Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

2015.gadā pret difteriju Latvijā bija vakcinējušies vien 65% pieaugušo

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

2015.gadā pret difteriju un stingumkrampjiem Latvijā bija vakcinējušies tikai 65,3% pieaugušo, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Kā norādīja Arāja, par šo jautājumu nobažījušies valsts vadošie infektoloģijas speciālisti epidemioloģijas un infektoloģijas jomā, norādot, ka šobrīd Latvijā saslimstība ar difteriju jau vairākus gadus ir pati augstākā Eiropas Savienībā.

Kā liecina 2015.gada dati, vakcinācijas aptvere pret difteriju un stingumkrampjiem pieaugušajiem vecumā virs 25 gadiem bijusi vien 65,3%, pusaudžiem 14 gadu vecumā - 91%, bet bērniem septiņu gadu vecumā - 97,4%. Tas nozīmē, ka aptuveni trešā daļa pieaugušo nokavēja balstvakcināciju pret difteriju un katrs desmitais pusaudzis pabeidz skolu un uzsāk pieaugušo gaitas bez pietiekamas aizsardzības pret šo dzīvībai bīstamo infekcijas slimību, skaidroja SPKC pārstāve.

Arāja atgādināja, ka difterija ir ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, no saslimšanas ar to var pasargāt tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija. Latvijā vakcināciju pret difteriju veic divu, četru, sešu un 12 līdz 15 mēnešu vecumā, bet pēc tam - septiņu un 14 gadu vecumā. Imunitāte nesaglabājas visu mūžu, tāpēc ik pēc 5-10 gadiem ir nepieciešams veikt revakcināciju. Difterijas vakcīna ir valsts apmaksāta un pieejama ģimenes ārstu praksēs vai ārsta norādītā Vakcinācijas kabinetā.

Lai aktualizētu situācijas nopietnību Veselības ministrija (VM) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsāk informatīvo kampaņu "Pasargāts, jo vakcinēts!". Par kampaņu VM un SPKC informēs preses konferencē, kas notiks trešdien, 4.janvārī, plkst.11, Rīgas Tehniskās universitātē, 119.auditorijā, Kaļķu ielā 1.

Preses konferencē piedalīsies veselības ministre Anda Čakša, VM galvenais infektologs Uga Dumpis, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, SPKC Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume un ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.