Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Neirologi atgādina: insultu var novērst

© Gints IVUŠKĀNS, F64

Atzīmējot Pasaules Insulta dienu, pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Insulta biedrību aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību insulta riskiem, ielūdzot uz izglītojošām aktivitātēm, kas 27. oktobrī norisināsies Rīgā un 28. oktobrī – Ventspilī.

Latvijā ik gadu notiek gandrīz 10 000 insultu, katru dienu mirst vidēji septiņi cilvēki. «Diemžēl insulta vienībās nereti nonāk cilvēki jau smagā stāvoklī. Pētījumi apliecina, ka 80 procentos gadījumu insultu būtu iespējams novērst, gan ievērojot veselīgu dzīvesveidu, gan veicot regulāras apskates pie ārsta, lai noskaidrotu savus insulta riska faktorus,» uzsver neiroloģe, asociētā profesore, Latvijas Insulta biedrības vadītāja Evija Miglāne. Svarīgākie riska faktori ir paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts un mirdzaritmija. Vairums iedzīvotāju nemaz nezina, kas ietekmē insulta risku, kā arī nezina to, ka, laikus saņemot ārstēšanu, insultu var novērst.

Pacientu biedrība ParSirdi.lv aicina iedzīvotājus uz izglītojošiem pasākumiem, kuros būs iespēja noteikt mirdzaritmijas un insulta riskus. «Insults ir nopietna sabiedrības problēma, kas skar gan iedzīvotājus un viņu ģimenes individuāli, gan valsti kopumā. Cilvēku dzīves ilgums palielinās arī Latvijā, tāpēc jau no agras jaunības jādara viss, lai saglabātu veselību un vairotu kvalitatīvi nodzīvotu gadu skaitu,» Neatkarīgajai saka ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa. Katram neatkarīgi no vecuma ir svarīgi zināt un pārbaudīt savus sirds un asinsvadu veselības skaitļus, tostarp asinsspiedienu, pulsu, holesterīna līmeni. Bezmaksas informatīvie pasākumi notiek: ceturtdien, 27. oktobrī, Rīgā, pulksten 16-18, Latvijas Universitātes galvenajā ēkā (Raiņa bulvārī 19) - insulta risku mērījumi. Piektdien, 28. oktobrī, Ventspilī, pulksten 14-15, insulta risku mērījumi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā un pulksten 15 neiroloģes E. Miglānes lekcija par insulta riskiem un profilaksi.