Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Labākie draugi vīrusu laikā

© Shutterstok

Līdz ar ziemas spējo uzrašanos, aktualizējas nepieciešamība pa rokai turēt pārbaudītus līdzekļus, kas noderētu kā pirmā palīdzība pret saaukstēšanos. Tautas medicīnas arsenālā ir daudz padomu, bet šoreiz par garšvielām, kas noder ne tikai kā maltītes garšas uzlabotājas, bet arī kā labs vairogs pret dažādām sezonas laika radītām kaitēm.

Ziemas aukstajā laikā īpaši labi ēdienam pievienot dažādas asas garšvielas, labi zināms, ka ingvers, kurkuma, kardamons, koriandrs, piparmētra, muskatrieksts, fenhelis, kanēlis ne tikai ēdienu padara neparastāku un gardāku, bet lieliski palīdz cīņā ar saaukstēšanos, samazina iespējas sadraudzēties ar kādu ziemas vīrusu. Pat tad, ja organisms jau signalizē par kāda nepatīkama apakšīrnieka - vīrusa - klātbūtni, ņemot talkā garšvielas, izveseļošanās varētu noritēt ātrāk. Lielākajai daļai garšvielu piemīt antibakteriāla iedarbība, turklāt daudzu «spējas» pat neatpaliek no aptiekā nopērkamiem izstrādājumiem.

Kanēlis

Satur ļoti daudz antibakteriālu vielu, lieliski noder gripas profilaksei. Puse tējkarotes malta kanēļa, kam pievienota šķipsniņa melno piparu, aplieta ar karstu ūdeni, var kalpot kā labas «bruņas» pret vīrusiem.

Anīss

Daudzi to zina jau kopš bērnības, ja vien bijusi nepieciešamība lietot sīrupu pret klepu. Taču anīsu var lieliski izmantot tējā. Anīss vispirms jāsasmalcina, apmēram viena tējkarote šīs garšvielas jāaplej ar verdošu ūdeni, apmēram desmit minūšu jāļauj ievilkties, tad tēja ir gatava. Tiem, kas jau sadraudzējušies ar klepu, nenāks par ļaunu arī izmantot anīsa eļļu - ar to krūtis un mugura jāierīvē uz nakti.

Krustnagliņa

Lieliska garšviela, no kuras ikviens var pagatavot angīnas eliksīru. Četras sasmalcinātas krustnagliņas (vai naža gals krustnagliņu pulvera) jāaplej ar vārītu pienu, jānostādina desmit minūšu. Piens jādzer maziem malciņiem, to mazliet paturot mutē pirms norīšanas.

Melnās sinepes

Ļoti lieliski sasilda organismu, palīdz pie elpošanas grūtībām. Ja gadījies tā pavairāk organismam baudīt aukstumu un ir jūtamas pirmās saaukstēšanās pazīmes, noderēs kāda elementāra recepte. Bļodā (spainī) ieber apmēram 150 gramu melno sinepju un 200 gramu sāls, aplej ar ļoti siltu ūdeni, proti, tādu, kurā iespējams mērcēt kājas. Vannu peldes ilgums - apmēram 20 minūšu. Pēc šādas procedūras jāuzvelk siltas zeķes, un - gultā iekšā.

Melnās sinepes noderēs arī tad, ja piemeties klepus. Recepte ir elementāra: pa ēdamkarotei miltu, melno sinepju (samaltu), eļļas, medus un šņabja. Visu sajauc, uzliek uz drāniņas, to uzliek uz ķermeņa krūšu rajonā, pārliek pāri mitrumu necaurlaidīgu materiālu un, protams, gultā iekšā.

Piparmētra

Par mētru lieliskajām ārstnieciskajām īpašībām zināms sen, tā plaši tiek izmantota un lieliski noder arī cīņā pret klepu. Tātad - divas ēdamkarotes sausu piparmētru jāaplej ar litru vāroša ūdens, var pievienot dažus pilienus piparmētras ēteriskās eļļas, un iegūto izmanto inhalācijām.

Kardamons

Gandrīz vai obligāta garšviela, cīnoties ar saaukstēšanos, jo kardamonam piemīt spēja «izdabūt» gļotas no deguna un bronhiem. Tātad būs nepieciešami deviņi graudiņi kardamona, septiņi graudiņi krustnagliņu, pusotra tējkarote svaigi sarīvēta ingvera, viena kanēļa standziņa. Visi komponenti jāaplej ar puslitru verdoša ūdens, jāpievieno glāze piena, jāuzvāra. Šo jogu tēju var dzert ne tikai pret saaukstēšanos, bet arī tad, ja cilvēks grib uzmundrināt sevi tad, kad nogurums ņēmis virsroku.

Kurkuma

Labi sasilda organismu, ir lielisks antibakteriāls līdzeklis. Ziemas periodā, kad īpaši jāuzmanās no dažādiem vīrusiem, nenāks par sliktu ieradums pirms gulētiešanas - izdzert glāzi silta piena ar kurkumu. Ja jau radušās kakla saslimšanas, var pamēģināt kaklu skalot ar siltu ūdeni, kurā izšķīdināts kurkumas pulveris (puse tējkarotes) un medus.

Melnie pipari

Ja katru dienu apēdīsiet, pirms tam kārtīgi sakošļājot, piecus graudiņus piparu, varat uzskatīt, ka gripas profilakses pasākumu minimums ir izdarīts. Ja ir paaugstināta temperatūra, pirms gulētiešanas

tējai jāpievieno šķipsniņa piparu.

Starp citu, melnie pipari ne tikai sasilda organismu, bet arī izvada gļotas. Klepus gadījumā ieteicams sajaukt vienu tējkaroti medus ar ceturtdaļtējkarotes melno piparu

un pēc maltītes šo maisījumu lēnām nosūkāt.

Ingvers

Jau Senajā Indijā uzskatīja, ka ingvers ir viena no universālākajām zālēm, kas organismu iekšēji sasilda, ir lielisks imunitātes stimulators, vienlaikus tam piemīt pretiekaisuma īpašības. To pamatoti var uzskatīt par nepārspējamu līderi gripas profilaksē. Ingvera tēja pagatavojama, ņemot pa vienai tējkarotei kaltēta ingvera un kurkumas uz glāzi karsta ūdens, šis maisījums jāpavāra apmēram vienu minūti, jādzer lēni. Vēl viena recepte - puslitrs piena, desmit graudiņu krustnagliņu, desmit kardamona sēklu, viena ēdamkarote svaiga rīvēta ingvera, pustējkarote malta muskatrieksta un divas tējkarotes zaļās tējas. Krustnagliņas, kardamonu un zaļo tēju aplej ar ūdeni, uzvāra, pievieno pienu un ingveru, kad tas uzvārās otro reizi, pievieno muskatriekstu, pavāra apmēram četras minūtes.