Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Pacienti ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu uz izmeklējumiem varēs nokļūt ātrāk

© f64

No šodienas spēkā stājas jaunā kārtība, ar kuru aizdomu gadījumos par onkoloģisku saslimšanu pacienti uz izmeklējumiem varēs nokļūt ātrāk nekā līdz šim.

Jaunā kārtība paredz, ka tad, ja ģimenes ārstam radīsies aizdomas par onkoloģisku saslimšanu, ārsts pacientam izsniegs nosūtījumu noteiktu valsts apmaksātu izmeklējumu veikšanai. Šie izmeklējumi būs jāveic desmit darba dienu laikā no pierakstīšanās dienas.

Pēc izmeklējumu saņemšanas gadījumā, ja apstiprinās onkoloģiskā diagnoze vai ārstam joprojām ir aizdomas par vēzi, viņš pacientam izsniedz nosūtījumu, kā arī pa tālruni pieraksta pacientu pie speciālista konsultācijas saņemšanai kādā no specializētajām slimnīcām.

Šos izmeklējumus veiks un apmaksās ārpus jau esošās rindas. Izmeklējumus ārpus rindas apmaksās no šogad ietaupītās naudas, novēršot nelietderīgi veiktus izmeklējumus. Kopumā šogad tam pieejami 1,6 miljoni eiro, bet nākamgad izmeklējumi un konsultācijas ārpus rindas tiks apmaksātas no papildus nākamgad onkoloģijai atvēlētajiem 12,2 miljoniem eiro.

Izrakstot nosūtījumu uz pārbaužu veikšanu ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu, tiks noteikts konkrēts kods, kas izmeklējumu ļaus saņemt desmit dienu laikā.

Sistēma attiecas uz 11 izplatītākajām vēža lokalizācijām, tai skaitā pirmajām piecām izplatītākajām - krūts, plaušu, zarnu, prostatas un ādas. Algoritmā katram vēža veidam iekļauti savi izmeklējumi.