Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Svarīgākais par asinsgrupām

© Shutterstok

Latvijā populārākās ir A un 0 asinsgrupas, visretākā ir AB. Dzīves laikā asinsgrupa cilvēkam nemainās – tā var mainīties vienīgi, ja pārstāda kaulu smadzenes.

Visbiežāk pārliešanai trūkst rēzus negatīvās (Rh-) asinis, jo tikai 15% cilvēku ir rēzus negatīvi. Rēzus pozitīviem (Rh+) vecākiem var būt gan rēzus pozitīvi, gan rēzus negatīvi bērni, bet rēzus negatīviem vecākiem - tikai rēzus negatīvi bērni.

Ko vēl mums vajadzētu zināt par asinsgrupām, Māja devās skaidrot uz Valsts asinsdonoru centru (VADC) Rīgā.

Visbiežāk trūkst negatīvās

Asinsgrupu un rēzus piederību nosaka no vecākiem pārmantotie gēni. Katram indivīdam ir viena no četrām asinsgrupām: 0, A, B vai AB.

Kura ir vispopulārākā Latvijā? «Visbiežāk sastopami cilvēki ar A (37%) un 0 (36%) asinsgrupu, bet retāk - ar B (20%) un AB (7%) asinsgrupu.

«Mums visbiežāk trūkst rēzus negatīvo asinsgrupu asins devas, bet tas lielā mērā ir atkarīgs no pacientiem, kuri atrodas slimnīcās, un viņu traumu smaguma, un jāsaka, pieprasījums var mainīties pat dažu stundu laikā,» norāda VADC preses sekretāre Zane Mousavi.

VADC Hematoloģijas nodaļas vadītāja Jeļena Šavrina skaidro, ka 0- Rh- asinis visbiežāk trūkst gan tāpēc, ka šādu cilvēku Latvijā ir mazāk, gan tāpēc, ka tās kalpo kā dežūrasinis, jo tās var saderināt ar visām asinsgrupām - gan pozitīvām, gan negatīvām. Turklāt tikai 0 Rh- asinis nepieciešamības gadījumā pārlej arī jaundzimušajiem (līdz četriem mēnešiem).

Rēzus konflikts

«Ja topošajai māmiņai ir Rh-asinis, bet bērna tēvam Rh+, tad mazulis var mantot ne tikai mammas, bet arī tēva rēzus faktora gēnu. Taču, ja bērna Rh+ asinis nokļūst mātes asinīs grūtniecības laikā, attīstās rēzus konflikts: mātes organismā sākas antirēzusu antivielas izstrāde, kas var sagraut mazuļa eritrocītus,» stāsta Jeļena Šavrina, piebilstot, ka vidēji mēnesī ir pat 20 tādu grūtnieču, kurām asinīs atrastas antivielas. «Viņas rūpīgi tiek novērotas, un, ja antivielu titri pieaug, var būt priekšlaicīgas dzemdības - jo asinis bērniņu atgrūž, uzskata to par svešķermeni. Tāpēc, lai glābtu bērniņa dzīvību, viņām visām parasti taisa ķeizargriezienu,» stāsta Hematoloģijas nodaļas vadītāja.

«Tomēr, ja augļa dzīvība ir apdraudēta, nākas izmantot invazīvas ārstēšanas metodes: iekšēju asins pārliešanu. Un šādos gadījumos bērniņam vienmēr pārlej tikai 0- Rh- asinis.» Tāpēc, ja šādu asiņu trūkst, ir ļoti svarīga donoru atsaucība.

Dzirdēts sakām, ka pirmās grūtniecības laikā rēzus konflikta rašanās risks ir mazs, bet tas pieaug ar katru nākamo grūtniecību. «Tomēr mūsdienu medicīna ļauj šo problēmu risināt un šos riskus samazināt,» uzsver Jeļena Šavrina. Piemēram, rēzus negatīvai sievietei, kura dzemdējusi mazuli ar rēzus pozitīvu faktoru, tiek ievadīts antirēzus imunoglobulīns (48 stundu laikā) - tas sasaista mātes antivielu, samazinot rēzus konflikta rašanās iespēju nākamo grūtniecību laikā.

