Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kosmētika sievietei un vīrietim. Kāda atšķirība?

© Shutterstok

Kopjošā kosmētika ir jālieto ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem, jo tā vienkārši ir estētika un sevis kopšana. Bet vai vīrietis drīkst kosmētiku aizņemties no sievietes vai tomēr viņam jāiegādājas tā, kur īpaši norādīts For men? Un otrādi – vai sievietes skaistumam vispār ir noderīgs, piemēram, vīrieša pēc skūšanās losjons?

Vai kosmētika, kas radīta speciāli sievietēm un vīriešiem, atšķiras tikai vizuāli vai atšķirība ir arī tās sastāvā? Vai abi dzimumi var lietot vienādu kosmētiku? To skaidro VC-4 dermatoloģe, preventīvās medicīnas speciāliste un Baltijas Preventīvās un pretnovecošanās asociācijas prezideante Dr. Jana Janovska.

Vīriešiem nepatīk smaržvielas

«Pirmkārt, vīriešu kosmētika no sieviešu atšķiras ar smaržu, jo vīriešiem ļoti nepatīk smaržvielas, tāpēc stiprajam dzimumam radītajos produktos praktiski nemaz nav smaržvielu vai tās ir citrusa, ūdens vai koksnes notis. Bet pavisam nemanāms akcents. Jo vīrietim ir svarīgi justies vīrišķīgam, tāpēc maigi un saldi aromāti viņam neder,» stāsta Jana Janovska, uzsverot, ka sievietēm ir gluži pretēji, - viņām patīk, ka kosmētika ir harmonizējoša, jo tās lietošana tomēr ir rituāls. Kādai vairāk patīk ziedu aromāti, kādai pievilcīgāki šķiet saldie augu/ogļu aromāti, bet vēl kādai patīk neitrāla smarža. Bet, runājot par sastāvu, bāze šiem krēmiem nereti ir ļoti līdzīga.

Dermatoloģe uzsver: laba ādas atjaunošanas krēma sastāvā ir jābūt antioksidantiem (koenzīms Q10, selēns), vitamīnu kompleksam (vitamīniem A, E un C) un taukskābēm.

«Agrāk vīrieši sejas ādas kopšanai nepievērsa pārāk daudz uzmanības, vizīte pie dermatologa un interese par ādas kopšanu bija tikai sieviešu lieta, bet pēdējā laikā manu pacientu vidū ir arvien vairāk vīriešu, kuri nāk skaidrot, kā pareizi jākopj sejas āda, kā cīnīties ar izsitumiem un apsārtumu, kādus krēmus lietot pret grumbām. Jā, arī vīrieši ir vairāk sākuši domāt par savu vizuālo tēlu, vēlas padarīt to estētiskāku, un tas mani ļoti priecē.»

Reģenerācija notiek naktī

Dr. Jana Janovska norāda: viena no lielākajām problēmām vīriešiem ir skūšanās, jo nereti skūšanās līdzekļu sastāvā ir spirtu saturoši komponenti, un tie ļoti kairina ādu. Ja vēl āda ir sausa, var parādīties izsitumi, un tad, lai šīs problēmas risinātu, nepieciešami specifiski krēmi, kas iegādājami tikai aptiekā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vismaz pēc skūšanās krēmā/losjonā būtu gan mitrinošas, gan nomierinošas sastāvdaļas.

Dermatoloģe stāsta, ka vīrieši interesējas arī par pretnovecošanās krēmiem - kādu izvēlēties? «Papētot, ko piedāvā pasaulē slavenie zīmoli, piemēram, Lancome, Dior un citi, pretnovecošanās līnijas (anti age) pārsvarā domātas sievietēm. Tomēr ir atsevišķas sērijas, kas domātas arī vīriešiem. Un, ja runājam par pretnovecošanās sērijām, šajos produktos noteikti ir vitamīns A jeb retinols, kam piemīt īpaša ietekme uz epidermas dzīvo šūnu atjaunošanos, ādas pārragošanās un nolobīšanās procesu līdzsvarošanu un kolagēna sintēzes stimulēšanu. Tie vienlaikus arī samazina ādas plankumu veidošanos, kas raksturīgi novecojošai ādai.» Jana Janovska uzsver: krēms ar retinolu jāliek uz nakti, jo ādas reģenerācija notiek tieši naktī.

