Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

PTAC konstatējis nedrošas bērnu pārtinamās virsmas publiskās vietās

© PTAC

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk - PTAC) ir saņēmis un izskatījis sūdzību par nelaimes gadījumu, kura laikā no publiskā vietā novietotas bērnu pārtinamās virsmas, kas nebija nodrošināta ar drošības barjerām, nokrita un traumas guva zīdainis. Līdzīgas bērnu pārtinamās virsmas, kas nav nodrošinātas ar drošības barjerām konstatētas arī citviet.

PTAC norāda, ka bērnu pārtinamajām virsmām ir jāatbilst nacionālā standarta statusā adaptētiem Eiropas standartiem, t.i., LVS NE 12221-1+A1:2013 "Bērnu aprūpes priekšmeti. Zīdaiņu pārtīšanas galdi lietošanai mājās. 1. daļa: Drošuma prasības" un LVS EN 12221-2+A1:2013 "Bērnu aprūpes priekšmeti. Zīdaiņu pārtīšanas galdi mājās. 2. daļa: Testēšanas metodes".

PTAC vērš pakalpojumu sniedzēju, sabiedrisku vietu uzturētāju/īpašnieku uzmanību, ka publiskajās vietās piedāvātajām bērnu pārtinamajām virsmām ir jābūt nodrošinātām ar drošības barjerām virs 75 vai 90% no pārtinamās virsmas kopējā malu garuma, atkarībā no pārtinamās virsmas garuma un platuma. Tāpat bērnu pārtinamā virsma jānodrošina ar sekojošu pastāvīgu (neizdzēšamu visā tā lietošanas laikā) marķējumu - "Brīdinājums. Neatstāt bērnu bez uzraudzības".