Grupu saderība

«Viena lieta ir asinsgrupas un rēzus saderība, vēl ir A un B antigēni, pēc kuriem saderina asinis. Nav tā, ka cilvēki ar vienu asinsgrupu viens otram der par donoriem. Tas nav tik vienkārši, tā ir diezgan smalka ķīmija,» norāda Zane Mousavi, uzsverot, ka VADC vienlīdz vērtīgas ir visu grupu un rēzus piederības asinis.

Protams, ir pieņemts pārliet katram savas grupas asinis, taču, ja nav citas iespējas, pārlej 0- asins grupu. Tai nav ne A, ne B antigēnu, tā nerunā pretim pārējām grupām, un tāpēc to var saderināt ar jebkuru citu asins grupu. A grupai ir A antigēni, B grupai - B antigēni, bet retākajā - AB - grupā ir gan A, gan B antigēni. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ar A rēzus pozitīvo grupu pārliešanai der 0 Rh+, 0 Rh-, A Rh+ un A Rh- grupu asinis; B Rh+ grupai der 0 Rh+, 0 Rh-, B Rh+ un B Rh-, bet AB Rh+ grupai - 0 Rh+, 0 Rh-, AB Rh+, AB Rh- asinis. Savukārt, ja cilvēkam ir 0 Rh+ asinsgrupa, viņam der tikai 0 Rh+ un 0 Rh- asinis.

Sarežģītāk ir rēzus negatīvajām asinsgrupām, jo tām neder neviena no pozitīvajām: 0 Rh- der tikai un vienīgi 0 Rh- asinis, A Rh- grupai der 0 Rh- un A Rh-, B Rh- grupai der 0 Rh- un B Rh-, bet AB Rh- grupai - 0 Rh-, A Rh-, B Rh- un AB Rh- asinis.

Lūdz atsaukties donorus

Bērns no vecākiem pārmanto asinsgrupu, kuras gēns ir stiprāks. Ja vienam no vecākiem ir A grupa, otram - B, tad bērnam teorētiski iespējama jebkura no četrām. Ja bērns no vecākiem mantojis no viena 0 gēnu un no otra - A gēnu, bērnam būs A asinsgrupa, bet, ja no abiem būs 0 gēns, tad arī bērnam būs 0 asinsgrupa. Stiprākie no visiem četriem gēniem ir A un B.

«Rēzus pozitīviem vecākiem var būt gan rēzus pozitīvi, gan rēzus negatīvi bērni, bet nekad otrādi - rēzus negatīviem vecākiem var būt tikai rēzus negatīvi bērni,» norāda Hematoloģijas nodaļas vadītāja Jeļena Šavrina.

Savukārt rēzus piederību nosaka rēzus D antigēna klātbūtne indivīda eritrocītos. Ja cilvēkam ir D antigēns, viņš ir rēzus pozitīvs, bet ja nav - rēzus negatīvs. Rēzus pozitīviem vecākiem var būt gan rēzus pozitīvi, gan rēzus negatīvi bērni, bet rēzus negatīviem vecākiem - tikai rēzus negatīvi bērni.

Kāpēc, aicinot ziedot asinis kādam konkrētam slimniekam, VADC lūdz atsaukties visu asinsgrupu donorus? «Tā ir mūsu matemātika - mēs vienkārši vēlamies atjaunot visus asins krājumus. Jo, ja informējam, ka mums trūkst vienas konkrētas grupas asins devas, cilvēki atsaucas tikai divu nedēļu laikā, un tas, protams, ir jau samērā vēlu,» stāsta VADC preses sekretāre Zane Mousavi.

Tāpat kā piens un maize

«Asins komponentiem, tāpat kā pienam un maizei, ir derīguma termiņš: eritrocītiem, kas nodrošina skābekļa apmaiņu, - 35 dienas, trombocītiem, kas nodrošina asins recēšanu, - piecas līdz septiņas dienas, un plazmai, kas savukārt nodrošina imūnsistēmu, - trīs gadi. Ja tās netiek pārlietas, asinis utilizē, taču mēs šādu praksi gandrīz nepielietojam. Tāpat mūsdienās pacientu ārstēšanai neizmanto pilnasinis. Katru asins devu sadala komponentos, un pacients saņem tieši to asins komponentu, kas viņam ir nepieciešams. Viena donora asins deva var palīdzēt vairākiem pacientiem. Jūs jau redzat, ka mēs nemitīgi aicinām cilvēkus ziedot asinis, jo asins krājums regulāri ir jāatjauno. Protams, mēs sekojam līdzi derīguma termiņam, lai paspētu izlietot jau savāktās asinis,» stāsta VADC preses sekretāre.

Lielāka donoru atsaucība parasti jūtama, ja asinis tiek lūgtas kādam konkrētam sabiedrībā zināmam cilvēkam. «Nākamajā dienā pēc Maxima traģēdijas šeit [VADC Sēlpils ielā 9] pirmo reizi redzējām rindas - vienlaikus bija atnākuši aptuveni piecsimt cilvēku. Ne pirms tam, ne pēc tam šādas rindas te vairs nav bijušas,» stāsta Zane Mousavi, piebilstot, ka šādas kampaņveida atsaucības nemaz nav labas, jo, kā jau viņa minēja, asins komponentiem ir derīguma termiņš. Un, ja vienā dienā tās nodotu 35 tūkstoši, tas nenozīmē, ka ārstniecības iestādes ar asinīm būtu nodrošinātas visu gadu. Donoru atsaucība ir vajadzīga regulāra.

KATRS ASINS DONORS:

• gūst morālu gandarījumu

• izziņu par asins testēšanas rezultātiem (pēc pieprasījuma)

• uzkodu komplektu

• pēc asins ziedošanas saņem kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai 4,27 eiro, pēc plazmas nodošanas - 17,07 eiro, pēc trombocītu nodošanas - 28,46 eiro. Kompensāciju donoriem izmaksā bezskaidras naudas pārskaitījuma formā uz donora norādīto kontu

• izziņu par asins nodošanu, kuru iesniedzot darba devējam, var saņemt apmaksātu brīvdienu

• gada laikā ziedojot asinis trīs vai vairāk reižu, var saņemt Donora privilēģiju karti, kas dod iespēju saņemt dažādas atlaides (www.vadc.lv/donoriem/privilegiju-karte)

***

Fakti:

• Latvijā gada laikā no donoru asinīm sagatavo: 15 tonnu eritrocītu masas, 2,2 tonnas trombocītu masas, 25 tonnas plazmas.

• Pieaugušam cilvēkam asinis ir aptuveni 7% no ķermeņa svara (aptuveni 5 litri). Veselam cilvēkam ir apmēram 25 triljoni eritrocītu.

• 2015. gadā VADC seroloģiski atklāti 10 HIV inficētu donoru, 88 ar hepatīta C vīrusu inficēti donori, 34 ar hepatīta B vīrusu inficēti donori un 24 sifilisa gadījumi.

• Vidējais donora vecums ir 35 gadi. Tas ir vīrietis, kurš ziedo asinis, lai palīdzētu nelaimē nonākušajam un lai saņemtu papildu brīvdienu savā darbavietā).

***

ASINSGRUPU IZPLATĪBA

• Ķīnā 99% iedzīvotāju ir rēzus pozitīvi

• Āfrikas reģionā visizplatītākā ir AB asinsgrupa

• Eiropā apmēram 85% ir rēzus pozitīvi

• Palielinoties tautu migrācijai, asinsgrupu izplatība pasaulē mainās