Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Baltijas Asamblejas balvu zinātnē ieguvusi Maija Dambrova par ieguldījumu "Mildronāta" izpētē

© f64/ Vladislavs Proškins

Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2016.gada balvu zinātnē piešķirt Maijai Dambrovai par zinātnisko darbu enerģijas metabolisma jomā, kā arī ieguldījumu preparāta "Mildronāts" darbības mehānismu izpētē, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

BA balvu literatūrā šogad saņems lietuviešu dzejnieks, rakstnieks, literatūras kritiķis, dramaturgs un tulkotājs Sigits Parulskis par romānu "Darkness and Company", kā arī eseju kolekcijām "Wanting Something Tender Before Dying" un "The Fangs of My Conviction".

Savukārt balvu mākslā piešķirs Igaunijas izvirzītajam balvas kandidātam - režisoram Kristijonam Vildžūnam par filmu "Seneca’s Day". Tas ir pirmais šāda veida Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopprojekts. Spēlfilma stāsta par 1989.gadu Viļņā, vēstot arī par Baltijas ceļu.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 27.oktobrī un 28.oktobrī Rīgā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu literatūrā saņēma rakstnieks Māris Bērziņš par romānu "Svina garša". Laureāts BA balvā mākslā bija lietuviešu diriģents Modests Pitrens. Savukārt balvu zinātnē pērn piešķīra Evai Klaritai Petai un Vello Petai no Igaunijas par monogrāfiju "Transitional and Retrospective Justice in the Baltic States".