Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Apdrošinātājs atklāj krāpšanos ar viltotiem čekiem par medicīnas pakalpojumiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Informācijas tehnoloģiju sistēmu programmatūru uzlabojumi ļauj ātri atklāt apdrošināšanas krāpšanas gadījumus, kad atlīdzības pieteikumam cilvēki pievienojuši viltotus čekus par medicīnas pakalpojumiem. Apdrošināšanas sabiedrība "If Apdrošināšana" pēdējo mēnešu laikā atklājusi vairākus šādus krāpšanas gadījumus.

"If Apdrošināšana" piedāvā iespēju čekus par medicīnas pakalpojumiem iesniegt attālināti - nofotografēt čeku ar tālruņa kameru vai ieskenēt un kopā ar pieteikumu nosūtīt internetā. Taču mēdz būt gadījumi, kad cilvēki, kuriem ir veselības apdrošināšanas polise, mēģina viltot par medicīnas pakalpojumiem saņemtos čekus, lai atgūtu lielāku summu, nekā paredzēts polisē, paziņojumā medijiem informē apdrošinātājs.

Nesen "If Apdrošināšanā" atklāts krāpšanas gadījums, kad klients, elektroniski iesniedzot atlīdzības pieteikumu par saņemtajiem zobārstniecības pakalpojumiem, bija viltojis divus čekus. Atklāt viltojumus bija iespējams tāpēc, ka pēdējā laikā ir īpaši attīstījusies datu analītikas un mākslīgā intelekta joma, kas "If Apdrošināšanai" ļauj izmantot risinājumus dažādu krāpniecisku gadījumu novēršanai, par kuriem agrāk bija pat grūti iedomāties.

Par konkrēto notikušo likumpārkāpumu ierosināta krimināllieta.

"Diemžēl cilvēki neapzinās, ka mēģinājums viltot čekus ir noziegums, par ko soda Krimināllikumā noteiktajā kārtībā, tostarp var tikt piemērots cietumsods. Jebkura šāda sodāmība ietekmē biogrāfiju un vēlāk var būt par iemeslu ilglaicīgiem ierobežojumiem profesionālajā darbībā," brīdina "If Apdrošināšanas" galvenā juriste Maija Opmane-Vēbere.