Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Stradiņa slimnīcā vairs nav iespējams ziedot asinis

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

No šodienas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā vairs nav iespējams donoriem ziedot asinis, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcās pārstāve Lāsma Sīle.

Viņa norādīja, ka no šodienas ir slēgta slimnīcas asins sagatavošanas nodaļa, līdz ar to tuvākā vieta, kur cilvēki asinis var noziedot, ir Valsts asinsdonoru centrs Sēlpils ielā 9. Darbu slimnīcā gan turpina asinskabinets, kurš koordinē asiņu izsniegšanu nodaļām, kā arī nepieciešamo komponentu saņemšanu no VADC.

Taujāta par pamatojumu nodaļas slēgšanai, Sīle skaidroja, ka slimnīca cietusi zaudējumus, jo donoru aktivitāte nodaļā nav bijusi pietiekama. Ja dienā vidēji asinis būtu jānodod 26 donoriem, tad to ikdienā vien izdarīja ap 15 cilvēki. Tāpat slimnīcai nāktos ieguldīt arī jaunās tehnoloģijas. Kopumā aptuveni 80% no asinīm slimnīca iegūst no VADC un tikai 20% ziedojuši cilvēki uz vietas.

Runājot par asins sagatavošanas nodaļā nodarbinātajiem darbiniekiem, Sīle stāstīja, ka viņiem piedāvāts darbs citās slimnīcas struktūrvienībās.