Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

PIEVĒRS UZMANĪBU: Svarīgākais par zālēm pret gripu

© Foto: Andrius UFARTAS, FB/F64 Photo Agency

Eksperti prognozē, ka šoziem gripas epidēmija varētu iestāties ātrāk nekā ierasts. Arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka pēdējo nedēļu laikā pieaug gan klīniski noteikto, gan laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits, turklāt gripas gadījumi reģistrēti gandrīz visās monitoringā iekļautajās pilsētās.

Tas nozīmē, ka šajā laikā īpaša uzmanība jāpievērš profilaktiskiem higiēnas pasākumiem - biežāk jāmazgā rokas (jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām), jāvēdina telpas, jāģērbjas piemēroti laika apstākļiem, pēc iespējas retāk jāapmeklē vietas, kur uzturas daudz cilvēku (masveida pasākumi slēgtās telpās, sabiedriskais transports). Bet, ja no saslimšanas nav izdevies izvairīties, ko būtu svarīgi zināt par zālēm, kas mazina gripas vīrusa simptomus un veicina atveseļošanās procesu? To skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. Kādas zāles jālieto gripas gadījumā?

Gripa ir infekcijas slimība, kuru izraisa vīruss, tāpēc ar antibiotikām to izārstēt nevar. Ja saslimšana ar vīrusu ir konstatēta klīniski, t.i., pēc analīžu veikšanas, tad ģimenes ārsts izraksta pretvīrusa recepšu medikamentus. Taču, ja analīzes nav veiktas, bet simptomi, piemēram, drudzis, drebuļi, galvas un muskuļu sāpes, sauss klepus, sāpošs kakls un nespēks, liecina par gripas pazīmēm, tad jāpaliek mājās un pēc ārsta ieteikuma jāuzsāk ārstēšanās. Proti, talkā jāņem gripas simptomus mazinošie preparāti. Tie aptiekās parasti nopērkami bez receptes parastu un putojošu tablešu, kapsulu, šķīstošo pulverīšu un arī pilienu veidā.

2. Kādi ir ieguvumi no pretgripas zālēm?

Tās ļauj mazināt saslimšanas simptomus - pazemina temperatūru, samazina kakla sāpes, atvieglo elpošanu, novērš galvassāpes, kā rezultātā uzlabojas slimnieka pašsajūta. Tās arī veicina ātrāku atveseļošanos, saīsinot slimošanas laiku par vienu vai pat divām dienām.

3. Kādam jābūt zāļu sastāvam?

Gripas gadījumā izvēloties, piemēram, šķīstošus pulverīšus vai tabletes, jāpievērš uzmanība, lai to sastāvā būtu vairākas aktīvas vielas, kas kompleksi iedarbojas uz noteiktiem saslimšanas simptomiem, tos mazinot. Piemēram:

• paracetamols atvieglo sāpes un drudža laikā pazemina ķermeņa temperatūru;

• fenilefrīna hidrohlorīds vai pseidoefedrīna hidrohlorīds samazina tūsku degunā un deguna blakusdobumā, atvieglojot elpošanu;

• askorbīnskābe palīdzēs aizstāt C vitamīna trūkumu organismā, kas varētu būt zaudēts gripas sākuma stadijā.

4. Kādas ir zāļu iespējamās blakusparādības?

Kā jebkurām citām zālēm, arī tām, kas mazina gripas simptomus, iespējamas blakusparādības. Tieši šā iemesla dēļ zāles jālieto tik bieži un daudz, cik rekomendējis ārsts vai farmaceits. Īpaši piesardzīgiem attiecībā uz lietošanas devu jābūt mazu bērnu vecākiem un senioriem - šajās vecuma grupās ir paaugstināts komplikāciju risks. Grūtniecības un barošanas ar krūti laikā pretgripas zāles lietot nedrīkst.

***

SVARĪGI ATCERĒTIES

• ka, lietojot kompleksas gripas simptomus mazinošas zāles, nevajag papildus lietot galvassāpes vai temperatūru mazinošos medikamentus. Pretējā gadījumā ir risks pārsniegt konkrētās aktīvās vielas ieteicamo devu, kas savukārt var izraisīt nevēlamas blaknes. Ja nepieciešams, papildus var lietot lokālos deguna pilienus vai aerosolus gļotādas tūskas mazināšanai. Kakla sāpju mazināšanai var lietot sūkājamās pastilas vai aerosolus. Droši papildus var lietot arī augu valsts preparātus, kuri ne vien mazinās slimības simptomus, bet arī stiprinās organismu.

***

DER ZINĀT!

• Ja ir nozudusi zāļu lietošanas instrukcija, to elektroniskā veidā var apskatīties Valsts Zāļu aģentūras mājaslapā zva.gov.lv.