Lai sieviete neko nepamana

«Otrkārt, vīriešu kosmētika no sieviešu atšķiras ar tekstūru - vīriešiem patīk, lai āda pēc krēma lietošanas nekļūst trekna, lai nav sajūtas, ka kaut kas ir likts uz ādas. Vīrietim svarīgi, lai, kamēr sieviete gatavo vakariņas, viņš var viens vannasistabā veikt savu skaistumkopšanas rituālu, bet sieviete neko pat nepamana. Tikai tad viņš jūtas kā 21. gadsimta varonis,» sapratusi Jana Janovska. Viņa savā praksē pārliecinājusies, ka vīriešiem labāk patīk gelveida krēmi un lielākoties viņiem pietiek ar pēc skūšanās losjonu vai krēmu. «Manā praksē nav bijis neviena pacienta vīrieša, kurš interesētos par krēmu ādai ap acīm. Pagaidām vēl nav,» daktere pasmaida un izstāsta, ka vīriešiem bieži nākas skaidrot arī to, ka ādas kopšanai nepietiek ar krēmu vien, - ka primāri āda vispirms ir pareizi jāattīra un tikai tad var klāt krēmu. «Jā, sanāk viņus pamācīt, bet tas tiek darīts ļoti taktiski un saprotoši, un tas pacientus atbrīvo, un viņi jūtas komfortabli.»

Taujāta, vai sieviete var kādreiz aizņemties sejas krēmu no sava vīrieša, dermatoloģe atbild apstiprinoši, sakot, ka nekas slikts jau nenotiks, jo tajā nav nekā strukturāli atšķirīga. Vienīgi jāņem vērā ādas tips - ja vīrietim krēms paredzēts, piemēram, normālai un kombinētai ādai, bet sievietei ir sausa āda, tā gan būs kļūda.

Kompensē no ārpuses

«Trešā lieta, ar ko atšķiras sieviešu un vīriešu pretnovecošanās kosmētika (55+), ir tās sastāvā esošie hormoni. Sievietēm premenopauzes periodā (45-55 gadi) un vīriešiem andropauzes periodā (55-65 gadi) izsīkst hormonu sintēze, līdz ar to sievietēm samazinās estrogēna, bet vīriešiem - testosterona līmenis. Un šajā laikā ieteicams lietot krēmus, kas satur šos hormonus (vislabāk uz nakti), jo tie pabaro ādu un iedod tai trūkstošos hormonus, kas organismā vairs nesintezējas. Tie ļoti labi no ārpuses kompensē to, kas novecošanās dēļ iekšķīgi dabiski izsīkst,» stāsta dermatoloģe, paskaidrojot, ka, lietojot krēmu ar estrogēnu, āda kļūst ievērojami biezāka un tvirtāka, pazūd sīkās krunciņas, labāk saglabājas ādas mitrums. Savukārt krēmi ar melatonīnu, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants, stiprina ādas imūno sistēmu, pasargā no saules radītiem bojājumiem jeb cīnās pret fotonovecošanos.

70-80 eiro ir adekvāta cena

Dr. Jana Janovska gan sievietēm, gan vīriešiem krēmus pret novecošanos iesaka iegādāties vai nu aptiekās, vai specializētajos veikalos/salonos/klīnikās, kas piedāvā profesionālu kosmētiku. «Dienas krēmam adekvāta cena ir ap 30 eiro, labam nakts krēmam jāmaksā ap 70-80 eiro. Tad tas nozīmē, ka tā sastāvā ir labi komponenti, kas arī iedarbojas uz ādu,» uzskata dermatoloģe. Viņa norāda: ja sejas krēma cena ir no trim līdz pieciem eiro, skaidrs, ka tajā nav nekādu aktīvo vielu, tikai bāzes krēms, smaržvielas, parabēni un konservanti. Un tāda kosmētika var izraisīt arī hiperalerģisku ādas reakciju.

«Ja maniem pacientiem šķiet, ka 70-80 eiro par vienu nakts krēmu ir pārāk liela cena, jo vēl jau vajadzīgs arī dienas krēms un attīrošie līdzekļi, tad es vienmēr rekomendēju akcentu likt uz pretnovecošanās nakts krēmu, jo ādas reģenerācija notiek naktī. Dienas krēmam pietiks, ja tas būs mitrinošs un ar saules aizsargfaktoru.»

***

KAM JĀBŪT PRETNOVECOŠANĀS KRĒMU SASTĀVĀ?

