumpumpas jeb herpes simplex I infekcija primāri skar mutes dobumu un it īpaši lūpas. Ar šo vīrusinfekciju cilvēks saskaras jau bērnībā un tā "aktivizējas" pie stāvokļiem, kad rodas imunitātes traucējumi. Riska faktori var būt dažādi, piemēram, saskarsme ar inficētām siekalām, augšējo elpceļu infekcijas, emocionāls stress, fiziskas traumas, UV starojums un tml.

"Simptomi, kā var atpazīt aukstumpumpu, ir acīm redzami. Tā parādās kā sāpīgi, pūslīšveida izsitumi uz lūpām, mutes dobumā vai smaganām, vai pie deguna spārniem. Nereti lokālo "izsitumu" pavada arī tādi gripai raksturīgi simptomi kā drudzis un nespēks. Dažu dienu laikā sākotnēji piebriedusī aukstumpumpa pārvēršas čūliņā un apmēram nedēļas laikā noiet neveidojot rētu," stāsta dermatoloģe Tatjana Sidorčika.

Līdzekļi, ar kuriem var samazināt herpes vīrusa infekciju un tā izraisītos nepatīkamos blakus efektus, ir ierindojami trīs kategorijās - lūpu balzāmi krēmi un plāksteri. "Tomēr jāsaprot, ka ar šiem līdzekļiem nav iespējams pilnība izārstēt infekciju, bet gan mazināt tās atkārtošanās iespējamību un nomaskēt izsitumus, lai tie nebūtu tik acīm redzami un, protams, samazināt nepatīkamās sajūtas," skaidro Ivanda Krastiņa.

Lūpu balzāmi kalpo kā herpes vīrusa profilaktiska higiēniskā lūpu pomāde. Tos var lietot ne tikai tad, kad ir infekcijas uzliesmojums, bet arī dzan ikdienā, lai samazinātu jauno aukstumpumpu parādīšanās iespējamību.

Krēmi ir ieteicami, lai mazinātu sāpes un niezi. Tie ir kā remdējoša terapija aukstumpumpas veidošanās gadījumā. Aktīvā viela šajos krēmos ir "aciclovirum". Lai mazinātu infekcijas simptomus, krēmi regulāri jāuzklāj plānā kārtā. Savukārt plāksteri palīdzēs vizuāli nomaskēt auktumpumpu un darbosies kā vīrusu vairogs, lai samazinātu infekcijas izplatīšanās risku.