Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Austrumu slimnīcā uzņemti daudzi pacienti kritiskā stāvoklī

© Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Pagājušajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā palīdzību saņēmuši 1164 pacienti, no kuriem aptuveni trešdaļa bijusi kritiskā stāvoklī, kas apdraud dzīvību, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca.

No 1164 pacientiem, kas no 2. līdz 8. janvārim uzņemti Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, 772 atvesti ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta transportu, bet pārējie 305 pacienti slimnīcā nokļuvuši pašu spēkiem.

Tik smagā stāvoklī, ka ārstiem nācies cīnīties par dzīvību, pacienti galvenokārt bijuši infarkta, insulta, kā arī dažādu traumu dēļ. Kā katru nedēļu, bijis daudz pacientu, kuri guvuši traumas alkohola reibuma ietekmē.

Austrumu slimnīcas ārsti mudina - ja lietots alkohols, aukstajās dienās ārā iet nevajadzētu, jo reibuma stāvoklī ir liels risks gūt kā traumas, tā apsaldējumus.

47 procenti no kopējā pacientu skaita, kas pagājušajā nedēļā nogādāti vai paši ieradušies Austrumu slimnīcā, hospitalizēti, savukārt 53 procenti - palaisti mājās. Starp pēdējiem bijuši gan pacienti ar nenozīmīgām traumām, gan augšējo elpošanas ceļu slimībām.

Austrumu slimnīcas stacionārā „Gaiļezers” pagājušajā nedēļā veiktas 119 plānveida un 66 akūtas operācijas.

Izmantojot „zaļo koridoru”, aizvadītajā nedēļā Latvijas Onkoloģijas centrā speciālista konsultāciju steidzamības kārtā saņēmuši 62 pacienti, no kuriem onkoloģiska slimība atklāta 43 pacientiem. Jāpiebilst, ka gan „zaļā koridora”, gan citu onkoloģisko pacientu ērtībai Latvijas Onkoloģijas centrā pagājušajā nedēļā sākusi darboties elektroniskā rindu regulēšanas sistēma, kas izdrukā gaidīšanas numurus.

Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centrā veikti 4299 izmeklējumi. Vispieprasītākie no tiem bijuši ultrasonogrāfija (veikts 1424 izmeklējums), rentgenogrāfija (1235) un datortomogrāfija (1235). Tāpat veikta 161 mamogrāfija, 38 rentgenoskopijas, 177 magnētiskās rezonanses un 29 invazīvās radioloģijas procedūras.

No 2. janvāra Austrumu slimnīcas mājaslapas sadaļā „Aktualitātes” ir pieejami iknedēļas statistikas dati par stacionāri un ambulatori ārstētajiem pacientiem, kā arī veiktajiem izmeklējumiem.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas nodrošina daudzpusīgu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem, kā arī veic zinātniski pētniecisko darbu, attīstīta inovācijas un īsteno pasākumus sabiedrības izglītošanai un veselības veicināšanai. Katru gadu Austrumu slimnīcā veselības aprūpes pakalpojumus stacionāri saņem aptuveni 70 000 pacientu un ambulatori - vairāk nekā 300 000 pacientu.