NO VITAMĪNA A IEGŪTIEM RETINOLIEM jeb retinoīdiem, retinolskābei

Tiem piemīt īpaša ietekme uz epidermas dzīvo šūnu atjaunošanos, ādas pārragošanās un nolobīšanās procesu līdzsvarošanu, kolagēna sintēzes stimulēšanu. Tātad tie darbojas kā pretnovecošanās faktors un reizē arī kā antioksidanti. Krēma sastāvā esošais retinols samazina ādas plankumu un pleķīšu veidošanos, kas raksturīgi novecojošai ādai.

VITAMĪNAM C jeb askorbīnskābei

Vitamīns C ir antioksidants, kas veicina kolagēna sintēzi, uzlabo ādas aizsargspējas, darbojas pret krunciņām un grumbiņām. To bieži izmanto pigmenta plankumu balināšanai. Šajā gadījumā jāizvairās no ultravioletā (UV) starojuma. Vitamīns C ļoti stiprina asinsvadus, un tas nozīmē - ja ir tendence uz ādas sarkšanu, apsārtumu, gan sievietēm, gan vīriešiem ieteicams iegādāties krēmu, kura sastāvā ir vitamīns C.

VITAMĪNAM E

Vitamīns E ir diezgan spēcīgs antioksidants, kas mazina ādas iekaisuma pazīmes. To iesaka, piemēram, vīriešiem pēc skūšanās - lai nomierinātu sakairināto sejas ādu. Jo īpaši, ja āda ir jutīga un sensitīvi reaģē uz ārējās vides faktoriem. Vitamīns E stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo mikrocirkulāciju, dod ādai enerģiju un mundrumu.

B5 PROVITAMĪNAM jeb pantenolam

Vitamīns B5 nomierina ādu, jo tam piemīt ādu mitrinošas, mīkstinošas, nogludinošas un kairinājumu mazinošas īpašības. To iesaka pēc pīlingiem.

KOENZĪMAM Q10

Koenzīmam Q10 piemīt augsta antioksidanta spēja, tas šķeļ toksīnus, padarot tos nekaitīgus mūsu ādai.

SELĒNAM

Selēns ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz cīnīties pret seborejiskām keratozēm, tautā sauktām par vecuma plankumiem.

HIALURONSKĀBEI

Hialuronskābe ir lieliska, jo ļoti spēcīga ādas mitrinātāja, kas izlīdzina sīkās krunciņas. Līdzīgi kā sūklis tā spēj piesaistīt mitrumu, līdz ar to palielinās ādas elasticitāte un tvirtums. Hialuronskābe dabiski sintezējas organismā, tomēr ar laiku tās rezerves sāk izsīkt, īpaši pēc 40 gadu vecuma, tāpēc tā ir viens no svarīgākajiem komponentiem gan ādas kopšanas līdzekļos, gan dažādās sejas un ķermeņa procedūrās. Hialuronskābei piemīt arī ļoti labs dziedinošs efekts.

* Hialuronskābi kosmētikas produktu sastāvā īpaši iesaka vecuma grupā no 20-40 gadiem, bet no 40 gadu vecuma jau vajadzētu domāt par spēcīgākiem pretnovecošanās komponentiem.

HORMONIEM

Sievietēm premenopauzes periodā (45-55 gadi) un vīriešiem andropauzes periodā (55-65 gadi) izsīkst hormonu sintēze, līdz ar to sievietēm samazinās estrogēna līmenis (tie ir galvenie sieviešu dzimumhormoni), bet vīriešiem - testosterona līmenis (tas ir hormons, kas nodrošina vīrieša dzimumtieksmi). Un šajā laikā ieteicams lietot krēmus, kas satur minētos hormonus (estrogēna, progesterona, testosterona, melatonīna atvasinājumus), - tie baro ādu un iedod tai trūkstošos hormonus, kas organismā vairs nesintezējas. Tie ļoti labi no ārpuses kompensē to, kas novecošanās dēļ iekšķīgi dabiski izsīkst.

* Krēmus, kas satur hormonus, var iegādāties tikai ar ārsta dermatologa izrakstītu recepti.

PEPTĪDIEM

Mūsdienās ir ļoti moderni runāt par peptīdiem. Kas ir peptīdi? Tie ir olbaltumvielu ķēžu kompleksi (alfa-aminoskābju gala produkti), kam piemīt spēcīgas ādas reģeneratīvās spējas. Peptīdu priekšrocība ir tā, ka molekulas izmērs ir ļoti mazs, tāpēc tie spēj daudz vieglāk iekļūt dermā un aktīvi iedarboties uz ādas atjaunošanu.

* Latvijā nopērkamo pretnovecošanās krēmu sastāvā tie jāmeklē pēc norādes: peptīda atvasinājumi, peptīdus saturoši komponenti.