Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

PADOMI, kā mazināt saaukstēšanos

© Shutterstok

Jau daudz esam rakstījuši par to, kā rudens/ziemas periodā nesaķert iesnas un klepu, kā izvairīties no gripas, taču, lai arī mums šķiet, ka visas pareizās atbildes, kā rīkoties, jau zinām, katrs jauns padoms var noderēt. Saaukstēšanās sezona ir klāt, tāpēc šoreiz par to, kā sev palīdzēt ar to, kas atrodams mājās, nevis iegādājams aptiekā.

Saaukstēšanās ir akūta vīrusa infekcija, kas nozīmē, ka vīruss ir iekļuvis augšējo elpošanas ceļu gļotādā un izsauc iekaisuma reakciju. Tas var izraisīt dažādus simptomus: paaugstinātu ķermeņa temperatūru, galvassāpes, sāpes kaklā, klepu, iesnas, šķaudīšanu, drudzi, var sāpēt un asarot acis. Lai organisms tiktu galā ar negantajiem vīrusiem un spētu tos veiksmīgi iznīcināt, tam parasti vajag tikai nedaudz palīdzēt. Tāpēc saaukstēšanās, klepus, iesnu un temperatūras gadījumā dažkārt der atcerēties mūsu vecmāmiņu receptes, kas ir vienlīdz vienkāršas un efektīvas. Tiesa, tautas receptes pret saaukstēšanos palīdz vien pašā sākuma stadijā. Ja augsta temperatūra turas jau vismaz pāris dienu, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

1. Pie pirmajām saaukstēšanās pazīmēm ņem talkā vienu lielu sīpolu, pārgriež uz pusēm un ieelpo tā gaistošās ēteriskās vielas. To atkārto 3-4 reizes dienā. Tas labi palīdz iesnu sākuma stadijā. Sīpols labi palīdz arī pret klepu: to smalki sagriež un sajauc ar tējkaroti medus. Ēd uzreiz, tikko iegūtā masa sāk suloties.

2. Sasmalcina 100 gramus ķiploka, pārlej to ar glāzi degvīna un kārtīgi sajauc. Uzpilina uz mēles vienu pilienu, kādu brīdi patur to mutē un tad norij. To atkārto vairākas reizes dienā, 3-4 dienas.

3. Izspiež citrona sulu (ar visu mīkstumu) un pārlej ar nedaudz augu eļļas. Šo maisījumu izmanto, lai vairākas reizes dienā ieziestu deguna gļotādu. Ar to var ieziest arī smaganas - pirms un pēc ēšanas, bet uz nakti - pēdas. Pēdas sildīt var arī ar sinepju pulveri, to vienkārši ieberot zeķēs.

4. Uzvāra pusotru litru ūdens, pievieno vienu ēdamkaroti rupjās sāls, viena citrona sulu un vienu gramu askorbīnskābes. Labi samaisa un izdzer pusotras stundas laikā.

Vienkāršs sālsūdens palīdz arī pret iesnām - to var vienkārši pilināt degunā. Bet kakla skalošana ar siltu sālsūdeni joprojām ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem, ja ir iekaisis kakls. Jo sālij piemīt gan dezinficējoša, gan spēja mazināt tūsku.

5. Citronu uz minūti ieliek verdošā ūdenī, pēc tam to samaļ ar visu mizu; pievieno 100 gramu sviesta un 1-2 tējkarotes medus. Iegūto maisījumu lieto pa vienai ēdamkarotei ik pēc 2-3 stundām. Uzglabā vēsumā kā sviestu.

6. Pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru palīdz sarīvēti divi zaļi kartupeļi, kam pievienota ēdamkarote ābolu etiķa. Gabaliņu marles saloka vairākās kārtās un liek uz pieres - virsū klāj iegūto masu. Pēc divām stundām atkārto.

7. Recepte pret saaukstēšanos (tikai pieaugušajiem), kas izārstē dienas laikā: ņem pudeli laba alus, pievieno šķipsniņu kanēļa, 3-4 krustnagliņas un mazliet smalki sarīvētas citrona miziņas; 3 olu dzeltenumus kārtīgi saputo ar 2-4 ēdamkarotēm cukura (līdz stingrām putām) un iegūto masu pievieno alum ar garšvielām. Liek uz uguns un, vienmērīgi maisot, karsē (bet ne vāra!), līdz viss sabiezē (3-5 minūtes). Dzer vakarā, uz nakti.

8. Četras ēdamkarotes kaltētu aveņu pārlej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina 20 minūtes. Pirms gulētiešanas izdzer uzreiz divas glāzes. Ar aveņu novārījumu (10 ogas uz glāzi verdoša ūdens) labi skalot sāpošu kaklu. Bet aveņu ievārījums, pārliets ar karstu ūdeni, ir lielisks padzēriens pret temperatūru.

9. Lai pasargātu sevi no vīrusiem un saslimšanas, profilaksei ieteicams ik vakaru norīvēt zobus ar ķiploku.

10. Sajūtot tuvojamies pirmās saaukstēšanās pazīmes, labi palīdz arī šāda recepte: uzsilda 100 gramus Kagora, pievieno ceturtdaļu karotes maltu melno piparu, vienu ēdamkaroti medus; kārtīgi samaisa un izdzer siltu pirms gulētiešanas.

11. Pirms došanās gulēt kāju pēdas ieziež ar kādu sildošu ziedi: piemēram, ar sviestu, kam pievienots samalts ķiploks. Un kājās uzvelk siltas zeķes.

12. Samaļ glāzi dzērveņu, pievieno ēdamkaroti sasmalcināta ķiploka un 4 ēdamkarotes medus. Visu kārtīgi samaisa (vai sablenderē). Lieto pa vienai ēdamkarotei 2-3 reizes dienā pirms ēšanas.

13. Bet pats svarīgākais nosacījums, lai pēc iespējas ātrāk varētu atbrīvoties no nevēlamajiem vīrusiem, ir miegs un atpūta. Miega laikā organisms visus spēkus atdod cīņai ar vīrusiem, un šī cīņa ir efektīva tikai tad, ja organisms ir atpūties arī dienas laikā.