Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Budžeta izskatīšanas laikā Saeimā varētu notikt vēl kāds mediķu protests

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdīs Keris neizslēdz iespēju, ka laikā, kad nākamā gada valsts budžetu skatīs Saeima, varētu notiks vēl kādas protesta akcijas.

Taujāts par šodienas akciju, Keris aģentūrai LETA norādīja, ka arodbiedrība paspējusi šorīt sagatavoties, lai finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), kura uz Saeimu nesa "izmērdēšanas portfeli", sagaidītu ar "Zaļās nāves sveicienu". Keris arī uzsvēra, ka, neraugoties uz to, ka par protesta akcijas norisi plkst.9 ticis laicīgi paziņots, finanšu ministre tomēr plānojusi viņus "nedaudz apsteigt" un budžeta portfeli Saeimā nogādāt ātrāk.

Arodbiedrība šodien plkst.12 paredzējusi arī Saeimai iesniegt vairāk nekā 8000 cilvēku parakstus ar nepieciešamību palielināt finansējumu veselības aprūpei. Kā sacīja Keris, teju 10 000 parakstu ir nopietns signāls politiķiem, ka gadījumā, ja "viņi pret veselības aprūpi kārtējo reizi izturēsies tā kā līdz šim, cilvēki par viņiem tiešām vairs nebalsos nākamajās vēlēšanās".

Arodbiedrība ir gatava arī Saeimas deputātiem skaidrot starptautisko organizāciju ieteikumu būtību par finansējuma palielināšanu veselības aprūpei. Līdz šim uzaicinājumu uz sarunām izteikusi Saeimas "Saskaņas" frakcija. Pārējās partijas to gan vēl neesot izdarījušas.

Taujāts, vai gaidāmas vēl kādas protesta akcijas, Keris sacīja, ka "precīzus datumus" šobrīd nosaukt nevar, tomēr pagaidām politiķi nedod "nekādas cerības, ka situācija varētu uzlaboties", tāpēc viņš vēl kādas protesta akcijas iespēju neizslēdz.

Jau iepriekš vēstīts, ka arodbiedrība vēlas budžeta pieaugumu veselības nozarei 2017.gadā līdz 3,25% no IKP, 2018.gadā - līdz 3,5%, 2019.gadā - līdz 3,75%, bet 2020.gadā - līdz 4% no IKP. Šobrīd medicīnai tiek atvēlēti aptuveni 3% no IKP. Tāpat arodbiedrība nav apmierināta, jo nākamā gada budžetā finansējums ir paredzēts tikai saistībā ar minimālās algas celšanu, tomēr pārējām algām finansējuma nav.

Jau vēstīts, ka LVSADA šodien pie Finanšu ministrijas (FM) rīkoja protesta akciju "Zaļās nāves paklājs", kurā piedalījās aptuveni 60 cilvēku.

Akcija tika rīkota laikā, kad finanšu ministre uz Saeimu svinīgi nesa nākamā gada budžeta portfeli. Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta projekts neatbilst starptautisko organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā.