Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Bērni augļus un dārzeņus lieto par maz

NAŠĶIS. Augļi bērna uzturā var tikt lietoti kā našķis vai deserts, aizstājot saldumus. Diemžēl bērni augļus neuztver kā saldumus, tāpēc jau kopš mazotnes ir svarīgi viņiem iemācīt, ka arī ābols, banāns vai plūme ir našķis © Shutterstok

Ārstu novērojumi liecina, ka Latvijā bērni nepietiekamā apjomā uzturā lieto dārzeņus un augļus, turklāt liela daļa daudzus no tiem pat neatpazīst.

Tam par iemeslu visbiežāk ir vecāku kļūdas bērnu barošanā un nepietiekama izpratne sabiedrībā kopumā par augļu un dārzeņu nozīmi uzturā, uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

«Ir ļoti svarīgi, lai bērnam jau kopš bērnības iegaršotos augļi un dārzeņi, jo tie ir viens no veselīga uztura pamatpostulātiem. Ja bērnam netiek iemācīts lietot uzturā dārzeņus un augļus un viņš jau no mazotnes netiek iepazīstināts ar šo produktu garšām pēc iespējas daudzveidīgi, visdrīzāk arī turpmāk viņa dzīvē šai produktu grupai būs maza loma,» uzskata uztura speciāliste. Viņa savā praksē nereti dzird vecākus sakām, ka bērns ir ļoti izvēlīgs un neēd dārzeņus, augļus, zupas. «Diemžēl saldumus gan viņš ēd visus pēc kārtas. Ir svarīgi saprast, ka bērni ēd kaut ko tāpēc, ka tas viņiem garšo, vai viņi pie tā pieraduši, nevis tāpēc, ka viņi ir izvēlīgi,» norāda Olga Ļubina.

Viņa ir pārsteigta, ka daudzi bērni dārzeņus pat neatpazīst, labākajā gadījumā viņi zina, kas ir tomāts, gurķis un burkāns. Dažreiz pat jauc dārzeņus ar augļiem. Un runa nav tikai par ļoti maziem bērniem, bet arī par pusaudžiem.

«Izpratne par ēdienu un tā dažādajām garšām bērnam veidojas brīdī, kad vecāki mazos sāk iepazīstināt ar pirmajiem pārtikas produktiem pēc ēdināšanas ar krūti vai papildus piebarojot. Tas ir īstais laiks, kad radināt bērnus pie dārzeņiem un augļiem, dodot viņiem vai nu pašu pagatavotus dārzeņu ēdienus, vai veikalā nopērkamos jau gatavos biezeņus, ar ko var aizstāt maltīti, ja pieaugušie paši sev, piemēram, dārzeņu ēdienus negatavo,» stāsta Olga Ļubina, norādot, ka katru dienu zīdainim būtu jāapēd vismaz viens dārzenis vai auglis, savukārt lielākiem bērniem - vismaz 500 gramu dārzeņu un augļu. Un tomēr uztura speciāliste uzskata, ka vecākiem pašiem ir jārāda piemērs saviem bērniem un augļu un dārzeņu ēšana jāievieš ģimenes ikdienā kā kaut kas pašsaprotams.

***

DER ZINĀT

Nepietiekama augļu un dārzeņu lietošana uzturā

var novest pie problēmām ar lieko svaru, jo īpaši, ja bērnam pamata ēdienreizē netiek doti dārzeņi, to vietā ir kartupeļi, graudaugu produkti un miltu izstrādājumi, kas papildināti ar mērcēm

Rezultātā

bērns apēd daudz vairāk nekā nepieciešams, un ar laiku var attīstīties gan liekais svars, gan vitamīnu un minerālvielu deficīts

Augļos un dārzeņos

ir vitamīns C un citi ūdenī šķīstošie vitamīni, kas stiprina imunitāti un kuru trūkums organismā var rosināt tādas saslimšanas kā iesnas, klepus; tajos ir šķiedrvielas, kas palīdz vielmaiņai un atvieglo vēdera izeju, un to trūkums ēdienkartē var izraisīt problēmas ar to