Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Gripas intensitāte kāpj

© F64

Gripas sezonā šogad miruši jau trīs cilvēki – divas sievietes un viens vīrietis, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Visiem mirušajiem pacientiem laboratoriskajos izmeklējumos noteikta A tipa gripa. Visi pacienti bija vecumā virs 70 gadiem, un visi slimojuši ar hroniskām kaitēm. Slimnīcā ar gripu nogādāti 62 cilvēki, kuri bija saslimuši ar gripu, no tiem desmit pacientiem konstatēta gripas izraisīta pneimonija jeb plaušu karsonis. Vislielākais gripas pacientu skaits, kuri nonākuši slimnīcās, ir Rīgā (40), kā arī astoņi - Daugavpilī, divi - Gulbenē, viens - Jēkabpilī, viens - Ventspilī. Lielākais pacientu skaits ir vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās jau nogādāti 178 gripas slimnieki. Kopumā gripas saslimšanas gadījumu skaits pieaug - reģistrēti 48,3 saslimšanas gadījumiuz 100 000 iedzīvotāju.

Augstākā gripas izplatība ir Rīgā - 76 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Rīgai seko Daugavpils un Liepāja. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi norāda, ka gripas aktivitāte pieaug - palielinās gan klīniski, gan laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits (laboratoriski lielākajai daļai pacientu noteikta A tipa gripa), taču nevienā pilsētā gripas intensitāte nav pārsniegusi epidēmijas slieksni - 100 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju.

Eiropā par ļoti augstu gripas izplatību ziņojušas divas valstis - Albānija un Maķedonija, par augstu - Somija, Grieķija, Francija, Ukraina. Ievērojami augstāka šosezon ir arī saslimšana ar akūto augšējo elpceļu infekciju, tā nedēļas laikā pieaugusi par 25 procentiem.