Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Bērnu operācijām sagādā modernus instrumentus

© F64

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgi sākuši operēt ar inovatīviem neiroendoskopijas instrumentiem, kurus sarūpējis Bērnu slimnīcas fonds par ziedojumiem.

Jaunā neiroendoskopijas komplekta lietošana ļaus daudzos gadījumos operācijas veikt precīzāk un drošāk, ar minimālu traumu audiem. «Iegādātā aparatūra ir moderns augstas tehnoloģijas ierīču komplekts, kura iegādi neiroķirurgi gaidījuši vairāk nekā četrus gadus. Operējot ar šo ierīci, ir daudz ieguvumu - piemēram, ar endoskopa kameru iespējams apskatīt zonas, kuras parasti nav redzamas,» stāsta Bērnu slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Dāvis Ozoliņš. «Precīzāk - ir iespēja samazināt operācijas, anestēzijas un ārstēšanās laiku, un virknē gadījumu varēs izvairīties no dārgu šuntējošo sistēmu implantācijas. Aprīkojums ir ļoti ērts - to iespējams nofiksēt, lai labā redzamībā darbotos ar diviem instrumentiem, kas ļauj veikt mazāku griezienu.»

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa stāsta, ka lūgums par šādas ierīces iegādi saņemts gan no slimnīcas ārstiem, gan pacientu vecākiem, kuri bija interesējušies par labākajām iespējām bērnam saņemt palīdzību. «Noskaidrojām, ka katru gadu aptuveni 30 bērniem, izmantojot jauniegūto aparatūru, varēs nodrošināt kvalitatīvāku palīdzību,» uzsver L. Dambiņa. «Tas bija nopietns pamatojums, lai meklētu iespējas, kā sarūpēt šo aparatūru.» Viņa saka sirsnīgu paldies cilvēkiem, kuri ziedojuši Bērnu slimnīcas fondam, jo, tieši pateicoties viņiem, daudzi bērni Latvijā saņems labāku ārstēšanu.

Visbiežāk jauno ierīci izmantos pacientiem ar hidrocefāliju (smadzeņu šķidruma krāšanās galvā) un pacientiem ar plašām smadzeņu cistām. Kopš pagājušā gada decembra Bērnu slimnīcā veiktas jau trīs operācijas ar jauno ierīci. Inovatīvā neiroendoskopijas ierīce iegādāta ar ziedotāju un Bērnu slimnīcas fonda atbalstu, tā maksāja 30 541 eiro.