Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Tikai sievietēm. Kā uzlabot dzimumdzīves kvalitāti

© Shutterstok

Ar gadiem sievietes organismā notiek strukturālas izmaiņas, un tās nav tikai grumbas un sejas ovāla noslīdējums. Arī maksts gļotāda ar gadiem zaudē savu elastību, tādējādi ietekmējot sievietes labsajūtu un intīmo dzīvi. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un lāzermedicīnas iespējām, šīs problēmas iespējams risināt veiksmīgi, ātri un delikāti.

Kādas iespējas piedāvā mūsdienu lāzermedicīna sievietes intīmajai veselībai, labsajūtai un dzimumdzīves kvalitātes uzlabošanai, stāsta VC4 ginekoloģe, dzemdību speciāliste un ultrasonogrāfijas speciāliste Ilona Kampara.

Veidojas jauns kolagēns

«Sieviešu seksuālās disharmonijas pamatā var būt dažādi iemesli. Epiziotomijas [iegriezums starpenē dzemdību laikā] rētas un dzemdību traumas, maksts kanāla atslābums un apjoma palielināšanās pēc dzemdībām [jo lielāks piedzimst bērns, kā arī jo lielāks ir dzemdību skaits, jo lielākas ir maksts lokālās izmaiņas], stresa urīna nesaturēšana, maksts sienu noslīdējums, hormonālas izmaiņas premenopauzē [45-51 gads] un menopauzē [pēc 51 gada] - visas šīs problēmas sievietei rada diskomfortu. Sievietes nereti sūdzas arī par sausuma un dedzināšanas sajūtu, niezi makstī jeb atrofisko vaginītu [maksts gļotādas šūnu nepietiekama barošana un mitrināšana], kā rezultātā var rasties sāpes intīmo attiecību laikā. No tā pārsvarā cieš sievietes premenopauzes un menopauzes posmā vai nesen dzemdējušas - jo tas saistāms ar izjauktu hormonu līdzsvaru. Tad maksts gļotāda kļūst plānāka, trauslāka, mazāk elastīga, palielinās tās sausums, mainās pH līmenis un vājinās dabiskās aizsargspējas. Kopumā visas šīs izmaiņas ietekmē sievietes labsajūtu, dzimumdzīves kvalitāti un apmierinātību ar to, kas savukārt ietekmē arī attiecības ar partneri,» stāsta pieredzējusī ginekoloģe. Viņa savā praksē jau vairākkārt veikusi vulvovaginālu atjaunināšanas procedūru, kam tiek izmantots frakcionēts CO2 lāzers [MonaLisa Touch], kas ir absolūts jaunums estētiskajā ginekoloģijā visā pasaulē. «Iedarbība ar lāzeru ir ideāla metode, lai stimulētu kolagēnu, kas atrodas maksts sieniņās, mitrinot gļotādu un funkcionāli atjaunojot audus,» apgalvo daktere Ilona Kampara, paskaidrojot, ka procedūras laikā, kas ilgst ne vairāk kā 10 minūtes (ārstēšanas kurss ir 3 procedūras ar 35-40 dienu intervālu, un stabils efekts saglabājās līdz pusotram gadam), impulss apstrādā maksts gļotādu, iedarbojas dziļi audos, stimulē šūnas, kā rezultātā veidojas jauns kolagēns, mazinās dedzināšanas sajūta, nieze un maksts diskomforts, kas raksturīgs pēcmenopauzes un pēcdzemdību periodam, tāpat samazinās arī stresa urīna nesaturēšanas simptomi.

Urīna nesaturēšana - katrai trešajai

Lai arī urīna nesaturēšana un tvirtuma zudums maksts kanālā nav veselībai bīstamas kaites, tomēr tās ir traucējošas un ierobežojošas. «Sievietes, kurām ir šādas problēmas, nevēlas daudz par tām runāt, taču es savā praksē esmu novērojusi, ka ar tām lielākā vai mazākā mērā sastopas katra trešā sieviete kādā no vecuma posmiem. Turklāt seksuāli aktīvo sieviešu vidū ar šo problēmu saskaras katra ceturtā,» stāsta ginekoloģe. Viņa izskaidro, kas ir urīna nesaturēšana: tā ir jebkura urīna noplūde, kas notiek nepiemērotā laikā un vietā bez cilvēka paša gribas veikt urināciju. Un galvenais riska faktors urīna nesaturēšanai ir sievietes fizioloģiskie (grūtniecība, dzemdības, menopauze) un patoloģiskie (ginekoloģiskas slimības un operācijas, maksts sieniņu noslīdējumi u.c.) stāvokļi.

Iemesli urīna nesaturēšanai ir dažādi, un, pamatojoties uz tiem, izšķir trīs galvenos veidus: slodzes, pavēles un jaukta tipa urīna nesaturēšana.

