Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Stradiņa slimnīcā operācijā izmantotais 3D pacienta sirds modelis izmaksājis 2000

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā notikušajā sarežģītajā sirds operācijā izmantotais 3D pacienta sirds modelis izmaksājis vien 2000 eiro, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Viņa stāstīja, ka konkrētais pacients, 58 gadus vecais vīrietis, slimnīcas sirds ķirurgu rokās nonāca pēc pārciesta infarkta. Pacientam bija konstatēta reta sirds kambaru defekta patoloģija - izveidojies caurums starpsienā, kuru bija nepieciešams slēgt. Šādas operācija notiek reti un tās ir tehniski sarežģītas ar augstu mirstības risku. Šādos gadījumos vienīgā iespēja glābt pacientu ir operācija, stāstīja Sīle.

Operācijas tehnisko plānošanu un pašu operāciju veikušais sirds ķirurgs Edgars Freilibs atzīst, ka pēc izmeklējuma rezultātiem bija redzams, ka defekta atrašanās vieta bija neparasta un ķirurģiski ļoti neparocīga. Izveidotais sirds modelis 3D drukas tehnikā bija ļoti svarīgs, lai jau pirms operācijas varētu izplānot operācijas taktiku, lai pēc iespējas saudzīgāk veiktu ļoti sarežģīto un riskanto operāciju.

Sirds ķirurgs un nodaļas vadītājs Uldis Strazdiņš skaidro, ka sirds ķirurģijā operācijas taktiskā plānošana ar 3D printēto modeli Latvijā līdz šim vēl nebija izmantota. Zināms tikai, ka līdz šim tas darīts zobārstniecībā un traumatoloģijā, tiesa gan, salīdzinoši vienkāršāku operāciju plānošanai. "Pateicoties tehnoloģiju pieejamībai tagad arī Latvijā spējam veikt operāciju plānošanu augstākajā līmenī," sacīja Strazdiņš.

Trīsdimensionāla modeļa izveidei tika izmantoti datortomogrāfijas dati. 3D printēšanu un datu apstrādi veica uzņēmums "Baltic3D.eu". Konsultējoties un cieši sadarbojoties ar operējošo sirds ķirurgu tika pieņemts lēmums par konkrētas 3D printēšanas tehnoloģijas un elastīga materiāla izmantošanu sirds modeļa atveidei. Ārstam bija jānosaka, kādas struktūras, piemēram, hordas, muskuļus saglabāt digitālajā sirds modelī, kā arī to, kādā plaknē veikt šķērsgriezumu, caur kuru būtu iespējams ielūkoties sirds modeļa iekšpusē.

"Baltic3D.eu" speciālista darbs pie 3D modeļa izveides no datortomogrāfijas datiem aizņēma vairāk nekā 70 stundas. Paša sirds modeļa 3D printēšana ar "PolyJet" tehnoloģijas multimateriālu 3D printēšanas iekārtu aizņēma aptuveni 24 stundas.

3D modeļa izstrādes, sagatavošanas un 3D printēšanas izmaksas vidēji ir 1000-2000 eiro, atkarībā no modeļa sarežģītības. Šajā gadījumā kopējās izmaksas, ko veido datortomogrāfijas datu apstrāde, sirds trīsdimensiju modeļa izveide, izmantotā materiāla patēriņš, kā arī 3D printera darbības laiks, nepārsniedza 2000 eiro, un tās sedza uzņēmums "Baltic3D".