Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Dzirdes aparāta iegāde ir process

© Shutterstok

Nopērc taču vienreiz dzirdes aparātu – mēs sakām tuviniekam, ar kuru kļuvis grūti sarunāties.

Dzirde vājinās dažādu faktoru ietekmē. «Visiem cilvēkiem ar gadiem pasliktinās dzirde augsto frekvenču diapazonā, bet atšķiras ātrums, ar kādu katrs nonāk līdz robežai, kad tas jau traucē komunicēt un saprast vārdus,» skaidro SIA ReTone tehniskā servisa vadītājs Aivars Rudzenkovs. «Dzirdes problēmās vainojams arī darbs trokšņainā vidē, nelietojot ausu aizsarglīdzekļus, bieža trokšņainu pasākumu apmeklēšana, pārāk skaļas mūzikas klausīšanās austiņās, aizraušanās ar zemūdens sportu, tāpat arī dažādas slimības, traumas, agrākos laikos lietoti medikamenti, kam vēlāk atklāta ototoksiska iedarbība.

Ne vienmēr pirmais risinājums dzirdes problēmām ir tieši dzirdes aparāts. Vispirms noteikti vajadzīga LOR speciālista apskate. Ja ārsts ieteicis lietot dzirdes aparātu, mums jāzina dzirdes zuduma raksturs un cēlonis, jo tas var ietekmēt tehniskā risinājuma izvēli. Situāciju izvērtējam, veicot klientam audiometrijas izmeklējumu un iegūstot audiogrammu.»

Audiometrija

Audiometrija ir zināmā mērā subjektīvs izmeklējums, jo prasa paša cilvēka līdzdarbošanos, nospiežot pogu, tiklīdz kļūst dzirdama austiņās raidītā skaņa. Atšķiras cilvēku reakcijas ātrums, maldināt var arī tinīts - trokšņi ausīs. «Es nevaru iekļūt cilvēka galvā un dzirdēt to, ko dzird viņš, bet varu spriest par situāciju pēc iegūtās tehniskās līknes,» saka A. Rudzenkovs. Reizēm cilvēki nevēlas vēlreiz veikt izmeklējumu, kas jau pirms dažiem mēnešiem izdarīts pie ārsta, bet atkārtošana nāk tikai par labu, dzirdes speciālisti iegūst vissvaigākos datus, kas tūlīt nonāk datorā. Ja abas audiogrammas sakrīt, ir lielāka pārliecība par rezultātu. Atšķirības piecu decibelu robežās var radīt atmosfēras spiediens, cilvēka asinsspiediens, saaukstēšanās un citi faktori.

Jaunākās tehnoloģiju tendences

Pēdējo gadu laikā cilvēki arvien labprātāk lieto divus dzirdes aparātus, jo ir pārliecinājušies, ka, pilnvērtīgi dzirdot ar abām ausīm, jūtas labāk. Jaunākie tehniskie risinājumi nodrošina to, ka abi dzirdes aparāti savā starpā «sazinās» un abi izmanto tā dzirdes aparāta mikrofona signālus, kur attiecīgi dzirdamība ir labāka, tātad trokšņainā vidē stipri uzlabojas vārdu sadzirdamība un izšķiršanas spēja.

Jaunākos dzirdes aparātus lietotājs var pats vadīt ar savu viedtālruni, kurā instalēta aplikācija, kas ļauj regulēt skaļumu, mainīt režīmu, augstāka līmeņa aparātiem var arī pārslēgt mikrofona virziena darbību atkarībā no tā, kur atrodas runātājs, kuru nepieciešams saklausīt - pa labi, pa kreisi, priekšā vai aizmugurē, var panākt šaurāku vai platāku virziena darbības joslu, atsijājot skaļās blakus skaņas un pārējo telpas troksni. Aktīvi, strādājoši cilvēki labprāt izvēlas šādu risinājumu, bet tie, kuri nav draugos ar tehnoloģijām, vēlas pēc iespējas vienkāršākus dzirdes aparātus. «Tas, ka dzirdes aparāts ir tehnoloģiski sarežģīts, nenozīmē, ka ar to ir sarežģīti apieties,» saka A. Rudzenkovs. «Jaunos dzirdes aparātus tieši tāpat kā vecos var ieslēgt, izslēgt, noregulēt skaļāk vai klusāk un vajadzības gadījumā mainīt režīmu. Ir tādi aparāti, kuriem uz korpusa nav nekāda regulatora. Ja gribam regulēt - lietojam viedtālruni, ja negribam - ļaujam aparātam visu darīt pašam.»

Arvien lielāku popularitāti iegūst dzirdes aparāti ar atvērto akustiku. Aiz auss ir mazs aparātiņš, un auss kanālā ievietots uzgalītis ar daudziem atvērumiem, un zemie toņi, kurus cilvēks dzird labāk, nonāk ausī dabīgā ceļā. Tagad skaļrunis atrodas nevis aparātā, bet tieši auss kanālā. Līdz ar to aparāts ir mazāks izmēros, gandrīz nemanāms, un skaļrunis ir attālināts no mikrofona, tāpēc aparāts ir daudz noturīgāks pret atpakaļsaiti, ko tautā sauc par aparāta svilpošanu. Arī no dizaina viedokļa aparāti kļūst modernāki, ir estētiskās krāsās, mazi un neizkrītoši.