Slodzes urīna nesaturēšanai raksturīgas sūdzības par urīna noplūdi gandrīz jebkuras fiziskas piepūles vai dzimumattiecību laikā - nesaturēšana var rasties, vienkārši ejot, pieceļoties kājās, mainot ķermeņa pozīciju, ceļot smagumus, šķaudot un klepojot. Iemesls - atslābuši vai bojāti iegurņa diafragmas saistaudi vai starpenes muskulatūra. Galvenie riska faktori: grūtniecības un dzemdības, menopauze, kognitīvie traucējumi, liekais svars un vecums, kā arī ginekoloģiskas operācijas un izmainīta mazā iegurņa anatomija.

Pavēles tipa urīna nesaturēšana izpaužas kā urīna noplūde neatliekamas urinācijas vajadzības fonā. Parasti vajadzība iztukšot urīnpūsli pieaug pakāpeniski, un starp urinācijas reizēm ir 2-3 stundu starplaiks, taču pie pavēles tipa urīna nesaturēšanas vajadzība urinēt rodas pie jebkura, pat minimāla urīnpūšļa tilpuma.

Savukārt jauktā tipa urīna nesaturēšanai raksturīgas gan slodzes, gan pavēles nesaturēšanas simptomi un sūdzības. Atkarībā no tā, kurš nesaturēšanas veids ir pārsvarā, izmanto medikamentozas un manipulāciju/operatīvās terapijas kombinācijas, ko pēdējos gados papildina arī urīna nesaturēšanas ārstēšana ar lāzeru. Un, tā kā arī lāzeri savstarpēji atšķiras ar tehniskajiem parametriem - staru viļņu garumu, jaudu, darbības režīmu -, līdz ar to arī atšķiras iedarbības veidi.

Var turpināt ikdienas gaitas

«Katrs gads, kas ir nodzīvots ar augstu dzīves kvalitāti, ir tā vērts. Tāpēc lāzerprocedūras iesaka arī sievietēm menopauzē un pēcmenopauzes periodā, kurām ir maksts sienu atrofija (atrofiskais vaginīts), traucējošs sausums makstī, jo procedūras rezultātā uzlabojas asinsapgāde. Turklāt procedūras atkārtošana nav ierobežota, bet pati procedūra ir viegli veicama, droša un komfortabla,» stāsta ginekoloģe Ilona Kampara, uzsverot, ka lāzerprocedūra (ar DEKA CO2 lāzeru) ir absolūti droša un to var izmantot arī īpašai pacienšu grupai - sievietēm pēc krūts vēža terapijas jebkurā vecumā, kurām ir sūdzības par sausuma sajūtu makstī, dedzināšanu, niezi, cistītu un kuras nedrīkst lietot hormonu aizstājterapiju.

Ja atrofiskais vaginīts skar līdz 50% sieviešu premenopauzes un menopauzes periodā, tad 1 no 30-59 sievietēm ir leikoplakija (plāns, bālgans, pergamentveida ādas laukums starpenes rajonā), un tās galvenās sūdzības ir nieze, reizēm arī sāpes. Arī šo problēmu var risināt ar lāzeru.

Ginekoloģe norāda: lāzerterapiju var izmantot arī estētisku problēmu risināšanai, piemēram, mazo (iekšējo) kaunuma lūpu formas un izmēru korekcijai. «Sieviete var izjust diskomfortu, ja mazās kaunuma lūpas ir proporcionāli lielākas par lielajām kaunuma lūpam. Protams, tas var radīt arī fiziskas neērtības, piemēram, braucot ar velosipēdu vai valkājot piegulošu apģērbu. Tas var būt traucējoši arī dzimumakta laikā,» stāsta Ilona Kampara, uzsverot, ka lāzerprocedūras sievietes intīmajai veselībai ir ambulatoras, tiek veiktas ginekologa kabinetā bez anestēzijas, jo ir nesāpīgas, tās ilgst ne vairāk kā 10 minūtes, un pēc šīm procedūrām sieviete var turpināt savas ikdienas gaitas.

***

SLODZES URĪNA NESATURĒŠANA

• urīna noplūde gandrīz jebkuras fiziskas piepūles (ejot, pieceļoties kājās, mainot ķermeņa pozīciju, ceļot smagumus, šķaudot un klepojot) vai dzimumattiecību laikā

• iemesls: atslābuši vai bojāti iegurņa diafragmas saistaudi vai starpenes muskulatūra

• skar 4-14% jaunu sieviešu un līdz 50% sieviešu menopauzē

• laicīga terapijas uzsākšana garantē pozitīvu rezultātu līdz 90% gadījumu

***

LĀZERTERAPIJAS METOŽU PRIEKŠROCĪBAS

• procedūras ir mazinvazīvas (bez audu griezieniem, asiņošanas, šuvēm)

• nav nepieciešama anestēzija

• pēc procedūras nav jālieto nekādi medikamenti (antibiotikas, atsāpinošie preparāti u. c.)

• alternatīva hormonaizvietojošai terapijai

• procedūru veic dienas stacionārā

• uzreiz pēc procedūras sieviete var atgriezties ikdienas dzīvē

• atkarībā no izmantotā lāzera dzimumdzīvi var atsākt 48 stundas vai 7 dienas pēc procedūras