Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Vienojas par veicamajiem pasākumiem e-veselības sistēmas ieviešanai

© F64

Veselības ministre Anda Čakša šodien, 27.oktobrī tikās ar Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) un Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvjiem, lai pārrunātu vēl veicamos pasākumus sekmīgai e-veselības sistēmas ieviešanai.

Sanāksmes laikā tika pārrunātas līguma starp NVD un ārstniecības iestādi juridiskās nianses. Gan LĀB, gan NVD atzina, ka diskusijas laikā piedāvātās līguma redakcijas abām pusēm ir pieņemas, līdz ar ko no LĀB puses nav iebildumu attiecībā uz līgumu slēgšanu.

Jau ziņots, ka no 1.decembra veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem jāstrādā ar divām e-veselības funkcionalitātēm - e-darbnespējas lapu (e-DNL) un e-recepti. Tikšanās laikā LĀB atzina, ka no 1.decembra e-DNL ir ieviešama, savukārt e-receptes ieviešanai būtu nepieciešams neliels pārejas periods. Veselības ministre Anda Čakša piekrita, ka e-receptes gadījumā no 1.decembra būtu pieļaujams pilotprojekts, kura laikā e-receptes funkcionalitātes lietošana būtu brīvprātīga attiecībā uz valsts kompensējamajiem medikamentiem. Savukārt parastos recepšu medikamentus varētu turpināt izrakstīt uz papīra receptes. Tāpat tika norādīts, ka recepšu izrakstīšana uz papīra veidlapām saglabāsies arī turpmāk, piemēram mājas vizītes laikā pie pacienta. Par konkrētām izmaiņām e-veselības lietošanas nosacījumu pielāgošanā visām pusēm pieņemamā veidā tiks spriests tuvāko dienu laikā ar asociācijām un partneriem.

Tikšanās laikā tika panākts arī vienots redzējums par nepieciešamību turpināt kopīgu darbu pie e-veselības sistēmas pilnveidošanas, pakāpeniski papildinot vai mainot funkcionalitāti kā tas ir bijis arī citās valstīs, kur e-veselība ir ieviesta vairāku gadu garumā.

"Ir ļoti būtiski, lai e-veselības sistēmā laiks, kas tiek veltīts dokumentu aizpildīšanai, nemazina pacientam veltīto laiku. Sistēmas pilnveidošanas laikā būtu jātiecas uz to, lai dokumentācijas sagatavošana neaizņemtu vairāk kā trešdaļu no vizītes laika. E-veselības ieviešana nav pašmērķis, tas ir rīks, kas atvieglos pacientu ikdienu un padarīs caurskatāmāku dokumentācijas apriti', norāda veselības ministre Anda Čakša.