Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Sportošana aukstā laikā

© Shutterstok

Fiziskas aktivitātes svaigā gaisā ir iespējamas arī ziemā – atzīst atlēte Jeļena Govorova, olimpisko spēļu godalgoto vietu ieguvēja un Herbalife fitnesa eksperte.

Lai nekaitētu savam ķermenim, būtiski ir pareizi iesildīties pirms sportošanas, pareizi atsilt pēc tās, nēsāt drēbes, kas ir piemērotas laika apstākļiem, atcerēties par sabalansētu uzturu, kā arī uzņemt pietiekami daudz ūdens.

Pirms un pēc treniņa

Ja esi bijis aktīvs un sportojis svaigā gaisā pirms aukstās sezonas iestāšanās, tad laika apstākļu maiņa tavu ķermeni tik ļoti neietekmēs. Bet gadījumā, ja esi izlēmis uzsākt aktīvu sportošanu tad, kad temperatūra jau ir nokritusies - esi uzmanīgs, jo ķermenim būs nepieciešams vairāk laika, lai pielāgotos. «Iesildīšanos un atsildīšanos labāk veikt iekštelpās. Iesildīšanās laikā būtu nepieciešams veikt dažāda veida vingrojumus kāju un roku muskuļiem, piemēram, izpildīt apļveida kustības, lai palielinātu locītavu kustīgumu. Lēna skriešana vai vingrojumi ar lecamauklu arī ir labs veids, kā sagatavot ķermeni fiziskām aktivitātēm un lielākai fiziskai slodzei,» norāda Jeļena Govorova. Tikpat svarīga kā iesildīšanās ir arī atsildīšanās, kad treniņš pabeigts. Tā palīdz ķermenim nomierināties un atgriezties normālā stāvoklī. Lai to sekmētu, kārtīga izstaipīšanās vai lēna skriešana ir piemērotākās aktivitātes.

Sekot pašsajūtai

Jebkura treniņa laikā ļoti svarīgi ir sekot līdzi tam, kā tu pats jūties un kā tavs ķermenis reaģē uz laika apstākļiem. Sportojot svaigā gaisā, ir ļoti viegli piedzīvot hipotermiju - ķermeņa pārmērīgu atdzišanu. Ja āda sasvīdusi, organisms zaudē siltumu ātrāk, to veicina arī samirkušas drēbes un apavi, tāpat arī vējš, sniegs, putenis, tāpēc pastāv apsaldēšanās draudi. Nav izslēgta arī parasta saaukstēšanās.

Apģērbs

Pareizi izvēlēts apģērbs treniņiem svaigā gaisā un aukstos laika apstākļos ir ļoti būtisks. Tam jābūt ērtam, ļaujot ķermenim brīvi kustēties, kā arī vieglam, izgatavotam no elpojoša materiāla, un pietiekami siltam.

Tiem, kuri nodarbojas ar skriešanu svaigā gaisā, vēlams nēsāt apģērbu divās kārtās. Apģērba kārtai, kas tuvāk ķermenim, jābūt no dabīga materiāla, kas spēj labi uzsūkt sviedrus. Otrai apģērba kārtai jābūt vēja necaurlaidīgai un, vēlams - arī ūdensnecaurlaidīgai. Noteikti vajadzīgi arī cimdi un cepure, jo galvai vienmēr ir jābūt siltai un, ja salst rokas, tas rada diskomfortu, cilvēks tās cenšas paslēpt kabatās vai piedurknēs, bet tas savukārt noved pie nepareizas roku kustību tehnikas skriešanas laikā. Taču pareizas roku kustības skriešanas laikā ir ļoti svarīgas. Būtiska lieta ir arī apavi. Skriešanai ziemā apaviem jābūt izgatavotiem no ūdensnecaurlaidīga materiāla, ar neslīdošu zoli, viegliem un elastīgiem. Vēlams, lai apaviem un apģērbam būtu gaismu atstarojoši elementi, kas skrējēju padara redzamu diennakts tumšajā laikā.

Pareizs uzturs

Ķermenim pēc treniņa ir jāatgūstas no stresa, ko fiziskā aktivitāte tam radījusi. Atjaunošanās procesā sabalansētai diētai ir ļoti liela nozīme. Aukstā laikā organisms patērē enerģiju, cenšoties saglabāt normālu ķermeņa temperatūru. Lai nodrošinātu pietiekami daudz enerģijas visiem ķermenī notiekošajiem procesiem, uzturā ieteicami olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti. Svarīgi, lai olbaltumvielām bagāts ēdiens tiktu uzņemts 30 minušu laikā pēc treniņa. Sportiste atklāj, ka savu dienu sāk ar gatavo olbaltumvielu kokteili un olbaltumvielu pulveri, kas palīdz justies enerģijas pilnai un treniņu laikā sasniegt labus rezultātus.

Šķidrums

Ja ārā ir auksts, cilvēks reizēm nemaz nejūt slāpes, tomēr arī ziemā nevajadzētu aizmirst dzert pietiekami daudz šķidruma. Rudens un ziemas laikā labāk ņemt līdzi termosu ar siltu dzērienu, jo ūdens plastmasas pudelē ātri kļūst auksts un var pat sasalt. Piemērotākā temperatūra, lai dzertu šķidrumu, ir 36-37 grādi, un ir ieteicams šķidrumu uzņemt nelielos daudzumos ik pēc 20 minūtēm. Aukstajās dienās laba izvēle būs zāļu dzēriens.

Pozitīva attieksme

Laika apstākļiem nevajadzētu mūs atturēt no aktīva un veselīga dzīvesveida. Ja apģērbs būs piemērots, iesildīšanās pirms treniņa un atsildīšanās pēc tā būs pareiza, uzturs būs sabalansēts un attieksme pozitīva - katrs treniņš sniegs labumu gan fiziskajai, gan garīgajai veselībai. Vienmēr jāpārliecinās, ka pašsajūta ir laba, un jāieklausās, kas ķermenim ir sakāms.