Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Bērniem valsts apmaksāta otrā vakcinācijas deva pret vējbakām būs 2019.gadā

© F64

Līdzekļu trūkuma dēļ bērniem valsts apmaksātu otro vakcinācijas devu pret vējbakām nodrošinās tikai no 2019.gada, nevis no nākamā gada, kā bija plānots līdz šim, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

To, ka otrā vakcinācijas deva pret vējbakām jānodrošina no nākamā gada, paredzēja 2013.gada grozījumi "Vakcinācijas noteikumos". Tomēr līdzekļu trūkuma dēļ šo ieceri īstenos tikai no 2019.gada, skaidro VM.

Otrās vakcīnas nodrošināšanai 2019.gadā būs nepieciešami 1,6 miljoni eiro.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas norādēm viena vakcinācijas deva ir pietiekama, lai samazinātu mirstību un smagu saslimstību ar vējbakām, taču divas vakcinācijas devas dod augstāku efektivitāti un tāpēc ir ieteicamas valstīs, kuru imunizācijas programmu mērķis ir ne tikai samazināt mirstību un novērst smagus saslimšanas gadījumus, bet samazināt arī kopējo saslimstību un novērst uzliesmojumus, skaidro VM.

VM skaidro, ka no 2008.gada bērniem Latvijā tiek nodrošināta valsts apmaksāta vakcinācija pret vējbakām. Tas ir ļāvis sasniegt ievērojamus rezultātus slimības izplatības apkarošanā. 2015.gadā vakcinācijas aptvere bija visaugstākā kopš imunizācijas sākšanas - 85,6% bērnu bija vakcinēti. Līdz ar augsto vakcinācijas aptveri saslimušo skaits pērn ir bijis vismazākais visā novērošanas periodā. Salīdzinot ar periodu pirms vakcinācijas sākšanas, saslimstības gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 68%.

Tāpat, salīdzinot ar 2007.gadu, 2015.gadā arī vairāk nekā par trim reizēm ir samazinājies stacionēšanas gadījumu skaits saslimšanas ar vējbakām gadījumos.

Vējbakas ir infekcija ar ļoti augstu inficēšanās risku, un, ja bērnu kolektīvā kāds bērns saslimst ar vējbakām, tiek noteikti ierobežojošie pasākumi un nevakcinētiem bērniem nav ieteicams apmeklēt infekcijas skarto iestādi. Līdz ar to vējbaku infekcijas izplatības ierobežošana ir nozīmīga gan no sabiedrības veselības, gan sociālekonomiskā viedokļa.

Iepriekšminēto paredz VM sagatavotie grozījumi "Vakcinācijas noteikumos".