Iespēja izmēģināt

«Dzirdes aparāta iegāde nav notikums, bet process - klienti atnāk, pārbauda dzirdi, izmēģina testa aparātus aptuveni vienu nedēļu, lai saprastu, kā tie atbilst viņu vajadzībām, estētiskajām prasībām un arī finansiālajām iespējām. Varam piedāvāt plašu cenu diapazonu,» stāsta dzirdes speciālists. «Principā visi aparāti dara vienu un to pašu - pastiprina skaņas. Vieni vienkārši pastiprina, citi sašķiro pa frekvencēm un skaļuma līmeņiem, izseko līdzi audiogrammai un dzirdes diskomforta slieksnim, jo katram cilvēkam ir tāds skaļuma līmenis, kurš viņam kļūst nepatīkams un, to pārsniedzot, vārdu izšķirtspēja pasliktinās. Dārgāki aparāti paši tam seko līdzi, un cilvēkam ir komfortablāka klausīšanās, labāka vārdu izšķiršana. Salīdzinot divus aparātus skaņas ziņā, klients izvēlas to, kas ir ērtāks un nodrošina kvalitatīvāku skaņu, pat ja nākas atvēlēt šim nolūkam vairāk līdzekļu.

Reizēm cilvēki, meklējot lētāko risinājumu, iegādājas skaņu pastiprinošas ierīces internetā vai pasūta no katalogiem. Šādi aparāti ar šauru frekvenču diapazonu un lielu skaņas kropļojuma koeficientu pastiprina visas skaņas vienādi, bet cilvēkam parasti dzirde nepasliktinās vienādi visās frekvencēs. Pareizi noregulēts dzirdes aparāts vairāk pastiprina skaņas tajās frekvencēs, ko cilvēks dzird sliktāk un mazāk - tajās, ko viņš uztver labāk. Ja aparāta pastiprinājuma līkne būs pretēja cilvēka dzirdes zuduma līknei, tad aparāts pastiprinās to, ko viņš jau dzird, bet nepastiprinās to, ko nedzird, un galarezultātā var pat sabojāt to daļu, kuru viņš dzirdēja. Turklāt šie aparātiņi ātri iziet no ierindas un tos nekur neremontē.»

Laukā no klusuma - soli pa solim

Dzirdes aparāts nereti tiek meklēts tikai tad, kad problēma jau ielaista un cilvēks nav normāli dzirdējis gadiem ilgi. Sākot aparātu lietot, efekts līdzinās tam, kāds būtu cilvēkam ar labu dzirdi, ieslēdzot radio lielā skaļumā un klausoties to visu dienu. Tas ir nogurdinoši. Jebkurš dzirdes aparāts ir svešķermenis ausī, jauns kairinājums, jauns stimuls visam auss mehānismam, tajā skaitā smadzenēm. Tādēļ sākt lietot un pierast pie dzirdes aparāta vajag pakāpeniski. Sākumā nevajag pārforsēt ar skaļumu un lietošanas ilgumu - ja nogurst ausis un smadzenes, aparāts jānoņem, jāatpūšas, aparāts jānoregulē nedaudz klusāk un tad atkal var to lietot. Vidējais pierašanas laiks ir 2-3 nedēļas, dažam - arī pāris mēneši. Speciālistu vērojumi liecina: jo ielaistāka problēma, jo pierašanas laiks ir grūtāks. Parādās «blakustrokšņi» - parastie vides trokšņi, no kuriem cilvēks ir atradinājies. Mūsu smadzenes saprot - tur brauc mašīna vai pūš vējš - mums tas nav jādzird, bet jāklausās, ko saka otrs. Līdzīgi darbojas modernie dzirdes aparāti - tie izšķir cilvēka balsi no apkārtējiem trokšņiem un slāpē skaņas, kas nav svarīgas. Vienkāršākiem dzirdes aparātiem regulēšanas iespējas ir mazākas, bet aparātiem, kurus regulē datorprogramma, pakāpeniski tiek iestatīti dažādi pierašanas līmeņi, lai komfortablā veidā sasniegtu vajadzīgo rezultātu.

Gadās arī situācijas, kad cilvēks vēlas ātri iegādāties dzirdes aparātu, jo būs labi jādzird kādā svarīgā pasākumā, tiesas sēdē vai citur. «Pierašanu vajag sākt mājās, vidē, kur nav jāsaspringst,» teic A. Rudzenkovs. «Ja pirmoreiz uzliks dzirdes aparātu un izies sabiedrībā, var izrādīties, ka tas vairāk traucēs nekā palīdzēs. Iesaku pierast pie dzirdes aparāta kaut vai nedēļu, lai brīdī, kad vajadzēs, spētu vismaz noregulēt skaļumu vai ieslēgt virziendarbības mikrofonu.»

***

Dzirdes aparātu galvenie veidi

• Aizauss aparāts tiek novietots aiz auss un skaņu uz auss kanālu no dzirdes aparāta novada ar skaņas caurulīti un auss ieliktni, kuru izgatavo katram klientam individuāli pēc viņa auss formas.

• Atvērtās auss jeb atvērtās akustikas aparāts pēc būtības ir neliela izmēra aizauss aparāts ar ļoti tievu, tik tikko pamanāmu skaņas caurulīti un speciālu uzgali ar daudzām atverītēm.

• Iekšauss aparāts tiek izgatavots katram klientam individuāli pēc viņa auss formas, ievietojams auss kanālā un ārējās auss daļā jeb gliemežnīcā.

• Kaula vadāmības dzirdes aparāts tiek izmantots atsevišķos gadījumos, kad dzirdes problēmas ir radušās vidusauss darbības vai ārējas auss fizisku defektu rezultātā, bet iekšējā auss skaņas uztver un darbojas normāli. Šo aparātu novieto aiz auss uz porainā kaula, un vibrācijas tiek novadītas uz iekšējo ausi, apejot ārējo ausi un vidusausi.