Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Ingvers ādas veselībai

© Shutterstok

Ingveram piemīt ārkārtīgi plašs ārstniecisko īpašību saraksts. Tas ne vien stiprina imunitāti un ir efektīvs pie saaukstēšanās slimību simptomiem, bet arī samazina holesterīna līmeni, stimulē vairogdziedzera darbību, normalizē asinsspiedienu un paātrina vielmaiņas procesus.

Ingveru izmanto gan potences un neauglības ārstēšanai, gan mutes dobuma un elpas atsvaidzināšanai, gan astmas simptomu ārstēšanai, gan kā efektīvu līdzekli novājēšanai, gan kosmetoloģijā - turklāt ne tikai sejas ādas atjaunošanai un tonizēšanai, bet pat matu maskās.

Izdevniecībā Zvaigzne ABC izdotajā Elenas Haidbēmeres grāmatā Veselīga āda. Hildegardes fon Bingenas receptes, kurā apkopotas oriģinālas ārstniecības receptes, kas papildinātas ar mūsdienu zināšanām par dziedniecību ar dabiskiem līdzekļiem, īpaša uzmanība pievērsta arī ingveram, uzskaitot, kāda ir tā iedarbība uz ādu: antibiotiskas īpašības (iznīcina mikroorganismus un aizkavē to vairošanos), nomierina, kavē iekaisuma veidošanos, novērš kairinājumu, revitalizē (aktivizē) un uzlabo asinsriti.

Hildegarde fon Bingena piedāvā pārbaudītu ingvera etiķa recepti, ko savukārt var izmantot gan kā palīglīdzekli aknes un ekzēmu ārstēšanā, gan vecuma plankumu un vasarraibumu novēršanā, gan ar to ierīvēties jutīgas ādas gadījumā.

Ingvera etiķis vai ingvera tēja kā palīglīdzeklis aknes un ekzēmu ārstēšanā: lai uzlabotu veselības stāvokli, papildus dermatologu ieteiktajai ārstēšanai no rītiem un vakaros slimības skartajām vietām var uzziest vai nu atšķaidītu ingvera etiķi (atšķaida proporcijā 1:1), vai ingvera tēju. Gatavojot ingvera tēju, ar karstu ūdeni aplej dažas šķēles sagriezta ingvera un atstāj 10 minūšu ievilkties. Ingvera šķēlītes drīkst palikt tasē.

Ingvera etiķa izmantošana vecuma plankumu un vasarraibumu novēršanā: trīsreiz dienā plankumus viegli apslauka ar šķīdumu, kas sastāv no vienas daļas ingvera etiķa un vienas daļas ūdens.

Ierīvēšanās ar ingvera etiķi jutīgas ādas gadījumā: vienam litram auksta ūdens pievieno ēdamkaroti ingvera etiķa. Maisījumā iemērc kokvilnas drāniņu, kārtīgi izspiež un uzklāj uz sejas. Vairākas minūtes ātri un spēcīgi berzē ar delnu pa drāniņu, līdz tā uzsilst.

Šajā grāmatā aprakstīti daudzi ārstniecības augi un pie katra ir nosauktas konkrētas ādas slimības, kuru novēršanai tie paredzēti, kā arī piedāvātas viegli pagatavojamas receptes šo līdzekļu lietošanai skaistumkopšanā.

***

INGVERA ETIĶA PAMATRECEPTE

• Sagriež vai sarīvē 1-2 lielas ingvera saknes, caur drānu no masas izspiež visu sulu

• Ingvera izspaidas (biezumus) aplej ar aptuveni 1/2 litru tīra (vismaz 6% stipra) ābolu etiķa un apklātā traukā maisījumam ļauj ievilkties trīs nedēļas

LIETO ŠĀDOS GADĪJUMOS

• akne

• vecuma plankumi

• vasarraibumi

• ekzēma

• jutīga āda