Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

E-veselības ieviešana: ārstiem varētu būt vēl septiņu mēnešu izmēģinājuma periods

© F64

E-veselības sistēmas apgūšanai ārstiem, farmaceitiem un ārstniecības iestādēm varētu būt septiņu mēnešu izmēģinājuma periods, aģentūrai LETA pastāstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

VM plāno nākamnedēļ valdībā izskatīšanai iesniegt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai e-veselības sistēmu, pretēji iepriekš lemtajam, ārsti no 1.decembra varētu izmantot brīvprātīgi, nevis jau obligāti. Kopumā sistēmas pilotprojektu plānots turpināt septiņus mēnešus jeb līdz 1.jūlijam.

Arī ģimenes ārsti vēl nesen iebilda pret e-veselības obligātu izmantošanu no 1.decembra un prasīja ieviest pārejas periodu, kura laikā ārsti varētu sistēmu izmēģināt un vajadzības gadījumā arī ziņot par trūkumiem.

Šneiders arī pastāstīja, ka Nacionālais veselības dienests turpina līgumu slēgšanu ar medicīnas profesionāļiem un ārstniecības iestādēm par sistēmas izmantošanu. Pagaidām noslēgti ap 680 līgumiem, bet parakstīšanas procesā ir ap 2300 līgumiem.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša rosinās grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai no 1.decembra e-veselības sistēmas e-receptes un e-darbnespējas lapas noteiktu laiku vēl varētu lietot pilotprojekta veidā, nevis obligāti.

Šādas izmaiņas ļautu ārstniecības iestādēm un ārstniecības personām pakāpeniski apgūt jauno e-veselības sistēmu, saglabājot iespēju medicīnisko dokumentāciju - gan e-darbnespējas lapas, gan e-receptes - aizpildīt arī uz papīra veidlapām, kā līdz šim. Līdz ar to nebūtu apgrūtināta arī pacientu iespēja saņemt veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar ārstniecības iestāžu darbu jaunajā sistēmā, piemēram, nepietiekamas ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas zināšanas par e-veselības funkcionēšanu, skaidro VM.

Kā norāda Čakša, e-veselības sistēma ir funkcionējoša un gan ārstniecības personas, gan farmaceiti, ārstniecības iestādes un aptiekas, gan arī ikviens iedzīvotājs to var lietot, ko ministrija aicina arī darīt, ņemot vērā tos ieguvumus, ko sniedz e-vide. Tomēr, apzinoties, ka 1.decembrī var būt ārsti, kas nebūs sākuši lietot e-veselību, pacienti var nesaņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus, un tas nav pieļaujams. "Tāpēc mēs pārejas periodu noteiksim, pārrunājot to ar iesaistītajām pusēm, lai būtu droši, ka tas tiks ievērots," norāda Čakša.

Iepriekš VM pieļāva, ka pilotprojekta veidā varētu tikt ieviestas tikai e-receptes. Savukārt, neraugoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, vēl novembra sākumā VM bija gatava noteikt, ka no 1.decembra e-darbnespējas lapas ir jāizraksta obligāti.